HC Energie Karlovy Vary

Derby je naše! Novotný čaroval, mládí střílelo

Netradičně ve čtvrtek se odehrálo první letošní západočeské derby, i tak si cestu do KV Areny našly téměř čtyři tisícovky diváků, měly se na co dívat. Od začátku se hrál pěkný a rychlý hokej, oba týmy se střídaly ve slibných šancích, skórovali však jen domácí. V první třetině soupeře načali a v té třetí i přes několik překážek dorazili. Opět se trefil i mladík Jiří Kulich, hlavní pozornost na sebe ale strhl brankář Filip Novotný, který si připsal 41 zákroků a mezi nimi i chycené trestné střílení.
Tipsport extraliga, 14 (O2), čt 14.10.2021
Karlovy Vary
Plzeň
3:0
1:0, 0:0, 2:0
Branky a nahrávky: 14. Jiří Kulich (Koblasa, Kohout), 48. Průžek (Kracík), 59. Kohout (Plutnar, F. Novotný).
Rozhodčí: Hodek, Kika - Lučan, Kis
vyloučení7:5
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku29:42
zblokované střely5:16
hity4:3
vhazování31:40
diváci3816
Karlovy Vary: F. Novotný – Martin Rohan, Plutnar, Dlapa, T. Hanousek, T. Havlín, Pulpán (A), Parkkonen – T. Rachůnek (A), Hladonik, Flek – Průžek, Kracík, O. Beránek – Koblasa, Jiří Kulich, Kohout – Redlich, Osmík, Vondráček (C).
Plzeň: Miroslav Svoboda – L. Kaňák, Čerešňák (A), Graňák, Jiříček, Kvasnička, J. Kindl (C), V. Lang – Kantner, Kodýtek, Schleiss – F. Suchý, Mertl, M. Lang – Blomstrand, G. Thorell, Bulíř – Malát, F. Přikryl, Adamec.

Komentář k utkání

První západočeské derby se hrálo před velmi dobře zaplněnou halou a skvělou atmosférou. Tu tvořili jak domácí fanoušci, tak i početný zástup těch plzeňských. Do samotného zápasu vstoupili lépe hosté, konkrétně pak Bulíř, který v otočce vybojoval faul. Největší šanci v plzeňské přesilovce měl ale domácí Flek, který vypíchl kotouč a ujel hostujícím obráncům, brankáře ale bekhendovým blafákem nepřekonal. Energie časem začala přebírat hru do svých rukou a vytvářela si stále více šancí. Většinu střel ale brankář Svoboda vyrážel, jenže na jednu byl nakonec krátký. Krásná akce zavedla před bránu volného Jiřího Kulicha, který dostal přes pas a Svobodu poprvé překonal. Plzeňští si také vytvořili slibné šance, ale Filip Novotný byl pozorný a v první části hry za sebe žádný puk nepustil.

Energie se pokoušela o aktivní vstup i ve druhé třetině, to však bylo zbržděno vyloučením. V oslabení opět ujel Flek, ani tentokrát ale Svobodu nepřekonal. Plzeňští také párkrát ohrozili Novotného, ale nijak výrazně. Hra se poté přelévala ze strany na stranu, každý tým měl nějakou chvíli převahu, neviděli jsme ale žádné vyložené šance. Na poměry derby se také nehrálo moc tvrdě, moderní hokej už se prostě ubírá jinou cestou. Vylučovalo se jen za klasická provinění, to i v polovině zápasu. Nejprve se hrálo ve čtyřech, poté přesilovka Energie, ale ani jedna herní situace další branku nepřinesla a to i přes obrovskou šanci Schleisse, Novotný mu puk vypíchl těsně před zakončením do odkryté sítě.

Ke konci třetiny to už začalo vypadat jako klasické derby. Tvrdé zákroky, strkanice, i menší šarvátka. To vše přišlo až prakticky v poslední minutě, kdy byl na čtyři minuty vyloučen Tomáš Hanousek a jelikož se už předtím hrálo ve čtyřech, Plzeň dostala k dispozici téměř dvouminutovou přesilovku čtyř proti třem. Byla sice rozdělena přestávkou, Plzeňští ji ale nedokázali využít a díky dalšímu vyloučení se počet hráčů na chvíli srovnal. Chvílemi to byla na pořádná divočina. Přerušovalo se minimálně, týmy se střídaly velikých šancích. Skórovat mohli Bulíř s Flekem, ani jeden ale nemířil přesně. Plzeň tlačila, měla více ze hry, energetici mnohdy jen vyhazovali z pásma, ale nakonec to byli oni, kdo vstřelil branku. Po vyhraném buly se dostal puk na Jiřího Průžka, ten se prosmýkl mezi bránícími hráči a přesně zakončil.

Krátce na to se ale hosté dostali do úniku, před zakončením přišel faul a bylo z toho trestné střílení. Ludwig Blomstrand se rozjel velmi rychle, skvělého Novotného ale nepřekonal, karlovarský brankář přidal další zákrok a dále trápil plzeňské střelce. Minuty ubíhaly a plzeňští hráči si stále nebyli schopni vytvořit soustavnější tlak. Ke střele se dostali, ale energetici se vždy následně hned osvobodili. Buď vyhodili, nebo vyvezli. Čtyři minuty před koncem dostala Plzeň neodolatelnou nabídku, Koblasa se totiž nechal velmi zbytečně vyloučit a nastala tak přesilová hra pro hosty. Nedařilo se však, a tak se ještě v početní výhodě sáhlo ke hře bez brankáře. Nezabralo ani to, Novotný totiž jednou rychle rozehrál a Martin Kohout z dálky bekhendem trefil odkrytou klec. Tři body tak zůstaly v Karlových Varech a první letošní derby jde na stranu Energie.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Před zápasem byly jasné dvě věci, to že Plzeň hraje ve velké pohodě a že my potřebujeme nějaký zápas ubojovat a přetlačit soupeře, být za to odměněni body. Jsem rád, že jsme dali branku, ta nás myslím malinko uklidnila a udržela v zápase. Rozhodujícím faktorem byl samozřejmě výkon Filipa Novotného, který nás držel celý zápas ve hře a dal nám šanci abychom zvítězili. Patří mu veliká pochvala, ta ale patří i všem hráčům, kteří to odpracovali a odbojovali celých šedesát minut. Byli jsme odměněni pro nás důležitými třemi body. Věřím, že se od tohohle výkonu dokážeme odrazit k lepším bodovým ziskům a trochu se uklidnit. Do kabiny veliká pochvala za bojovnou a týmovou práci.

Václav Baďouček (HC Škoda Plzeň): Bohužel jsme ukončili naši bodovou sérii a ten důvod vidím v naší velmi špatné první třetině. Špatně jsme bruslili, prohrávali osobní souboje, z naší strany tam nebylo nic, co nám mohlo přinést úspěch. V průběhu utkání se naše hra zlepšila, bohužel za stavu 1:0 jsme měli dlouhou přesilovku čtyři na tři, se kterou jsme naložili špatně. Měli jsme samostatný nájezd, spoustu šancí, bohužel nám asi nebylo přáno Filipa Novotného překonat. První třetina prostě dala ráz celému utkání a my jsme do toho již nedokázali naskočit.

Fotogalerie

Související články