HC Energie Karlovy Vary

Miroslav Vaněk: Chceme být mezi osmi nejlepšími!

Den před vstupem Energie do nového extraligového ročníku se na zimním stadionu konala tisková konference se zástupci A mužstva a vedení klubu. Kromě pohledu zpět za minulou sezonou se mluvilo i o aktuálních tématech jako je multifunkční aréna, výročí karlovarského hokeje či komunikace klubu s fanoušky. Podrobná vyjádření Miroslava Vaňka, Zdeňka Venery a Václava Skuhravého naleznete uvnitř článku.
Tiskové konference ku příležitosti startu nového ročníku extraligy se zúčastnil hlavní trenér A týmu Zdeněk Venera, kapitán Václav Skuhravý a vedení klubu bylo zastoupeno generálním manažerem Miroslavem Vaňkem, výkonným ředitelem Bronislavem Píšou, obchodní a PR manažerkou Vítězslavou Fenclovou a tiskovým mluvčím Jiřím Holým. Jako první se ujal slova generální manažer.

Miroslav Vaněk

V samotném úvodu vyjádřil generální manažer relativní spokojenost nad uplynulou sezonou: “Celou sezonu jsme vyhodnotili tak, že mužstvo odvedlo obrovský kus práce a klub se posunul opět o kus dopředu. Závěr sezony nás bohužel nezastihl v takové zdravotní a psychické pohodě, abychom mohli udolat Třinec, který právě naopak v té době nabíral síly. Pro nás je nejdůležitější, že stejně tak zhodnotil sezonu i náš generální sponzor, který vyslovil spokojenost a uzavřel s námi smlouvu na další sezonu.“

Karlovarský hokej letos oslaví významné jubileum a tomuto tématu se ve své řeči věnoval i Miroslav Vaněk. “Letos slavíme 75. výročí založení klubu, jehož vznik je datován k prosinci 1932. Kvůli důvodům jako byla válka, komunistický puč a jiné historické události se v Karlových Varech samozřejmě neodehrálo všech 75 hokejových sezon. Přesto patříme ke klubům, které mají dlouholetou tradici a celé vedení klubu si toho váží. K tomuto jubileu jsme připravili několik akcí. Tou první bylo mezistátní utkání Česko – Německo, které se uskutečnilo na našem zimním stadionu. Zatím asi nejtěžší zatěžkávací zkouškou prošel i zimní stadion v Ostrově, kde trénovaly obě reprezentace. I díky účasti čtyř hráčů z našeho klubu mělo utkání určitou nonšalanci těch oslav.

Dne 7. prosince by měl proběhnout galavečer, zatím se ještě upřesňuje přesný čas a místo. Na organizaci je to velice náročná akce, protože lidí, kteří zdejší hokej tvořili a pracovali pro něj, je velká spousta a my je chceme všechny pozvat. Před tímto galavečerem bychom ještě rádi uspořádali exhibiční utkání hráčů, kteří se zde nějakým výjimečným způsobem zapsali. Budeme se snažit, aby co nejvíce těchto legend nastoupilo na led a diváci je mohli vidět v akci.

V ten samý den bude pokřtěna publikace o 300 stranách mapující 75 let hokeje v Karlových Varech. Jedná se o neskutečnou práci týmu lidí v čele s Karlem Proškem. Doufám, že fanoušci tuto knihu ocení a odpustí nám některé případné nepřesnosti. Narozdíl od jiných klubů, které mají svou historii zmapovanou podrobně, jsme neměli z čeho čerpat.“ Podrobnější informace o připravované knize najdete v samostatném rozhovoru s kronikářem klubu Karlem Proškem.

