HC Energie Karlovy Vary

Zbytečně ztracený zápas, litoval Václav Pletka

Utkání šestadvacátého kola proti Brnu skončilo dvoubodovým ziskem pro Kometu, přestože energetici většinu herní doby vedli. Na domácí vyrovnání na začátku třetí třetiny bleskově reagoval Václav Pletka, v samostatných nájezdech už bohužel na finského brankáře vyzrát nedokázal. „Měl jsem dneska asi tři gólovky, a to se musí dávat. Zvlášť za takového stavu, když rozhoduje každý gól,“ litoval po skončení utkání. V článku přinášíme i rozhovor s domácím útočníkem Ivanem Humlem.

Kometu zachránil skvělý Hovi, uznal Václav Pletka

Karlovarský Václav Pletka vstřelil ve 44. minutě branku na 1:2 pro Energii, a zasadil tak Kometě rychlý direkt po upracované vyrovnávající brance z předchozí minuty. Dlouho to vypadalo, že právě tento gól bude rozhodující, ale nakonec se brněnským hráčům s vypětím všech sil a jistou dávkou štěstí povedlo dvacet sekund před koncem vyrovnat: „Zápas jsme měli dovést do vítězného konce. Ke konci jsme si říkali, že ten puk musíme sežrat, ale místo toho jsme u mantinelu nebyli důrazní, když jsme mohli vyhodit. Pak se dostal odražený puk na modrou a nějak to tam prolítlo až do branky,“ litoval po utkání Václav Pletka.

Energie mohla několikrát svůj jednobrankový náskok pojistit, ale nepodařilo se: „Měli jsme několik šancí, bylo tam břevno. Škoda, že jsme nedali na 3:1, to by bylo úplně hotovo. Mensi (Lukáš Mensator) chytal výborně, a kdybychom ten zápas vyhráli třeba 2:1, tak by to bylo o to lepší,“ naznačil, že vyrovnané zápasy s vítězným koncem nakopnou mužstvo daleko víc, než jasná výhra proti outsiderovi.

Nejlepší střelec Karlových Varů posypal hlavu popelem i sám sobě, protože to byl právě on, kdo několikrát v dobré příležitosti na Hoviho nevyzrál: „Třeba já jsem měl dneska asi tři gólovky a to se musí dávat. Kor za takového stavu, když rozhoduje každý gól.“

Vary prohrály s Kometou již podruhé v sezóně a to naprosto identickým výsledkem 3:2 po samostatných nájezdech. Může v tom být nějaká souvislost? „Já bych neřekl, že by nám na Brnu něco nesedělo. My jsme odehráli dobrý zápas, bojovali jsme, padali jsme do střel. Ale bohužel nedáme góly a pak si necháme jeden dvacet vteřin před koncem dát,“ smutnil nad nevydařeným závěrem zápasu Václav Pletka.

Taková prohra mužstvu nepřidá. Zklamání se mísí s naštvaností: „Jsme na sebe hlavně naštvaní. Jak jsem říkal, musíme být více důrazní. Pár sekund do konce, a kdybychom to udrželi, tak máme tři body. Takhle máme jenom jeden.“

Kometě v zápase zachránil krk finský brankář Sasu Hovi, který se vyznamenal několika skvělými zákroky, držel tým Komety nad vodou a po zásluze byl, stejně jako Václav Pletka, vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. „Hovi dnes chytil tři nebo čtyři vyložené šance. Je hodně pohyblivý, vykrývá pozice a špatně se mu dávají góly. Chytal dobře, a Brno tak mohlo čekat na naši chybu, kterou jsme nakonec udělali,“ řekl s pokrčením ramen Václav Pletka na závěr.

Ivan Huml: Naštěstí nás Kamil a Sasu podrželi

Do hodnocení utkání se těsně po vyhraném duelu pustil také Ivan Huml. Jak viděl ze své pozice dnešní utkání, nám brněnský hráč sdělil hned v úvodu. „Utkání bylo hodně podobné tomu, které jsme sehráli minule. Myslím si, že jsme byli celý zápas lepším týmem, ale naše koncovka trochu zklamala, ale naštěstí se nám podařilo dát gól v šedesáté minutě a dnes dokonce i vyhrát na penalty.“ Kometa těsně v závěru vyrovnala a o bodech mohlo rozhodnout prodloužení. S jakými pokyny šlo Brno do nastavené pětiminutovky? „Tak samozřejmě zkusit uhrát ten druhý bod a zbytečně neútočit. Pár šancí jsme si vytvořili, ale došlo to až do samostatných nájezdů. Naštěstí Kamil a Sasu nás podrželi“, pochválil útočník Komety hrdiny závěrečného rozstřelu. Celému prodloužení předcházela snaha domácích o vyrovnání v samém závěru duelu, recept na vstřelení branky byl následující. „Jít před branku, střílet, snažit se tečovat, dorazit puk do brány. Přesně tohle se nám povedlo, dát branku v power play se nepodaří často a my jsme jen rádi, že se to vyšlo a že jsme nakonec utkání i otočili.“

Útok ve kterém hraje Ivan Huml je složený z hráčů, kteří mají zkušenosti s NHL. Projevuje se tato skutečnost na ledě? „Je to možné, hodně času jsme strávili v Americe, mně se s Vencou (Václav Varaďa) hraje výborně, i Svobič (Jaroslav Svoboda) hrál také dneska skvěle. Akorát naše lajna nedokázala dát gól, až Venca to v power play prolomil.“ Kometě se poprvé podařilo vyrovnat ve druhé třetině, ovšem hned záhy inkasovala branku: „Zase taková neuvěřitelná hrubka, kterou jsme předvedli. Já si tu situaci přesně nevybavuji, samozřejmě tohle se nám nesmí stávat, my se celý zápas snažíme srovnat, a když se nám to povede, tak hned dostaneme gól. To je obrovská chyba, budeme se na to muset podívat na videu a těchto chyb se vyvarovat.“ Brno se na každou branku hodně nadře, tuto skutečnost si uvědomuje i sám forward Komety: „Poslední zápasy je vidět, že se do brány tlačíme, máme hráče před brankou v přesilovkách. Nejsme však schopni to do té branky dotlačit, spoustu hráčů to mrzí, konkrétně já se hodně trápím,“ svěřil se.

Brno dnes vyválčilo dva body, ovšem Kladno bodovalo doma naplno, a tak se brněnská ztráta znovu zvýšila. „Sbírání doma po jednom po dvou bodech to stačit nebude, body z venku se vozí velmi těžko. Za poslední dva zápasy jsme vlastně ztratili tři body, a to by nás mohlo v budoucnu mrzet. Doma bychom měli určitě naplno bodovat a snažit se ještě přivézt nějaké body z venku,“ hledá Huml recept na únik z barážové pasti. Z devíti utkání hrála Kometa sedm zápasů doma. „Já myslím, že herně můžeme být částečně spokojeni. Můj názor je, že většinu zápasů jsme byli lepším týmem, akorát naše střelecká potence je hodně špatná. Díky tomu jsme ztratili hodně bodů a musíme se na to zaměřit. V první třetině jsme hráli čtyři přesilovky, spousta šancí, spousta střel a my prohráváme 0:1. Musíme se nad tím zamyslet, prolomit to a v té koncovce se zlepšit,“ dodal na závěr našeho rozhovoru.

Související články