HC Energie Karlovy Vary

K něčemu takovému se už nikdy nemusíme přiblížit, ví obránce Tomáš Brňák

Zelená magie karlovarského zimáčku opět zafungovala a po odhodlaném výkonu a výhře 4:1 v domácím podání putuje finálová série ke svému definitivnímu rozuzlení do slávistického chrámu. Nejmladší člen karlovarských obranných řad Tomáš Brňák naskočil do historického play off až po zranění zkušenějšího kolegy Dubna. A v pravou chvíli! Už ve dvaceti letech si užívá své první extraligové finále. Přemýšlivý bek na pondělním výkonu mužstva ocenil především dobrou disciplínu a také jisté zásahy brankáře Mensatora.
Pro brzy jednadvacetiletého obránce je premiérový start v boji o titul velkým zážitkem: „Nic lepšího jsem si snad ani nemohl přát. Na svou šanci v play off jsem čekal docela dlouhou dobu a nakonec to přišlo přesně na finále. Je skvělé, že se nám podařilo vybojovat si sedmý zápas. Věřím, že ve středu uděláme vše pro vítězství. Takový úspěch se nerodí každý rok. Možná se k něčemu takovému už nikdy nepřiblížíme, a proto si musíme vše pořádně užívat a dělat vše pro konečný úspěch.“

Přestože v Karlových Varech odehrál v základní části jen 18 zápasů a zbytek sezóny strávil v prvoligové Kadani, závěr hokejového roku je pro mladého slovenského reprezentanta doslova snový: „Vůbec mi nevadí, že jsem v prvním týmu neodehrál celou sezónu. Hrozně moc mi totiž pomohla i první liga. Tady nejsem ve čtvrté řadě tolik vytížený, nechodíme na přesilovky a oslabení. Naopak v Kadani jsem mohl hrát v první nebo druhé lajně a člověk se tak mnohem lépe vyhraje. V prvním mužstvu pak mohu ukázat, co mě v nižší soutěži naučili. První liga mi určitě hodně pomohla. A že jsem se dostal do áčka na rozhodující boje, je pro mě skutečně něco neuvěřitelného.“

Pondělní zápas mohl vnést jasno do poslední hádanky letošní extraligové sezóny. Přestože měla Slavia v Edenu vše přichystáno na mistrovské oslavy už nyní, o držiteli obřího poháru se rozhodne až ve středu. „Za plného počtu hráčů na ledě se nám daří hrát se Slavií výborný hokej. Jenže když se objeví nějaká ta vyloučení, tak slávisté dokážou zahrát parádní přesilovky. To se ostatně v těch dosavadních šesti zápasech mnohokrát potvrdilo. Dneska jsme ale hráli naprosto disciplinovaně, a když jsme dokázali zvýšit na 3:1, byl už asi zápas uzavřený,“ vyjmenovává rozhodující okamžiky klíčového utkání.

Jenže hosté dlouho nenechávali Energii vydechnout. Zejména prostřední pasáž duelu byla v režii pražského celku. „Slavia si v té druhé třetině skutečně vypracovala tlak, ale náš gólman je skutečně výborný. Lukáš Mensator vychytal všechny naše série v play off. A také dneska pokryl několik čistých šancí soupeře. Klobouk dolů,“ chválí karlovarskou brankářskou jedničku.

Slávisté ale byli nebezpeční i při situacích, které tomu zdánlivě vůbec nenapovídají. Při vlastních oslabeních si sešívaní vypracovali možná nejnebezpečnější příležitosti v celém zápase. „Hodně jsme si v šatně připomínali, že si musíme na Slavii dávat pozor i při vlastních přesilovkách. Soupeřovy útočné choutky se potvrdily i dnes, dokonce šli i sami na naši branku. Ale Menzi to báječně chytil a vše bylo zase v pořádku,“ s úlevou vzpomíná na nebezpečné chvilky.

A potom už mohl přijít možná rozhodující okamžik celého utkání. Ve 47. minutě využil tlaku čtvrté karlovarské řady ranou od modré Petr Mudroch a přeplněný zimní stadion explodoval radostí potřetí. „Brankou na 3:1 jsme se trochu zklidnili. Stále byl před námi těžký krok. Ale my se nikam zbytečně nehrnuli, všechny puky se nám dařilo chytat na modré. Slavia se musela tlačit do plných, ale podařilo se nám jí uhlídat a nakonec přidat i čtvrtý gól. Je to něco úžasného,“ přibližuje své pocity ze závěrečných minut.

Výjimečné střetnutí mělo ještě jednu zvláštnost. Začínalo totiž až v 19:30. „Největší problém budeme řešit teď s tím, kde se všichni navečeříme. Každý se s tím musel nějak vypořádat a nám to dneska určitě neuškodilo,“ s úsměvem odmítá jakýkoliv problém.

Před Karlovými Vary tak nyní stojí největší zápas jejich hokejové historie. Utkání o všechno! Silným spoluhráčem budou v O2 aréně karlovarským bojovníkům i houfy fanoušků v zeleném. „Věřím, že nás přijdou podpořit v tak obrovském počtu i na Slavii a opět nás poženou dopředu. Tím jak fandí, nám naší pozici určitě usnadňují. Je před námi sedmý zápas, a pokud budou opět takhle fandit, může se stát cokoliv,“ těší se na podporu z hlediště i při definitivně posledním zápasu sezóny.

Související články

A team HC Energie | ne 13.4.2008

"Lístkové šílenství" odstartovalo