HC Energie Karlovy Vary

Karlovarští sledge hokejisté stříbrní!

AKTUALIZOVÁNO O REPORTÁŽE.
Finále sledge hokejové ligy: Sparta - K. Vary 2:0 na zápasy
Dalšího cenného úspěchu ve své krátké historii dosáhli o tomto víkendu karlovarští sledge hokejisté. Ve finálové sérii hrané na dva zápasy sice v Brně na suverénní Spartu nestačili, když jim největší problémy dělal výtečný gólman Pražanů Vápenka, přesto jsou stříbrné medaile velkým zadostiučiněním za tvrdou práci během celé sezóny. Stejného výsledku dosáhli hráči SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary i loni. Záznam druhého finálového zápasu odvysílá ČT4 Sport ve středu 14. března od 20:05, repríza poběží v pátek 16. března od 10:30 na stejném kanálu.

SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary - HC Sparta Praha 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Branky: 11. Chadraba (Hornich), 18. Němec (Hornich), 42. Z. Krupička. Vyloučení: 0:1. Bez využití. Rozhodčí: Wesley - Pelant, Karlín. Diváci: 40.

Karlovy Vary: Janoušek - Hrbek, Kvoch, Frous - J. Berger, T. Berger, Švec, Lindák, Janko, Nejedlý, M. Geier, Schneider.

Sparta: Vápenka - Hornich, Kovář, Němec, Bejvl - Z. Krupička, J. Krupička, Záluský, Zikmund, Chadraba, Šafránek, Kubeš.

Úvod finálové série začal jak se patří a oba gólmani se museli činit hned ve 2. minutě. Nejprve získal důrazný Jiří Berger puk mezi kruhy a Vápenka si připsal na konto první úspěšný zákrok. Po buly nastřelil od modré čáry Tomáš Kvoch Krupičku a ten se rozjel do samostatného úniku. Na jeho konci byl však skvělý Janouškův postřeh. Častěji se pak do útoku tlačili Žraloci, ale Michal Geier nastřelil v dobré pozici jen obětavé obránce a dorážejícího Tomáše Bergera zase vychytal obrovitý Vápenka. Vzápětí Bejvl nahodil z dálky kotouč na Janouška a drzé najetí Zdeňka Krupičky do brankáře jako by odstartovalo pasáž, ve které převzala iniciativu Sparta. V polovině 11. minuty se k odraženému puku dostal Jiří Chadraba a bekhendem pohodlně otevřel skóre. Vyrovnat mohl Jiří Berger, jenže jeho slalom přes celé kluziště postrádal přesnější zakončení.

Prostřední třetina se nesla ve vyrovnaném duchu, z rovnocenného boje vysvitl Kvochův pokus z pravého kruhu nad horní tyč a prudká Hornichova rána zpoza modré čáry, kterou musel Janoušek zastavit svým tělem. Jenžev čase 17:55 vystřelil přes bránícího Jiřího Bergera Martin Němec a trefil se přesně pod víko. Hned po vhazování zatáhl přes Bejvla a Kováře kotouč Jiří Berger a přihrál do ohně Tomáši Bergerovi. Tomu ale zbyly jen oči pro pláč, když z voleje trefil přemisťujícího se gólmana Sparty. Vápenka si vzápětí ještě zlepšil náladu, když další žraločí útok v podobě křížné střely Tomáše Kvocha zlikvidoval efektním semaforem. Sparta vědoma si náskoku vyklidila pole a pokoušela se o brejky. Nadále měl však více práce Vápenka, kterého nepřekonal ani Michal Geier po úspěšném buly Marka Schneidera. Několikrát střílel i Miroslav Hrbek, jenže všechna snaha byla marná. Další čárku do lesa nevyužitých šancí si ve 24. minutě připsal Jiří Berger pálící nerušeně z prostoru mezi kruhy. Sparta se do konce třetiny jen sporadicky dostávala přes útočnou modrou čáru. V ojedinělé nebezpečné šanci nedotlačil puk za Janouška usilovně dorážející Zdeněk Šafránek.

