HC Energie Karlovy Vary

Venera: Chci play-off a plný stadion spokojených fanoušků

K a r l o v y  V a r y - Na pozici hlavního kouče skončil po sezoně Radim Rulík, kterého vystřídal Ing. Zdeněk Venera. Jeho hlavním cílem je dostat tým z lázeňského města poprvé v historii do vyřazovacích bojů a také předvádět pohledný hokej, který přiláká spoustu fanoušků. Pomoci v tomto úsilí mu mají nové posily Miroslav Duben, Ondřej Němec, Tomáš Vak a hlavně zkušený Josef Řezníček. Náhrada za brankáře Málka však ještě známa není.
Úspěšný kouč Radim Rulík dal po skončení sezony přednost práci u reprezentace a neakceptoval tak nabídku Karlových Varů, aby se stal hlavním trenérem. „Radim nás trochu zaskočil, mysleli jsme, že pro něj bude naše nabídka neodolatelná,“ řekl generální manažer Miroslav Vaněk. A pokračoval: „Ale samozřejmě chápeme jeho důvody. Vést reprezentační tým je sen každého trenéra. My jsme mu za vše, co pro HC Energii odvedl, poděkovali. Jeho práce nebyla lehká, i když dostal velkou pomoc v příchodu Romana Málka, Tomáše Haranta i Andreje Nedorosta.“

Karlovy Vary však dlouho bez prvního kouče nebyly. „Je vynikající, že se nám v tak krátkém čase podařilo sehnat skvělého trenéra, jakým Ing. Zdeněk Venera je,“ pochvaluje si Miroslav Vaněk.

Zdeněk Venera strávil v podstatě celou svoji kariéru ve Zlíně. Dlouhá léta hrál za moravský klub extraligu a poté začal svou trenérskou práci u dorostu a juniorů. Poté postoupil k „A“ týmu a jeho činnost ve městě obuvi vyvrcholila jeho působením na postu generálního manažera klubu. „Hokej mě hrozně moc baví a chci ho dělat dál. Ve funkci manažera jsem měl velkou spoustu i nehokejových starostí a na hokej samotný mi už čas nezbýval,“ prozrazuje nový karlovarský trenér.

Spousta lidí nedovedla pochopit, proč si zlínský patriot vybral daleké Karlovy Vary. „Všichni se mě ptali, proč jdu zrovna do Varů. Jestli náhodou nejsem sebevrah. Že prý se tu trénuje pouze do listopadu. (smích) Ale HC Energie mi dala velice dobrou nabídku a pro hráče i celý realizační tým jsou tu vytvořeny skvělé podmínky. Mým cílem je dostat toto mužstvo do play-off, předvádět pohledný hokej, kterým bychom přilákali zpět karlovarské fanoušky na stadion,“ zavazuje se.

Nad úbytkem fanoušků se zamýšlel také Miroslav Vaněk: „Diváci opravdu přestávali na hokej chodit. A to i když jsme v závěru sezony předváděli výborné výkony a poráželi jsme silné soupeře. Myslím si, že hlavním problémem je šílené prostředí našeho zimního stadionu. Před těmi, kteří jsou nám i přes to věrní a chodí podporovat svůj tým, smekám klobouk. Ideálním příkladem tohoto problému je Slavia Praha. Dokud hrála na svém starém stadionu, měla návštěvnost kolem 2 500. Přitom disponovala mnohem silnějším kádrem, než třeba my a hrála o první příčky. Její návštěvnost se přechodem do Sazka Areny několikrát zvýšila. Nový stadion je zde proto opravdu potřeba.“

Karlovy Vary byly díky Radimu Rulíkovi pověstné svou tvrdou letní přípravou. Letošní dril pod Zdeňkem Venerou však asi bude mít trochu jinou podobu. „Po tom, jak mužstvo trénovalo v minulých letech jsem se nepídil. Jedno vím ale jistě, fyzická kondice nám opravdu chybět nebude! Proto bych se chtěl spíše zaměřit na obratnost a hravost,“ prozrazuje hlavní kouč.

