HC Energie Karlovy Vary

Patnáctigólovou přestřelku ovládl dorost nad Spartou v prodloužení

Karlovarští přivítali po klopýtnutí s Plzní na svém ledě Spartu. Hned od začátku bylo jasné, že se góly rozhodně šetřit nebude. Zatímco energetici měli povětšinu času herně mírně navrch, střelecky se dařilo více Pražanům. Ti si dlouho drželi jednobrankový náskok a když odskočili na dvě branky, Západočeši vždy dokázali najít odpověď. Takto to platilo až do třetí části, kdy energetici dokázali srovnat a zápas dovést do prodloužení, ve kterém jim bod navíc vystřelil Vít Zahejský.
Extraliga dorostu, 5. kolo, st 28.9.2022
Karlovy Vary
Sparta
8:7p
2:3, 3:3, 2:1 - 1:0
Branky a nahrávky: 9. Wardas (Zahejský), 15. Galnor (Zeman, Pastor), 24. Galnor (Zeman), 29. Šuma (Skuhravý, Váňa), 38. Wardas (Čihař), 51. Zeman (Galnor, Postl), 55. Holejšovský (Zahejský, Wardas), 62. Zahejský (Cipko, Pastor) – 4. Novotný (Nestrašil, Dufek), 17. Novotný (Žemlička, Janský), 18. Novotný (Netušil), 24. Poláček (Byakov, Marek), 28. Žemlička (Nestrašil), 33. Netušil (Žemlička, Hašek), 44. Žemlička (Novotný, Nestrašil)
Rozhodčí: Hlinka – Goltsch, Sýkora
vyloučení5:6
využití0:2
oslabení0:0
střely na branku41:33
diváci80
Karlovy Vary: Ebenstreit (21. Psohlavec) – Postl, Hynek, Pelikán, Cipko, Holejšovský (C), Příplata – Skuhravý, Wardas, Pastor (A), Váňa, Galnor, Šuma, Čihař, Zahejský, Zeman (A)
Sparta: Tvrzník (Kogler) – Mack, Dufek, Cichoň, Janský, Bjakov, Hašek – Adamec, Netušil, Marek, Trachta, Žemlička (A), Nestrašil, Poláček (C), Novotný, Hrubý, Topol

Komentář k utkání

Úvod byl pod taktovkou energetiků. Ve 4. minutě navíc mohli jít do vedení po střele Vojtěcha Čihaře, ten ale orazítkoval pouze břevno. Naopak se na druhou stranu rozjel David Novotný, jehož nenápadná střela zpoza kruhů propadla Adamu Ebenstreitovi až do sítě. Energetici zabrali a hnali se za vyrovnáním, Vít Zahejský rozezněl tyčku. Chvíli poté Viktor Wardas sebral kotouč soupeřovu obránci a následně z téměř nulového úhlu srovnal. Sparťané začali čím dál více tlačit a měli více ze hry, branky se ale dočkal jen jejich soupeř. Ti po vhazování předvedli parádní souhru, na jejímž konci přihrál Matěj Zeman zpoza branky Jakubu Galnorovi, jenž mířil přesně k tyči. Podobně však záhy vystřelil na druhé straně David Novotný, který o necelou minutu později pálil opět ostrými a završil tím před vstupem do kabin hattrick.

Do druhé části šli domácí s novým brankářem, Adama Ebenstreita vystřídal Martin Psohlavec. Ani jeho hosté nešetřili, v přesilovce vystřelil od modré Arkadiy Byakov a při tečování byl úspěšný Petr Poláček. Po dvaceti vteřinách byli Karlovarští opět na dostřel jediné branky, po přihrávce Matěje Zemana se trefil Jakub Galnor. Přestřelka rozhodně nekončila, v 28. minutě se z pádu prosadil Richard Žmlička, což vyvolalo další odpověď domácích, kdy další branku vsítil Vladimír Šuma. Domácí trápila i nedisciplinovanost, vyloučení Pavola Cipka potrestal od modré František Netušil. Dvě a půl minuty před sirénou výborně forčekoval Vojtěch Čihař, ten po vybojování kotouč vyslal přihrávku na vzdálenější, kde čekal připravený Viktor Wardas. Karlovarští se snažili ještě srovnat, do hvizdu rozhodčího se jim to však nepodařilo.

I třetí dvacetiminutovka se nesla v podobném duchu. Opět se odehrálo něco přes tři minuty a do karlovarské branky zapadl další puk, tentokrát si Martinem Psohlavcem tváří v tvář poradil Richard Žemlička. Obě mužstva se hnala za dalším klíčovým gólem a kvůli otevřené defensivě na obou stranách byla vidět spousta nebezpečných příležitostí. Na přelomu poloviny třetiny Ondřej Postl udržel kotouč na útočné modré, následně přihrál Jakubu Galnorovi, jenž parádní úhlopříčkou nabil Matěji Zemanovi. To Západočechy nabudilo a rázem jich byl plný led, lepila se jim ovšem na paty smůla. Nejprve dorážka Jakuba Galnora zamířila od tyčky pod záda ulehajícího Tobiáše Tvrzníka a následně Tobiáš Pastor orazítkoval břevno. V čase 54:54 propukla jejich střídačka radostí, jelikož si Petr Holejšovský vyčkal na ideální chvíli ke střele a následně zametl kus černé gumy přímo pod víko. Obě mužstva pokračovala v rychlé agresivní hře, ta avšak dospěla až do prodloužení.

V nastaveném čase to bylo jako na houpačce, energetici ovšem předvedli pohlednou kombinaci na jeden dotek, na jejímž konci stál Vít Zahejský, což rozhodlo o bonusovém bodu pro Energii.

Ohlasy trenérů

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary): „Utkání bylo hodně divoké. Bylo vidět hodně nepřesností, myslím si také, že se na obou stranách zápas nepovedl brankářům. Nicméně jsme byli schopni otočit nepříznivý stav 5:7, za což klukům patří obrovské díky a za vítězství jsme rádi. Doufáme, že nám výsledek pomůže k vytoužené čtyřce a směrem do play-off.“

František Ptáček (HC Sparta Praha): „Byl to dobrý zápas, pro tuto kategorii asi klasický. Obě mužstva měla slušný pohyb a nasezení dopředu, ale vyskytly se i hrubky směrem dozadu. Domácí díky své důslednosti zápas zvládli.“