HC Energie Karlovy Vary

Šlágr kola pro Energii! Dorost sesadil Plzeň

Západočeské derby má vždy svoje kouzlo. V tomto případě to však bylo dvojnásob, vzhledem k tomu, že ani jeden z týmů do dneška neprohrál a měl i stejný počet bodů. Energetici si však ve druhé třetině vystříleli třígólový náskok a v brance dnes velmi podržel svůj tým Martin Psohlavec, který si připisuje další zápas bez inkasované branky.
Extraliga dorostu, 7. kolo, pá 27.9.2024, Karlovy Vary, KV Arena
HC Energie Karlovy Vary
HC Škoda Plzeň
4:0
1:0, 3:0, 0:0
Branky a nahrávky: 11:16 Vaníček (Kůrka, Suchý; 5/5), 20:37 Sedláček (Tomek, Kůrka; 5/4), 23:40 Sedláček (Jäger, Gombár; 5/5), 33:15 Jäger (Tomek; 5/5). Rozhodčí: Helecz – Baxa, Herles. Diváci: 86. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. Střely na branku: 44:26. Průběh utkání: 4:0.
Rozhodčí: Helecz – Baxa, Herles
vyloučení3:6
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci86
HC Energie Karlovy Vary: Psohlavec – Horáček, Hájek, Gombár, Bauer, Kůrka, Vrzal – Vaníček, Tomek, Šedivec, Suchý, Švejcar, Sedláček, Jäger, Michalov, Slavík.
HC Škoda Plzeň: Poustka – Ferda, Fiala, Boskovic, Kamas, Strnad, Šulan – Matoušek, Slováček, Mečl, Bělík, Pitter, Blengino, Volf, Svoboda, Stupka.

Komentář k utkání

Hned od prvních minut bylo znát, že se na ledě střetly dva silné celky. První větší šance se naskytla energetikům, když se kotouč dostal na hokejku Matyáše Šedivce. Ten na nic nečekal a pálil, ale jeho střela minula branku. Po chvilce následovalo první vyloučení na karlovarské straně. Po deseti vteřinách se však početní stav na ledě srovnal, když se otevřely dveře trestné lavice i na druhé straně. Hra se velmi rychle přelévala ze strany na stranu. V polovině třetiny se ale v útočné části drželi více Karlovarští, kteří ve 12. minutě otevřeli skóre. O to se postaral Jonáš Vaníček, který tečoval do brány střelu Pavla Kůrky z pravého kruhu. Plzeňský tým chtěl výsledek srovnat, ale před karlovarskou brankou se mu nedařilo udržet. Pět minut před koncem se k větší šanci dostal ještě David Sedláček, který pálil hned po vhazování na pravém kruhu. Jeho střelu ale stačil Eliáš Poustka zneškodnit. Plzeňští se poté dostali i do přesilové hry, kterou se jim přes veškerou snahu nepodařilo využít. Dvacet pět vteřin před koncem úvodní části si šel na trestnou lavici odpykat trest Martin Mečl za podrážení.

Jeho trest se přesunul do druhé dvacetiminutovky, do které se hladově vrhli energetici. Potvrdili to i druhým gólem, kdy v čase 20:37 využili právě tuto přesilovou hru. Přesně pod víko zakončil z levého kruhu David Sedláček. Následně byla velká šance na obou stranách. Z vlastního pásma se nejprve podařilo ujet Janu Jägerovi, který se pokusil zakončit mezi betony, ale neúspěšně. Následoval únik hostujícího týmu před Martina Psohlavce. Tam se po chvilce pokusil z blízkosti branky zakončit Filip Stupka. Jeho střela ale minula branku. Hra se však poté opět přesunula před plzeňskou branku, kde si ve 24. minutě připsala Energie třetí gól. Od modré poslal puk na bránu Jan Jäger. Před Poustkou se ho ujal David Sedláček, který zakončil do volného prostoru.

Další větší šance měli Lukáš Slavík či Petr Tomek. Plzeňští se semkli a v půlce této třetiny začali více bojovat. Nečekanou střelu na karlovarského gólmana vypálil Blengino, ale ta až k němu díky bránícím hráčům nedošla. Velký nájezd si na Psohlavce udělal i Matoušek, ale ani jemu se nepodařilo překonat jeho betony. Hra se poté přesunula zpět k brance hostů, do které se pokusil po přečíslení dva na jednoho zakončit Matyáš Šedivec. Kotouč byl však vyražen. Po chvilce se ale přece jen karlovarský dorost radoval. Ve 34. minutě dva na jednoho před sebou a druhého v zádech ujížděli Petr Tomek a Jan Jäger, který po přihrávce zpět zakončil za záda Poustky do volného prostoru branky. Tři minuty před koncem druhé části nebylo o šance nouze. Karlovarští chtěli přidat ještě pátý gól, ale překonat plzeňského gólmana se nepodařilo Michalovovi, ani Slavíkovi. Na druhé straně plochy chtěla plzeňští mladíci naopak snížit náskok svých hostitelů. Martin Psohlavec ale vychytal pokusy Václava Pittery, Blengina či Filipa Stupky.

Poslední třetinu si už více méně energetici pohlídali. Drželi se více na kotouči a svého soupeře moc ke slovu nechtěli pouštět. Plzeňští se však dostali k několika šancím, ale přes karlovarského gólmana puk neprocedili. Nejblíže byl Stupka, který vyslal střelu od modré. Ta nakonec jen škrtla o lapačku a nabrala směr mimo branku. Na Psohlavce poté ujel sám Jakub Slováček, který se ho pokusil vymíchat a zakončit, ale neúspěšně. O třetí větší pokus se postaral Martin Boskovic, když jeho střela jen těsně minula branku. Pět minut před koncem si Plzeň zahrála další přesilovou hru, ale ani tato se jim nepodařila využít. Naopak necelou minutu před koncem byl blízko ještě jedné branky Petr Tomek. Jeho střela z levého kruhu, hned po vhazování, jen těsně minula levý roh branky.

Ohlasy trenérů

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary): Náš vstup do utkání nebyl ideální, ale podržel nás gólman. Postupem času jsme si vypracovávali šance, které se nám podařilo proměnit. Koncovka stále není ideální, ale pracujeme na tom. Myslím, že jsme dnes byli ochotni dobruslovat a tím ztížit soupeři čas k zakončení. Jsme rádi za 3 body, které nás posouvají postupně k prvnímu cíli. Musíme se, ale okamžitě připravit na zítřejší utkání.

Dušan Andrašovský (HC Škoda Plzeň): První třetina byla solidní, druhá rozhodla. My jsme upozorňovali hráče, že druhá třetina často rozhoduje zápasy. To se nám nepovedlo, udělali jsme tam pár chyb. A poté ve třetí části jsme měli dost šancí na to, aby ten výsledek vypadal jinak. Myslím si, že hra byla lepší, než výsledek.