Největší ztrátou pro Energii je odchod Zdeňka Kutláka, který se kvůli naléhání rodiny nakonec rozhodl pro České Budějovice. Skončilo také hostování Milana Krafta, který však chce v případné výluce NHL hrát opět za Karlovy Vary a 25. 7. chce začít s týmem přípravu na ledě. Stále se jedná s Tomáše Harantem, který má zájem pokračovat na západě Čech, problém je pouze v domluvě o odstupném při případném odchodu do Ruska. Jedná se také s Petrem Macholdou, o kterého byl zájem již v loňském roce. Hráč se už připravuje s Energií, ale smlouvu zatím nemá. O tom, jestli zůstane, se rozhodne do 15. května. Na zkoušku do 31. srpna přišel i třicetiletý obránce David Kudělka, který je hráčem Znojma, ale dlouhodobě působí v nižších zámořských soutěžích.

Otázka příchodu nové brankářské jedničky zatím zůstává otevřená. Energie má vytipované dva gólmany, jejichž jména však prozradit nechce. Miroslav Vaněk řekl jen to, že jeden z oslovených chytal extraligu a druhý nejmenovanou soutěž v Evropě, ale ne v Rusku. Někteří fanoušci by si na tomto důležitém postu přáli Lukáše Mensatora, ale vedení je jiného názoru. „Je to rozhodně skvělý gólman! To bez debat! Možná jeden z nejlepších v jeho ročníku. Pořád je ale dost nezkušený a nemůže zvládnout odchytat 52 extraligových kol ve skvělé formě. Mladí gólmani mívají výkonnostní výkyvy. Možné ale je, že tou jedničkou by se mohl stát už příští rok. O Lukáše máme velký zájem, což dokazuje nově podepsaná tříletá smlouva,“ vysvětluje Vaněk.

Jeho názor potvrdil i asistent trenéra a trenér brankářů Pavel Kněžický, který Mensatora zná nejlépe ze všech. „Lukáš bude opravdu skvělý, ale zatím nemůže odchytat takovou porci zápasů. Je důležité, aby přišel velmi kvalitní gólman, se kterým se pak bude moci přetahovat. Vím, že s ním Lukáš bude soutěžit a věřím, že ke konci sezony ho možná i předežene.“

K osobě Lukáše Mensatora se vyjádřil také Zdeněk Venera. „S vlastní zkušenosti vím, že u mladých gólmanů je potřeba velká trpělivost. V předloňské sezoně, kdy Zlín skončil na 13. místě dostal příležitost jako jednička mladičký Petr Tuček. Pár zápasů se týmu ani jemu nepovedlo a vznikl problém. Mužstvo mu tolik nedůvěřovalo a ani on nevěřil sobě. Myslím, že Petrovi zařazení na místo prvního brankáře dost uškodilo.“ V podobném duchu se vyjádřil i Václav Baďouček: „K Lukášovi by to nebylo seriozní, protože letos je hlavním cílem postup do play-off a on jako brankář by byl nejvíc na očích a byl by na něj vyvíjen největší tlak.“

Někteří fanoušci nejsou příliš spokojení s prozatímní největší posilou Karlových Varů Josefem Řezníčkem, což Miroslav Vaněk nechápe. „Averze vůči tomuto hráči je přehnaná. Josef je skvělý hráč, který ví, že už není nejmladší, a proto ho podobné reakce nechávají chladným. Znám ho velmi dobře a vím, že je to velice talentovaný sportovec, opravdu inteligentní člověk a bude pro nás obrovskou posilou. Věřím, že pro nás bude velkým přínosem. Může nabídnout skvělou rozehrávku, přehled ve hře, vynikající střelbu a také potřebnou tvrdost v soubojích. Je sice menší postavy, ale vše vynahrazuje velikou zarputilostí,“ zakončil generální manažer.


Současný kádr HC Energie Karlovy Vary:

Brankáři:
Edgars Masalskis, Lukáš Mensator, Ondřej Jirkův

Obránci:
František Ptáček, Lukáš Krajíček, Jiří Polák, Josef Řezníček, Miroslav Duben, Richard Bauer, Ondřej Němec, David Kudělka, Vojtěch Kloz

Útočníci:
Jan Alinč, Tomáš Vak, Radim Kucharczyk, Václav Skuhravý, Petr Kumstát, Jan Košťál, Michal Dvořák, Milan Procházka, Lukáš Pech, Kamil Tvrdek, Jakub Kraus, Andrej Nedorost, Ľubomír Hurtaj, Lukáš Bednařík, Vojtěch Polák ml.

V průběhu měsíce května může dojít ještě k dalším změnám v kádru a to na všech postech. Finální podoba mužstva se ve spolupráci s trenérem Zdeňkem Venerou bude ještě dolaďovat. Definitivní složení by mělo být známo do 31. května.