HC Energie Karlovy Vary

Západ patří Varům! Junioři ve vyhroceném derby naložili Plzni desítku

Lépe se West Derby ani zvládnout nedá! Karlovarští junioři si namísto pátečního výletu do Českých Budějovic doma počkali na Plzeň, pro kterou se jednalo o první zápas sezony. A energetici přivítali svého soupeře v lize akademií tou nejledovější sprchou, ve vyhroceném utkání, při němž sudí rozdali oběma celkům dohromady 62 trestných minut, mu nasázeli celkem deset branek a zvítězili vysoko poměrem 10:1. O pět gólů se postarala lajna Jiskra-Křemen-Novotný, třemi body se zase blýskl Dominik Rymon.
Juniorská liga Akademií, 13. kolo, pá 18.9.2020
Karlovy Vary
Plzeň
10:1
2:0, 4:1, 4:0
Branky a nahrávky: 18. Rymon, 19. Príhoda (Remeš), 22. Jiskra (Křemen, Seidler), 24. Křemen, 32. Remeš (Krajčík), 37. Novotný (Bačo, Kupčo), 44. Bačo (Rymon), 53. Adámek (Rymon, Bulka), 54. Jiskra (Novotný, Křemen), 60. Křemen (Jiskra) – 33. Smola (Adamec, Hollar). Vyšší tresty: 24. Vogel (KVA) 10 min., vražení na hrazení - 41. Kremláček (PLZ) 10 min., zásah do oblasti hlavy a krku; 52. Smola (PLZ) 10 min., zásah do oblasti hlavy a krku.
Rozhodčí: Zubzanda - Belko, Kokrment
vyloučení6:10
využití4:0
oslabení0:0
střely na branku43:36
diváci51
Karlovy Vary: Horák – Bulka, Pohanka, Krajčík, Tureček, Vogel, Stejskal – Bačo, Rymon (A), Jiskra, Novotný (C), Príhoda, Křemen, Adámek (A), Rozhon, Seidler, Kupčo, Remeš
Plzeň: Pícl (32. Bočan) – Moravec, Kremláček, Hamšík, Špaček, Vajner, Malák (C) – Šiler, Popelka, Kvasnička, Hollar, Kopic, Adamec, Šuhaj (A), Smola, Marcel, Eremiáš, Beránek, Soukup

Komentář k utkání

Nejvyšší výhra sezony se pro karlovarské juniory rodila zpočátku nenápadně. Na úvodní branku si diváci museli počkat až do času 17:54, kdy přesilovou hru využil Dominik Rymon. O půl minuty později bylo pro domácí navíc ještě veseleji, když brankáře Pícla prostřelil Ondrej Príhoda. Minutu před koncem Eremiáš nedovoleně zakročil, energetici ale nařízené trestné střílení proměnit nedokázali, do šaten šli tak s dvougólovým vedením.

Jak domácí zakončili úvodní třetinu, tak pokračovali i na začátku té druhé. Neuběhly ani dvě minuty od jejího startu a energetici už vedli o tři branky, když se prosadil Vít Jiskra. V čase 23:19 byl sice domácí Vogel vyloučen na 2+10 za vražení na hrazení, domácím ale oslabení nevadilo, naopak. Už po půlminutě trestu karlovarského obránce totiž už na 4:0 zvyšoval Adam Křemen. I další gól energetiků měl co dočinění s oslabením, plzeňský Beránek totiž poslal puk mimo mantinely a dostal po právu menší trest. Přesilovou hru sice domácí nevyužili, jen tři sekundy po návratu Beránka na led ale v čase 31:17 zvýšil už na 5:0 Alexandr Remeš. Pět gólů, to už bylo moc i na plzeňského brankáře Pícla, kterého v brance nahradil David Bočan.

A nástup na led mu jeho plzeňští spoluhráči zpříjemnili velice rychle. Přesně s koncem 33. minuty totiž poslal puk do branky energetiků Jan Smola a ještě vykřesal nepatrnou jiskřičku naděje pro hosty. Tu však o další tři minuty přidusil další gól domácích, který měl na svědomí kapitán David Novotný.

Úvod třetí části významně poznamenala plzeňská vyloučení. Kremláček nejprve vyfasoval trest 2+10 za zásah do oblasti hlavy a krku, o chvíli později Malák nešikovně vyhodil puk a poslal svůj tým do tří. První trest hosté ještě přečkali, pokračující klasickou přesilovku už ale v sedmý gól domácích přetavil Róbert Bačo. Následující minuty pak patřily rozhodčím, kteří v utkání rozdali celkem 62 trestných minut a a tresty v poslední desetiminutovce nakonec definitivně určily výsledek utkání. V čase 52:53 nejprve využil přesilovou hru 5 proti 3 Lukáš Adámek, v pokračující klasické početní výhodě upravoval už na 9:1 Vít Jiskra. Když následně hosté minutu před koncem ustáli další oslabení, zdálo se, že utečou nepopulární desítce, leč chyba lávky. V čase 59:22 se podruhé v zápase trefil Adam Křemen a definitivně zpečetil nepěkný osud plzeňské Škodovky v západočeském derby.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Nástup do zápasu patřil jednoznačně soupeři, svým agresivním forčekem nás dostal pod tlak a vytvořil si šance. Nás podržel Adam Horák a pomohlo nám ubráněné oslabení ve třech. Naopak z naší početní výhody jsme pak dali první branku, přidali druhou a tím jsme se, co se týče obrazu hry, vrátili do zápasu. Dneska jsme byli mimořádně efektivní v koncovce a za rozhodnutého stavu se už soupeř věnoval spíše fyzickým soubojům, ale i to je pro naše hráče zkušenost. Tým můžu za dnešní zápas opravdu pochválit, zejména za to, jak jej dokázali překlopit na naši stranu, ale zítra nás čeká ten stejný soupeř znova, začíná se za stavu 0:0 a my chceme být hlavně pokorní.

Petr Vojan (HC Škoda Plzeň): Ačkoliv to podle výsledku může vypadat jako jednoznačná záležitost, dovolím si říct, že do osmnácté minuty jsme na ledě jasně dominovali. Měli jsme spoustu gólových šancí, ale neproměnili jsme vůbec nic. Soupeř byl naopak dneska extrémně produktivní, proměnil všechny šance, které měl. V tom nás předčil, a proto zápas vyhrál takovým rozdílem. Třetí třetinu už moc nepočítám, to už byl z naší strany šrot, ale dvě třetiny jsme byli v určitých pasážích lepší. Bylo to vyrovnané, ale nám puky odskakovaly, oni proměnili úplně vše. Teď se z toho musíme poučit a jít dál, zítra máme další zápas se stejným soupeřem, takže čekáme trochu jiný vývoj a věříme, že to bude lepší.