HC Energie Karlovy Vary

Junioři vynulovali Kometu a vedou extraligu! Kubíček a Šiler poprvé skórovali

Do venkovních utkání vykročili karlovarští junioři v duelu s týmem Komety tou správnou nohou. Svým hostitelům nasázeli pět branek. Toto utkání bylo speciální pro Jakuba Šilera, který si v něm odbyl premiéru a rovněž poprvé v dresu Energie skóroval. Dalším premiérovým střelcem byl René Kubíček, který si první gól schoval do jedenáctého zápasu, ke kterému nastoupil po svém návratu z Finska. Premiérovou asistenci si zapsal Matěj Smýkal, který část sezóny vynechal kvůli zranění. Tři body za dva góly a asistenci si připsal obránce Kryštof Bulka. Třešničkou na výkonu karlovarských mladíků bylo deváté čisté konto Adama Dybala. Výhra v tomto duelu vrátila energetiky na první místo extraligy.
DHL Extraliga juniorů, 51. kolo, pá 3.3.2023
Kometa Brno
Karlovy Vary
0:5
0:1, 0:2, 0:2
Branky a nahrávky: 11. Bulka (Csabi, Anton), 27. Šiler (Botoš, Adámek), 39. Bulka (Tůma), 51. Kusak (Smýkal), 54. Kubíček (Bulka, Handl).
Rozhodčí: Maršálek, Grygera – Vašíček, Blažek
vyloučení6:6
využití0:1
oslabení0:0
střely na branku31:39
diváci87
Kometa Brno: Kavan (Fajmon) – Ulbricht, Svoboda, Bůžek, Eich, Kuswito, Řehák (C), Fajmon – Šantora, Bárta, Boltvan, Linka, Panasenko, Bělohlav, Masař, Cakl, Nesvadba, Otava, Zembol, Rakus.
Karlovy Vary: Dybal (Pavlovic) – Smýkal, Kubíček, Beran, Zolnaj, Vogel, Krajčík, Tůma, Bulka, Anton – Varvařovský, Adámek, Šlechta, Šiler, Botoš (C), Handl, Csabi, Kusak, Váňa.

Komentář k utkání

O protažení Adama Dybala po cestě do Brna se postaral Denis Bárta, který na něj vyrukoval s bekhendem, ale karlovarský gólman si s jeho střelou nakonec poradil. Přechod do pásma energetikům komplikovaly nepřesné přihrávky. K větší šanci se dostal ve třetí minutě Jakub Anton. Jan Kavan však jeho pokus zlikvidoval. Adam Dybal následně opět úspěšně čelil Denisovi Bártovi. V šesté minutě se hráči Komety radovali z gólu, jenomže chviličku předtím došlo při Dybalově zákroku k posunutí branky a rozhodčí gól neuznali. V početní výhodě zkoušel Robin Rakus štěstí z kruhu, ale Dybal byl připraven. Před polovinou třetiny se snažil Jakub Vogel využít clony před Kavanem a poslal kotouč od modré, jenomže nastřelil pouze betony.

Vzápětí se museli energetici pustit do pronásledování Tomáše Šantory, který vyrazil k Dybalovi. Stejné štěstí neměli v čase 10:23 brněnští mladíci. Ti přišli o kotouč, který získal Jakub Anton a vyslal do akce Adama Csabiho a Kryštofa Bulku, který chtěl dát ještě šanci Adamovi, ale nakonec kotouč prošel po teči do branky. Šance Tadeáše Tůmy a Petra Zolnaje ztroskotala na Kavanově betonu, který Petrovu střelu zastavil. Ve třinácté minutě se brněnští hráči vydali trochu rozehřát Adama Dybala. Před jeho brankou se opět činili jeho spoluhráči, kteří padali do střel, což byl mimochodem i případ zakončení Lukáše Eicha. Do konce třetiny si oba týmy zahrály v početní výhodě, ale stav zůstal nezměněn - 0:1.