Od historie se pak Miroslav Vaněk přesunul k současnosti a budoucnosti – k nadcházející extraligové sezoně. “Soutěž bude daleko těžší než loni. Od prvního kola tentokrát nebudeme vědět, kdo skončí poslední. Soutěž je rok od roku vyrovnanější, zápasy půjdou rychle po sobě a náš tým společně s Třincem má navíc nejvíce cestování po republice. Připravené máme čtyři kompletní pětky plus deset hráčů v první lize a juniorce, které si trenéři v přípravných zápasech vyzkoušeli. Teprve se uvidí, zda tato sestava má dostatečnou kvalitu, aby minimálně zopakovala loňské umístění. Cílem klubu je však jednoznačně postup do play off mezi nejlepších osm týmů. “ Dnešní profesionální sport se samozřejmě neobejde bez mnohamilionových příspěvků sponzorů, ale zdá se, že v tomto směru nemusí Energie zatím mít obavy: „Díky tomu, že loňská sezona dopadla velice slušně, rozšířilo se nám portfolio sponzorů. Vypadá to, že se nám oproti loňsku podaří mírně navýšit rozpočet na cca 80-85 milionů Kč a klub by neměl mít problémy finančního charakteru.“

Půjde-li vše podle plánů, bude sezona 2007/08 poslední kompletní, kterou HC Energie odehraje na zimním stadionu v Dolní Kamenné. Miroslav Vaněk nezapomněl poděkovat představitelům města, díky jejichž hlasům vyrůstá na protějším břehu řeky Ohře nový a důstojný stánek pro hokej a další sportovní a kulturní akce. “Město Karlovy Vary nám dalo krásný dárek, když odsouhlasilo výstavbu multifunkční arény. Ta se samozřejmě potýká se spoustou problémů, ale u takto velké akce to snad ani jinak nejde. Trošku mě mrzí, že opozice a spousta lidí v Karlových Varech nepochopili, jaký nádherný stánek nejen sportu ale i kultury a společenského života zde vyrůstá. Jsem ale stoprocentně přesvědčen, že až ti občané do té haly poprvé přijdou a uvidí, co se zde vlastně postavilo, tak pochopí, že to všechno bylo správně."

Zdeněk Venera

Jako druhý k novinářům hovořil trenér Ing. Zdeněk Venera. Jako největší slabinu mužstva v loňské sezoně označil nízkou produktivitu, chválil naopak bojovnost, pracovitost a malý počet obdržených branek. Hlavní kouč pak vyjádřil spokojenost nad doplněním mužstva novými hráči: „Z těch změn mám docela dobrý pocit. Jakub Grof, Milan Hluchý, Víťa Bílek i Marek Melenovský jsou šikovní hráči v útočné činnosti a i v přípravných zápasech to vypadalo, že letos bychom se na vstřelení branky mohli nadřít trochu méně. Přípravné zápasy jsou však již pryč a vůbec se jimi nezabýváme. Osobně si myslím, že ne všichni přistoupili k poháru tak odpovědně jako my a výsledek je hodně zkreslený. Můj osobní pocit je, že někteří to dělali dokonce úmyslně, protože zezadu se vždy útočí líp.“

Hned na úvod soutěže čeká Energii těžká zkouška – čtyři zápasy doma – a ví to i Zdeněk Venera: „Ten začátek vidím jako velice důležitý pro náš další vývoj v této sezoně. Bylo by samozřejmě pěkné udělat čtyřikrát tři body a vytvořit si náskok. Vím ale, že to bude strašně těžké, čekají nás silní soupeři. Přijatelnější by pro nás byl rytmus doma - venku, ale vyhověli jsme Slavii i Pardubicím. Když už to takhle ale je, hrozně rádi bychom z těchto čtyř zápasů udělali naši výhodu a nahráli maximální počet bodů.

Václav Skuhravý

Po kouči Venerovi stručně promluvil kapitán mužstva Václav Skuhravý a i on se v úvodu věnoval sezoně 2006/07: „Pro mě minulá sezona byla zklamáním, protože jsem chtěl hrát play off a dostali jsme se jen do předkola. Teď se však musíme soustředit na to, co nás čeká. Jsem rád, že většina týmu zůstala pohromadě, protože tady máme dobrou partu. Vhodně jsme posílili, takže v týmu jsou dnes čtyři vyrovnané pětky a dva skvělí brankáři."

Otázky novinářů

Po projevech jednotlivých aktérů tiskové konference přišel čas na otázky novinářů. Přinášíme výběr těch nejzajímavějších.

