HC Energie Karlovy Vary

Jak vznikala nová maska pro Lukáše Mensatora

Celé zlaté play off odchytal Lukáš Mensator v čistě bílé masce. Symbolicky tak upozorňoval na velkou soutěž, která probíhala na našem webu. Během dvou měsíců dorazilo na klubovou adresu přibližně tři sta návrhů, ten nejlepší z dílny Jiřího Krále byl následně fanoušky vybrán a již nyní zdobí klíčovou část výstroje karlovarské brankářské jedničky. A protože je i finální nanesení vítězného designu na povrch masky skutečná věda, pozvali jsme k rozhovoru pana Josefa Hegenbarta ze společnosti V8–DESIGN, která technikou Airbrush přenesla návrh z papíru do reality. Novou masku si můžete z různých úhlů prohlédnout ve fotogalerii a na konci článku naleznete i odkaz na video mapující jednotlivé kroky při výrobě masky.
Co je vlastně ve stručnosti AIRBRUSH?
Airbrush (česky nazývaný americká retuš, v doslovném překladu “vzdušný štětec”, pozn. red.), je výtvarná technika, která je založena na nanášení barvy v proudu vzduchu. Nástroj, kterým se malby provádějí se nazývá stejně, jako technika sama a konstrukcí jde vlastně o miniaturní stříkací pistoli s velmi malou tryskou. Sám nástroj je již dlouho známou věcí, oficiálně byl vynalezen už v roce 1893 akvarelistou Charlesem Burdickem. V současné době je tato technika velice oblíbena a využívána.

Jak jste se vlastně dostal k tomu, vytvořit design na masku Lukáše Mensatora?
Řekl bych, že to byla náhoda. Protože jsem fanouškem HC Energie a docela pravidelně navštěvuji klubový web, upoutala mne soutěž, kterou vyhlásil právě Lukáš Mensator. Když jsem si přečetl podmínky a účel soutěže, zaradoval jsem se, že se budu moci projevit. Ale mé nadšení zmizelo ihned po tom, co jsem viděl návrh současného výherce pana Krále. Lepší návrh bych asi nedal dohromady. Takže zde bylo malé zklamání. Nápad Lukáše vtáhnout fanoušky do podílení se na návrhu nového designu jeho masky, následně pak ocenění výherce a v poslední fázi vydražení masky po ukončení sezóny mne zaujal natolik, že jsem se rozhodl oslovit management HC Energie a nabídnout jim své služby.

Co následovalo?
Od HC Energie mi přišla obratem kladná reakce. Po několika dnech se mi ozval Lukáš, se kterým jsem se setkal a pohovořili jsme o mých možnostech. Já jsem si vyslechl jeho představu o smyslu celé soutěže. Uvědomil jsem si, že Lukáš to dělá opravdu kvůli fanouškům. Většinou se setkávám s tím, že golman designem své masky vyjadřuje něco svého a tím chce být osobitý a jedinečný. Lukáš tímto projevil soudržnost s fanoušky a dal jim najevo, že pro něj něco znamenají. Tento projekt jsem chtěl také podpořit, a tak jsem mu navrhnul, že masku pro něj vytvořím bez nároku na honorář. Bohužel nebylo moc času na další jednání, protože vrcholilo play off. Po získání titulu jsem se opět s Lukášem Mensatorem setkal a při tomto jednání padlo jeho rozhodnutí, že mi svěří svou golmanskou masku.

Jaké pocity v tu chvíli ve Vás kolovaly?
Především zodpovědnost (smích). Ale jinak jsem to bral jako klasickou práci s puncem většího významu. Vždyť na jeho masku budou koukat fanoušci nejenom na stadionu, ale také v televizi. A pokud by to byla matlanina, tak by se i hůře dražila (smích).

Jak dlouho jste na masce pracoval?
Přesně jsem to nepočítal, ale odhadem asi 112 hodin.

