HC Energie Karlovy Vary

Dorost loupil v Plzni! Indiánům odplata nevyšla

Západočeské derby, tento týden už druhé, měli v sobotu na programu svěřenci Tomáše Andryse. Utkání se hrálo v Plzni a domácí hráči měli minimálně osm důvodů k odplatě, přesně tolik gólů totiž inkasovali ve čtvrtek v Karlových Varech. V úvodu utkání to vypadalo, že ve svém odvetném tažení jsou na dobré cestě, protože v polovině zápasu vedli 3:0. Ovšem energetici zbraně nesložili a díky třem brankám během dvou minut se vrátili do hry. I když plzeňští mladíci ve třetí třetině několikrát zahrozili, tak na Adama Ebenstreita už nevyzráli. V poslední minutě utkání padly dvě branky z holí energetiků a ti tak ovládli i toto derby. Po sobotním utkání se dorost Energie vyhoupl na druhé místo v tabulce.
Extraliga dorostu, II. 12, so 14.1.2023
Plzeň
Karlovy Vary
3:5
2:0, 1:3, 0:2
Branky a nahrávky: 1. Klatovský (Úbl, Prošek), 18. Pittr (Makovec, Beran), 24. Makovec (Beran, Pittr) – 30. Wardas (Poizl, Dyk), 31. Váňa (Kožík, Čihař), 32. Čihař (Galnor), 60. Váňa (Záhejský), 60. Čihař (Wardas)
Rozhodčí: Turhobr – Hošťálek, Kaiser
vyloučení2:2
využití0:1
oslabení0:0
střely na branku27:40
diváci65
Plzeň: Mařík (Pavlis) – Kocek, Tolar, Prošek, Holubec, Černý, Skala (A), Kamas – Pittr (C), Makovec (A), Matějka, Pavlák, Úbl, Klatovský, Fábera, Beran, Hofrajtr, Slačík.
Karlovy Vary: Ebenstreit (Oršulák) – Postl (A), Kůrka, Pelikán, Cipko, Mähler (C), Dyk – Poizl, Wardas, Váňa, Galnor, Kožík, Čihař, Záhejský, Zeman.

Komentář k utkání

Než se energetici stihli rozkoukat, tak už Adam Ebenstreit lovil kotouč ze své branky. V čase 00:44 ho překonal Antonín Klatovský, který když neuspěl napřímo svou střelou, dostal kotouč do branky dorážkou rány Hynka Proška. Antonín Klatovský je dost důrazný před soupeřovou brankou, to ukázal už v Karlových Varech a i v tomto utkání mohl přidat další branku z dorážky, ale kotouč nakonec místo do branky zamířil nad ní. Plzeňští byli už od začátku utkání hnáni touho po odplatě za prohru ve čtvrtečním utkání. Kromě plzeňského gólmana byli velmi pozorní i obránci, což poznal i Kryštof Dyk, jehož akci zmařili.

V první polovině utkání měl gólman domácích možnost v klidu sledovat hru svých spoluhráčů, neboť ti před něj karlovarské mladíky moc nepouštěli. Z letargie ho svou střelou probral ve dvanácté minutě Vít Záhejský, ale pozornost strážce branky Indiánů nečinností vůbec neutrpěla. Šanci na srovnání se naskytla energetikům v početní výhodě. V ní se však dostal ke slovu pouze Jakub Galnor, ale ani on si na Matyáše Maříka nepřišel. Naopak podruhé udeřili plzeňští mladíci, když překonali Ebenstreita podobně jako ve čtvrtek jenom aktéři byli jiní. Brankář energetiků vyrazil střelu Petra Makovce, ale už byl krátký na dorážku Tomáše Pittra. Ke konci třetiny se energetikům podařilo ubránit oslabení a třetina skončila za stavu 2:0.

V odvetném tažení pokračovali hráči Škody Plzeň i v úvodu druhé části. V čase 23:08 vstřelil třetí branku Petr Makovec, který tváří v tvář Ebenstreitovi namířil přesně pod horní tyčku. Vzápětí hráči Energie málem doplatili na to, že byli o krok pozadu za svými hostiteli. Naštěstí Jiřímu Kamasovi jeho akce nevyšla. Další šanci Kryštofa Dyka zmařila nepřesná přihrávka. A díky Ebenstreitovi přišel o šanci Antonín Klatovský. Naději svým spoluhráčům v polovině třetiny vrátil Viktor Wardas, který sebral Matyáši Maříkovi šanci na čisté konto. Plzeňští schytali studenou sprchu, neboť hned po minutě se v síti jejich branky kotouč třepotal podruhé. Postaral se o to trefou do pravé šibenice Vojtěch Váňa. A protože vše přichází třikrát, tak ani třetí branka z holí energetiků na sebe nenechala dlouho čekat. Opět utekla pouze minuta než se prosadil Vojtěch Čihař.

Během tří minut energetici dohnali třígólovou ztrátu a ocitli se na koni. Po třetí brance si trenér domácích vyžádal oddechový čas. Karlovarští se vrátili do hry a tentokrát již se svými hostiteli drželi krok. Z tempa vypadli až díky oslabení. To však ubránili a do konce třetiny se již nic zásadního na plzeňském ledě nepřihodilo.

Po pauze se hra trošku zklidnila a oba týmy se snažily nehrát zbrkle, neboť jakákoliv chyba mohla obrátit skóre na jednu nebo druhou stranu. Vít Záhejský zkusil na Maříka vyzrát "Michiganem", ale tentokrát mu to nevyšlo. Do větší šance se v osmé minutě dostal Tomáš Pittr, ale karlovarský gólman jeho úmysl podstrčit kotouč kolem tyčky přečetl a byl připraven. Gólem neskončil ani jeden z pokusů Klatovského. Proti prvnímu vytáhl Ebenstreit lapačku a podruhé plzeňský útočník branku přestřelil. Maříka na oplátku prověřil Záhejský, ale ani on neuspěl. Na hrudi brankáře energetiků skončil kotouč po ráně Petra Makovce.

V čase 58:32 se svěřenci Tomáše Andryse dočkali přesilové hry. A v ní osud tohoto utkání vzali do svých rukou. V čase 59:12 poslal kotouč do plzeňské klece dorážkou Vojtěch Váňa. Karlovarští šli rázem do vedení, ale to ještě nebyl konec. Plzeňský trenér sáhl k power-play a pečeť na výhru Energie otiskl v čase 59:58 trefou do prázdné branky Vojtěch Čihař.

Ohlasy trenérů

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary):

Věděli jsme, že po domácím zápase to bude extrémně těžká odveta, což se nakonec potvrdilo. Do zápasu jsme vstoupili jak mistři světa, Plzeň toho využila a rychle vedla 3:0. V polovině utkání jsme konečně začali hrát a povedlo se nám vyrovnat. Ve třetí třetině se poté čekalo na chybu, ty byly na obou stranách, ale až nám se povedlo v poslední minutě dát gól a to rozhodlo o tom, že bereme tři body.