Třetí dějství se neslo ve znamení zoufalého boje Žraloků s Vápenkou. Hrálo se prakticky na jednu branku, ale zejména trojice Jiří Berger, Tomáš Kvoch a Miroslav Hrbek mohla jen kroutit hlavami. Sparta neuvěřitelně efektivně trestala - jedinou karlovarskou hrubku v rozehrávce využil ve 42. minutě k sólovému nájezdu a úspěšné střele na lapačku Zděnek Krupička! Uzavřel tak skóre prvního finále a naznačil vývoj série, jeho další šance po vhazování před Janouškem, ve které přestřelil poloprázdnou branku, už nic neřešila.

HC Sparta Praha - SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Branky: 5. Z. Krupička (Němec), 35. Hornich (Z. Krupička). Vyloučení: 4:1. Bez využití. Rozhodčí: Pelant - Wesley, Karlín. Diváci: 50.

Sparta: Vápenka (45. Boček) - Hornich, Kovář, Němec, Bejvl - Z. Krupička, J. Krupička, Záluský, Zikmund, Chadraba, Hamák, Šafránek, Kubeš.

Karlovy Vary: Janoušek (Bozděk) - Hrbek, J. Berger, Frous - Kvoch, T. Berger, Švec, Lindák, Janko, Nejedlý, M. Geier, Schneider.

Do odvety vstoupili Žraloci o den později s vědomím, že jen vítězství o tři branky jim zaručí alespoň rozhodující prodloužení nebo samostatné nájezdy. Od úvodu se tlačili do útoku a Sparta z obranného bloku vyhazovala na zakázaná uvolnění. Jako první se dostal do dobré střelecké pozice Marek Schneider, ale stejně jako o chvilku později "na hrotu" operující Tomáš Kvoch ztroskotal na Vápenkovi. Cenu karlovarských akcií navíc ještě více snížila začínající 5. minuta. Zdeněk Krupička se v ní dostal do brejku a z prvního ohrožení žraločí branky dostal puk za Janouškova záda. Karlovarští se nadále snažili o aktivní pojetí hry a Vápenka si připisoval jeden zákrok za druhý. Většinou však bezpečně likvidoval jen nahozené kotouče z větších vzdáleností. Problémy měl až v 11. minutě se střeleckým pokusem Tomáše Bergera.

V úvodu druhé třetiny se sice Sparta na chvíli osmělila i k útočným akcím, ale když se neujaly manévry Zdeňka Krupičky ani kolínského hosta Zdeňka Šafránka, převzali iniciativu opět Žraloci. Slibně se jevily zejména střelecké pokusy Hrbka a příležitost k opravě skóre také nabídl svým vyloučením Krupička. Žraloci ale početní výhodu nezužitkovali ke gólu a naopak museli poděkovat štěstěně, když sparťanský kapitán trefil po návratu do hry střelou na vzdálenější tyč brankovou konstrukci.

Dát v posledních patnácti minutách čtyři branky , které by zajistily pokračování zápasu i třetí třetině, se jevilo jako nadliský úkol, přesto Karlovarští nesložili zbraně. Dvakrát se v krátkém sledu dostal do dobré šance Tomáš Kvoch, jenže puk pokaždé minul Vápenkovu klec. Snaha Žraloků ostře kontrastovala s gólem, který vzápětí dal ve 35. minutě přízemní ranou od modré čáry Martin Hornich. O titulu bylo již rozhodnuto, a tak se Žraloci alespoň snažili o čestný úspěch proti Vápenkovi. Tomáš Kvoch se znovu zjevil před brankou Sparty, ale nebylo mu přáno - trefil nepřipravenou Vápenkovu lapačku. Necelých pět minut před koncem si Karlovy Vary ještě zahrály ve dvojnásobné početní výhodě. S vědomím neodvratně se blížícího konce ji nesehrály dobře a po vypršení 45 minut mohla na ledě začít oslava pražského celku. Karlovarští Žraloci vyrovnali loňské druhé místo a mají tak postaráno o motivaci do další sezóny.