Je to dlouhá doba nebo krátká?
Na jednu masku hodně dlouhá (smích). Současně s Lukášovou maskou jsem dodělával další zakázky, ale příčinou té delší doby bylo něco jiného. Už z prvního jednání mi bylo jasné, že Lukáš je důsledný. Nejdříve byl původní návrh s černým podkladem. Z toho co mi Lukáš sděloval, bylo zřejmé, že chce být na ledě vidět. Navrhnul jsem mu tedy změnu podkladu masky z černé na bílý. Je to pochopitelné. Černá barva zmenšuje a bílá naopak zvětšuje. Pro útočníka je opticky větší bíle oblečený brankař než tmavě oblečený. Proto Lukáš požádal vítěze soutěže pana Krále, aby byl tak hodný a vytvořil návrh designu masky s bílým podkladem.

Jak jsem se již zmínil, Lukáš je důsledný a proto jsem mu navrhnul, že udělám tzv. cvičnou masku s celým návrhem (s bílým podkladem) a on bude mít možnost se na ní fyzicky podívat a případně se vyjádřit k tomu, co je OK a co není. Ve skutečnosti jsem tedy vytvořil v uvedeném čase dvě masky. První cvičnou a druhou už finální pro Lukáše na jeho golmanskou masku.

Takže existuje ještě jedna maska?
Ano. Ta má levou stranu jinou než pravou. Jedná se o detailní rozdíly. Například na cvičné masce jsem na levé straně udělal zuby zahnuté a na pravé straně byly zuby rovné. Podobné varianty byly i u znaku Energie. Levý byl 3D a pravý jako samolepka. Také odstíny barev byly různé. Lukáš měl tedy možnost výběru různých variant. Původní návrh to zásadně neměnilo a všechny tyto drobné úpravy byly se souhlasem autora vítězného návrhu.

Co bylo na návrhu nejtěžší, nebo co Vám trvalo na ní udělat nejdéle?
Určitě to byla tvářička Lukášovo syna Lucase, kterou jsem stříkal na temenní chránič masky. Pokud tvoříte zvíře např. hlavu psa, nebo orla, tak v tom každý pozná psa nebo orla. Pokud vytvořím člověka, kterého neznáte a nikdy jste ho nespatřil, tak si řeknete to je super, to se mu povedlo. Ale úplně jiná situace nastává, když maluji tvář někoho, koho znáte. Víte, že má pihu na levé tváři, znáte jeho rysy atp. U těchto zakázkových portrétů musí být člověk opravdu přesný a musí vystihnout všechny stíny a hloubku tváře. Když se něco ve tváři nepovede, je to okamžitě patrné.

Máte ještě nějaký zajímavý projekt?
Ano. V současné době dokončuji masku pro Lukáše Sáblíka a Bena Sequense z Plzně a pak větší projekt na manželky auto (smích).

Chcete na závěr ještě něco sdělit?
Rád. Chtěl bych Lukášovi popřát mnoho zdaru v nové sezóně, žádná zranění a celé Energii přeji, aby obhájila mistrovský titul. Fanouškům bych rád popřál, aby se jim líbilo v nové Aréně a aby viděli co nejvíce pěkného hokeje, který v Karlových Varech máme.

K přání se také připojujeme a Vám, pane Hegenbarte, děkuji za pohled do zákulisí Vaší práce a přeji Vám hodně spokojených zákazníků. Pro naše čtenáře uvádím odkaz na webovou stránku V8-DESIGN a to www.v8-design.cz nebo přímo telefonní kontakt na pana Hegenbarta 736 646 745, popřípadě e-mail: v8-design@seznam.cz.

A malé překvapení na závěr! Pokud Vás airbrushové práce pana Hegenbarta zaujaly a rádi byste udělali design své brankařské masky, kapoty auta či jakékoli jiné vhodné plochy skutečně unikátní, máme pro Vás skvělou nabídku. Vlastníte-li permanentní vstupenku na novou extraligovou sezonu HC Energie, můžete u společnosti V8–DESIGN využít slevu 30 procent na veškeré práce!