Kousek od druhé branky byl ve druhé minutě prostřední části Matyáš Adámek, jenomže Kavan proti jeho střele na poslední chvíli zasáhl. Potíže měl i Dybal, který měl plné ruce práce se skrytou střelou Romana Otavy a následně střelou Tomáše Šantory z mezikruží. Kolem tyčky nakonec proletěla střela Robina Rakuse. V šesté minutě si vzal branku domácích na mušku Filip Krajčík. U prvního pokusu mu chyběl spoluhráč na dorážku a ten druhý pokryl Jan Kavan. Ten byl překonán po padesáti osmi sekundách, po akci Jana Botoše a Matyáše Adámka, kdy ranou z první mezi Kavanovy betony zakončoval Jakub Šiler. Jakub je nováček v týmu juniorky. Do Energie přišel před letošní sezónou z Plzně. Kvůli zranění si odbyl premiéru v černobílém dresu až v tomto utkání a hned ji vyšperkoval premiérovým gólem, kterým zvýšil vedení energetiků na 2:0.

Po gólové radosti čekala energetiky pěkná fuška. Nejdříve skončili na ledě ve čtyřech. Toho brněnští junioři využili a otevřeli si před karlovarskou brankou střelnici. Energetici se statečně bránili, ale po necelé minutě zůstali pouze ve třech. Dybala více ohrozila střela Denise Svobody. Většinu ostatních šancí svým soupeřům zlikvidovali bránící hráči. Energetici opět ukázali, že tabulku ubránění oslabení vedou právem. Necelých pět minut před koncem třetiny si na Kavana nepřišel Matěj Smýkal a poté brněnský gólman sklapl betony před střelou Matyáše Váni. Čas energetiků přišel čtyři sekundy před koncem dvojnásobné početní výhody, kdy Tadeáš Tůma nabil Kryštofovi Bulkovi, který ranou z první vyhnal pavouky z rohu Kavanovy branky. Pár sekund před koncem třetiny přidal Matyáš Váňa další podpis na Kavanův beton. Tentokrát se týmy rozcházely do kabin za stavu 0:3.

Útočné pokusy svých hostitelů energetici společně s Dybalem v úvodu poslední části zneškodnili. Sami se pak vydali před Kavana. Tam to zkoušel Adam Csabi a po něm David Varvařovský. Kotouč po střele Adama Boltvana skryl Dybal v náruči. Stejně spálil šance Denise Svobody a Jakuba Zembola. Rozjetého Patrika Fajmona zastavil jeden z obránců dřív než stihl zamířit. Většímu tlaku opět energetici čelili v oslabení, ale ani tentokrát domácí hráči z početní výhody gól nevytěžili. Necelou půl minutu po konci oslabení vytvořil parádní šanci obránce Matěj Smýkal. Ten za brankou vybojoval kotouč díky napadání soupeře a poslal ho před ní. Tam byl připraven Michal Kusak, který nezaváhal a z první poslal kotouč nad lapačkou za Kavanova záda. Pro Matěje to byla první asistence v této sezóně, jejíž část kvůli zranění vynechal. Jako přes kopírák byla šance, do níž se po chvilce dostal Jakub Anton.

Velkou šanci měl na druhé straně Tomáš Šantora, k němuž Dybal vykopl kotouč po zásahu proti střele Lukáše Eicha. Kotouč šel nakonec mimo klec. V čase 53:28 zaokrouhlil, po spolupráci s Kryštofem Bulkou a Radimem Handlem, počet gólů na číslo pět obránce René Kubíček, který trefil mezeru mezi Kavanovými betony. René se do karlovarské juniorky vrátil v lednu po zkušené ve Finsku a tento gól byl jeho premiérovým nejen v letošní sezóně, ale i v juniorském hokeji. V loňské sezóně totiž hrál v týmu dorostu. Adam Dybal v následujících minutách nedovolil hráčům Komety ani čestnou branku. V padesáté šesté minutě Adam přenechal své místo v brance Matěji Pavlovicovi, který rovněž branku energetiků uhájil. Pět sekund před koncem se dostal do úniku Adam Csabi. Toho pomocí sekání zastavil Lukáš Eich a tak bylo nařízeno trestné střílení. Adam i přesto, že si Kavana rozpohyboval nakonec nastřelil jen jeho beton. Energetici si pro tři body dokráčeli díky výhře 5:0.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary):

Výsledek je pro domácí asi krutý, protože průběh neodpovídal skóre 0:5. Šli jsme do utkání s nějakým herním plánem, který se nám podařilo plnit. Byli jsme ve finální fázi produktivní, a proto nakonec bereme tři body, kterých si vážíme.