HC Energie Karlovy Vary

Junioři si připisují další výhru. Kometu pomohl sestřelit Robin Sapoušek

Mladí energetici přivítali na domácím ledě juniory z brněnské Komety. V předchozích duelech si body vždy odvážel hostující tým. Brněnští mladíci bojovali statečně, ale na rozjeté energetiky to nestačilo. Ti si tentokrát svoje území uhájili a díky získaným třem bodům se vrátili zpět na druhou pozici tabulky DHL extraligy juniorů a na vedoucí Vítkovice ztrácí pouhé čtyři body.
DHL Extraliga juniorů, 9. kolo, pá 30.9.2022
Karlovy Vary
Kometa Brno
4:2
1:1, 2:0, 1:1
Branky a nahrávky:17. Sapoušek (Adámek, Tůma), 32. Tůma (Sapoušek, Krajčík), 36. Krajčík (Váňa, Varvařovský), 51. Sapoušek (Dorot, Tůma) – 10. Harmim (Šantora, Řehák), 49. Otava (Sedláček, Fajmon) .
Rozhodčí: Kostourek, Valenta – Belko, Baxa
vyloučení5:5
využití1:1
oslabení0:0
střely na branku32:36
diváci60
Karlovy Vary: Dybal (Ebenstreit) – Tůma, Dorot (A), Bulka, Krajčík, Zolnaj, Anton – Botoš (C), Sapoušek (A), Adámek, Varvařovský, Šlechta, Váňa, Šmajda, Menc, Šmíd, Handl, Kusak
Kometa Brno: Maleček (Kavan) – Eich, Bůžek, Ulbricht, Fajmon (A), Svoboda, Němec, Řehák (C) – Boltvan, Cakl, Horváth, Sedláček (A), Bělohlav, Masař, Rakus, Nesvadba, Otava, Bárta, Šantora, Harmim

Komentář k utkání

Do utkání vstoupily oba týmy maličko rozpačitě a zvolna. Tento přístup byl možná výsledkem toho, že se oba soupeři úplně neznali a nevěděli co od sebe mají čekat. V obou týmech totiž po loňské sezóně došlo ke změnám v kádru, přičemž větší změny nastaly na soupisce Komety. S postupujícím časem se však hráči rozehřívali a začali si vytvářet větší šance. To se zpočátku dařilo více brněnským mladíkům. Ti navíc dostali po vyloučení Zdeňka Šmída k dispozici početní převahu. Energetikům se oslabení podařilo ubránit a Adam Dybal si připsal několik vydařených zákroků, jako například ten proti střele Lukáše Eicha. Domácím se následně dařilo hostům znepříjemňovat přihrávky, což jim několikrát vyneslo zisk kotouče a možnost zkusit štěstí proti Štěpánovi Malečkovi. Hráčům na obou stranách dělali docela neplechu nepřesné přihrávky, takže se střídavě hrálo před oběma brankami. Zhruba v polovině třetiny zkoušel Dybala střelou z boku překonat Tomáš Šantora. Trefil pouze beton přesunujícího se Dybala. Kotouč se však odrazil přímo k Nesimu Harmimovi a ten ho nasměroval přesně do části klece, která po Dybalově přesunu zůstala odkrytá. Energetici se snažili vyrovnat tak vehementně, že před Malečkovou brankou došlo k závaru a následné strkanici. V ní se krosčekem provinil Jakub Masař. Karlovarským se i přes početní výhodu nedařilo usadit v pásmu a naopak museli bránit svou klec. Teprve v druhé části přesilové hry se mohli podívat do útočného pásma. Tam zůstali i po skončení početní výhody a necelé čtyři minuty před koncem třetiny srovnal skóre Robin Sapoušek.

Druhá část začala zostra, alespoň pro Adama Dybala. Toho hned po buly zkoušel překonat Ivo Sedláček. Ten měl na domácího brankáře spadeno celé utkání. Energetici odpověděli tlakem před Malečkovou klecí, ale ani přes veškerou snahu a docela slušnou tlačenici v brankovišti kotouč do branky hostů nepropasírovali. I v následující početní výhodě se domácí neprosadili a opět museli být spíše ve střehu. Adam Boltvan zkusil střelu z úhlu. Adam Dybal však předvedl skvělé žonglérské číslo a následně raději přerušil hru. Poté zahrozil Ondřej Cakl, jeho střela proletěla kolem klece. Tváří v tvář Štěpánu Malečkovi neuspěl Samuel Šmajda. I brněnští mají obětavé hráče. Do střely Michala Kusaka si klekl Denis Bárta a připravil ho tak o šanci na zakončení. Romanovi Otavovi se sice zakončit podařilo, kotouč však skončil na Dybalově betonu. A vzápětí došlo na nepsané pravidlo "nedáš, dostaneš". K akci se dostali Filip Krajčík, Robin Sapoušek a Tadeáš Tůma, který využil toho, že Štěpánovi Malečkovi ukázkově clonil Matyáš Adámek a poslal Energii dobře mířenou ranou do vedení. Brněnští se následně snažili dostat do pásma, ale kvůli nepřesným přihrávkám se jim to moc nedařilo. Naopak Patrik Ulbricht musel na poslední chvíli zakročit proti Radimu Handlovi, který se dostal těsně před Malečka. Gólovou radost přinesla chvilku na to útočná akce Davida Varvařovského a Matyáše Váni, jejichž pobídku využil Filip Krajčík a poslal kotouč pod horní tyčku Malečkovy klece. Hosté po vyloučení Robina Sapouška zkoušeli vyzrát na Adama Dybala, který svou lapačkou zneškodnil i dělovku Iva Sedláčka.

Poslední část byla v tomto utkání asi nejzajímavější. Hrál se svižný hokej. Hra byla na obou stranách poměrně vyrovnaná a střelecké šance si vytvářela obě mužstva. Energetici měli pohodlný náskok, ale brněnští se rozhodně nesmířili se stavem utkání a chvílemi dostávali domácí docela pod tlak. Jejich úsilí se jim vyplatilo zhruba v osmé minutě, kdy to na Dybala zase zkoušel Ivo Sedláček, jeho střelu nakonec přes Dybala dorážkou dostal Roman Otava. Rázem byl rozdíl pouze o jednu branku. Hosté se o vyrovnání snažili tak urputně, že jim to vyneslo dvě vyloučení a na ledě zůstali pouze ve třech. Energetici se nabídnuté šance chopili a Robin Sapoušek vrátil Energii dvou brankové vedení. Energetici si závěr utkání pohlídali. Tím, že se hra nedržela pouze v jednom pásmu přišli hosté o možnost odvolat brankáře a v rámci power-play zkorigovat výsledek zápasu. Po závěrečné siréně tak vypukl jásot na střídačce domácích, kteří si připsali další vítězství.

Ohlasy trenérů

Jan Zachrla (Kometa Brno): My jsme do Karlových Varů jeli s tím, že Energie je soupeř, který je na čele tabulky. Je to organizovaný tým s kvalitními hráči. Bohužel jsme asi dvě třetiny byli horší a nechali jsme soupeře hrát. Ve třetí třetině naše hra již snesla přísnější měřítka. Dostávali jsme se do šancí ale bez gólů. Soupeř naše chyby potrestal, ale my jsme ty jeho trestat nedokázali.

Související články