HC Energie Karlovy Vary

Dorostu obrat nevyšel, energetici musí odvracet konec sezony

Čtvrtfinálová série Extraligy dorostu se přesunula do Mladé Boleslavi, tam ve třetím utkání energetici padli rozdílem jednoho gólu. Jediným karlovarským střelcem, který dokázal vyzrát na Břetislava Vystrčila, byl Tobiáš Pastor. Stav série je 2:1 na zápasy pro Středočechy a energetici budou potřebovat znovu najít svou sebejistotu, sílu, obětavost a statečnost, aby si ve středečním zápase dokázali vybojovat pokračování série v Karlových Varech a odvrátili konec sezony.
Extraliga dorostu, ČF3, út 21.3.2023
Ml.Boleslav
Karlovy Vary
2:1
0:0, 2:0, 0:1
Branky a nahrávky: 35. Král (Křivánek), 37. Šindelář (Steklý) – 53. Pastor (Mähler).
Rozhodčí: Veinfurter, Barek – Hájková, Jiruška
vyloučení4:3
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku29:24
diváci105
Ml.Boleslav: Vystrčil (Císař) – Průšek, Křivánek, Šilhavý, Kubíček, Hlinský, Kovář – Konobelj, Beran, Král, Trefil, Steklý, Hurt, Vojáček, Kristek, Šindelář, Lev, Kurka
Karlovy Vary: Ebenstreit (Oršulák) – Mähler, Kůrka, Cipko, Postl, Pelikán, Zeman, Poizl, Pastor, Čihař, Wardas, Galnor, Váňa, Záhejský, Dyk

Komentář k utkání

Zápas zahájili Bruslaři v útočném pásmu, ale bránící hráči a Adam Ebenstreit byli ve střehu. Energetici si poradili i s oslabením. V něm se do šance dostal Matěj Vojáček, ale kotouč proletěl pouze kolem karlovarské branky. Nevyšla ani šance Jakuba Kristeka. Na bránící hráče narazila střela Jakuba Galnora. Před polovinou třetiny zaměstnávali energetici Břetislava Vystrčila, když se podařilo Matěji Zemanovi obelstít bránící hráče, jeho naději však zmařil Vystrčil. Ten ustál i následný závar před svou brankou. Snažení energetiků utnul přerušením hry.

V početní výhodě zkusil Ondřej Postl nahození od modré, ale kotouč skončil pouze v lapačce domácího gólmana, před další střelou Matěje Vojáčka pak sklapl Ebenstreit betony včas. Přes důrazně bránící energetiky neprošel Jan Hurt. V početní výhodě nepřinesly ovoce ani šance Davida Poizla a Vojtěcha Váni, který byl zastaven ve středu ledové plochy. Stejně jako v předchozích zápasech i tentokrát v první třetině žádný gól nepadl.

Další část hry zahájili v pásmu energetici, ale Vystrčil si svou branku chránil výborně. Kvůli nepřesné přihrávce nevyšlo zakončení Jakuba Lva a úspěšný nebyl ani Vojtěch Beran. Ebenstreit vychytal i další šanci Matěje Vojáčka, který tečoval nahození Rostislava Šilhavého. Poté, co karlovarští mladíci obrali své protihráče o kotouč, vyjel do akce Vít Záhejský, ale i on narazil na pozorného Vystrčila. Mimo branku skončila také akce Vojtěcha Váni a Nicka Mählera. Ve dvacáté sedmé minutě svůj tým podržel Adam Ebenstreit skvělým zásahem proti střele Adama Kurky.

Karlovarský gólman měl hodně napilno v polovině druhé třetiny, kdy se před ním Bruslaři usadili a obelstít se ho snažili Jakub Kristek a Vojtěch Steklý. Kotouč do karlovarské branky nakonec poslal v třicáté páté minutě Patrik Král - 1:0. Do akce se přes jednoho z domácích hráčů nedostal Vít Záhejský. Úspěšnější byl David Šindelář, který ve třicáté sedmé minutě poslal kotouč do odkryté části branky - 2:0. Energetiků se nedařilo usadit v pásmu a stejné problémy měli i Bruslaři. Třetina skončila za stavu 2:0.

V úvodu třetí třetiny získali karlovarští mladíci početní výhodu, jejich střely však domácí hráči úspěšně blokovali. Nick Mähler poslal ránu od modré čáry, ale Vystrčil ani tentokrát nepovolil. Bruslaři si dobře hlídali i dalšího z karlovarských střelců Matěje Zemana. Ačkoliv se energetici usadili v pásmu, jejich střely přes pozorného Vystrčila cestu do branky nenašly. Na koně se opět dostali v početní výhodě Bruslaři, v níž jen tak tak neuspěl se svou dorážkou Jakub Kristek. Oslabení Karlovarským zkrátila nedisciplinovanost Bruslařů. Do akce vyrazil Vít Záhejský, ale do jeho střely se vrhl jeden z domácích.

Před polovinou třetiny se energetici stále častěji dostávali do pásma a hledali recept na Vystrčila. Tomu se o zvonění v uších postaral ve čtyřicáté deváté minutě Matěj Zeman, když jeho střela rozdrnčela tyčku. Na to odpověděl svou akcí Jakub Lev, ale narazil na Ebenstreitův beton. Ani po dalším pokusu Víta Záhejského kotouč do branky Bruslařů neprošel. Z branky se nakonec karlovarští mladíci radovali v čase 52:35, kdy na Břetislava Vystrčila vyzrál Tobiáš Pastor, který proměnil šanci, kterou mu vytvořil Nick Mähler. Konec zápasu byl hodně napínavý, ale oba brankáři drželi pevně. V závěru zkusili karlovarští mladíci hru v šesti, ale vyrovnat se jim nepodařilo. S rozdílem jedné branky zvítězili Bruslaři a stav série je 2:1.

Ohlasy trenérů

Jan Hanzlík (BK Mladá Boleslav):

První třetina vyrovnaná, ale přesto tam šance byly. Druhou jsme sehráli parádně, akorát mám výtky k té třetí. Tam jsme zbytečně ustoupili od svého hokeje, couvali jsme a nehráli naši aktivní hru. Byly tam dva zbytečné fauly a Karlovarští se díky tomu dostali na koně. Musím ale vyzdvihnout tlak do brány, výborného Břéťu Vystrčila a obrovskou obětavost. Vedeme teď 2:1, máme ale ještě na čem pracovat. Uvidíme zítra.

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary):

První půlku zápasu jsme jaksi pospávali, domácí byli lepším týmem. Ve druhé polovině už jsme začali hrát. V čem ale vidím rozdíl a z mého pohledu to zápas rozhodlo, byla extrémní obětavost domácích. Oni zablokovali minimálně deset, patnáct střel, a díky tomu se dostali do vedení v sérii. Měli jsme to v posledních minutách dvakrát na lopatě, bohužel se nám nepodařilo vyrovnat. Čtvrtfinále ještě nekončí, nikdo ještě třikrát nevyhrál a my se tak připravujeme na zítra.