Jaké procento hráčů je v Karlových Varech aklimatizováno, mají zde byt a kolik jich dojíždí?
Miroslav Vaněk: Počet dojíždějících se rok od roku snižuje. Dříve to bývalo velké číslo, bylo to mužstvo dojíždějících hráčů a dost jsme tím trpěli. Dnes máme jednak spoustu odchovanců a také mnoho hráčů si zde již koupilo byty, například Václav Skuhravý, Petr Kumstát, Josef Řezníček atd. Kdybych to měl odhadnout, tak dnes nedojíždí cca 65-75% hráčů. Po posledních událostech mám trochu obavy o pana Veneru, ten zde sice také bydlí, ale často dojíždí do Zlína, což je skutečně velká dálka.

V deníku Sport se objevil seznam 50 nejlépe placených hráčů a z Karlových Varech mezi nimi byl pouze Milan Kraft. Mohl byste to nějak okomentovat?
Miroslav Vaněk: Je pravda, že Milan Kraft patří k těm lépe placeným. Příjmy hráčů však komentovat nebudu a nevím z čeho autoři toho článku čerpali. Karlovy Vary samozřejmě mají hráče, kteří berou velké peníze a je to jediná možnost, jak je tu udržet. Předpokládám, že ve výši platů patří Energie na 7. – 8. příčku v extralize.

Současný hokej, to je také boj o diváka. Má klub v tomto ohledu vytyčený nějaký marketingový cíl a jakou očekáváte návštěvnost?
Miroslav Vaněk: I když mužstvo doma hodně vyhrávalo, byla loňská sezona v návštěvnosti slabší a já doufám, že diváky dostaneme zpět na stadion. Hned při prvním zápase dostane prvních 1 500 diváků DVD s nádherně sestřihaným pořadem o celé sezoně. Osobně si hodně slibuji od nové arény, předpokládám, že se návštěvnost zdvojnásobí. Možná to z naší strany zní jako alibi, ale stát tři a půl hodiny v takové zimě, jaká na našem stadionu panuje, a ještě za to zaplatit, to je opravdu náročné. Samozřejmě ale souhlasím s tím, že v oblasti práce s fanoušky máme velké rezervy a je třeba na tom pracovat.
Vítězslava Fenclová: Se společností Tipsport připravujeme program pro fanoušky, v rámci kterého budeme akceptovat jejich benefit body, díky kterým budou moci ušetřit na vstupném. Dále připravujeme spolupráci s místní pobočkou O2, budou se losovat fanoušci měsíce, kteří získají hodnotné ceny. Dětem, které se přihlásí do naší přípravky, věnuje dále společnost O2 předplacenou kartu s kreditem. Připravujeme i další soutěže, podrobnosti však zveřejníme později. A stejně jako v loňské sezoně zpestří přestávky doprovodný program – minihokej a krasobruslení. Kvůli možnostem stadionu bohužel nemůžeme nasadit roztleskávačky. Na internetu často čteme, jak málo se věnujeme fanouškům. Chtěla bych se jim tímto omluvit, ale na našem stadionu je opravdu těžké zorganizovat jakoukoli soutěž.

Jak naložíte s penězi, které klub získal za účast ve finále Tipsport Cupu?
Miroslav Vaněk: Hráčům jsem poděkoval za vynikající reprezentaci klubu. Původně měli prémie dostat jen za vítězství ve finále, ale po jejich vynikajícím výkonu jsme se rozhodli alespoň pro symbolickou odměnu 20 000 Kč. Hráči s realizačním týmem se pak rozhodli, že tuto částku věnují dětskému domovu v Zítkově ulici, jehož jsou od roku 2000 patronem. Výhra 300 000 Kč pak poputuje k naší mládeži. Žáci za ně dostanou nové kompletně zelené dresy, nakoupí se vybavení pro gólmany atd.

Jakým způsobem budete v sezoně nasazovat oba gólmany?
Zdeněk Venera: S gólmany jsme si již princip jejich nasazování vysvětlili. Zakládá se na tom, aby brankáři nežili v nějakém strachu, že když pustí jeden špatný gól, tak budou střídaní. Dohodli jsme se tedy, že jeden začne a dokud mu to půjde a mužstvo bude vyhrávat, tak bude chytat. Pak až se bude dařit méně, dostane stejnou příležitost i druhý gólman.


Václav Skuhravý a Miroslav Vaněk


Zdeněk Venera