HC Energie Karlovy Vary

Mezinárodní konfrontace je pro rozvoj mládežnického hokeje velmi důležitá, představuje klubovou koncepci Jiří Ryžuk

HC Energie, to není jen extraligové áčko. Přestože se úřadujícím mistrům letošní sezona podle představ nedaří, v klubu probíhá velmi úspěšně celá řada dalších aktivit, které svým významem přesahují hranice karlovarského regionu. Mezi ty nejvýznamnější patřil například turnaj reprezentačních týmů do šestnácti let či úzká spolupráce na poli mládežnického hokeje s ruským klubem Salavat Julajev Ufa. Nejen o těchto tématech jsme si povídali s hlavním trenérem mládeže a metodikem klubu Jiřím Ryžukem.
Vedení HC Energie se snaží dlouhodobě vytvářet maximálně kvalitní podmínky pro přípravu hokejových talentů. K tomu přirozeně patří i konfrontace s mezinárodním hokejem. V posledních měsících se karlovarským nadějím přiblížila nejrychlejší kolektivní hra hned při několika výjimečných událostech.

„V kvalitní a časté mezinárodní konfrontaci vidíme jednu z klíčových podmínek pro další rozvoj mládežnického hokeje v našem klubu i v celém regionu. Tuto naši snahu v posledních několika letech podporuje nejen vedení HC Energie, ale i političtí představitelé našeho města a Karlovarského kraje. Těmi, kteří profitují, jsou nejen samotní hráči družstev mládeže a jejich trenéři, ale do budoucna jde zcela jistě i o přínos pro celý klub, hokej v našem regionu a celý Karlovarský kraj,“ osvětluje koncepci klubu HC Energie hlavní trenér mládeže a metodik klubu Jiří Ryžuk.

Karlovarský klub v průběhu letošní sezony dosáhl výjimečného diplomatického úspěchu. Energii se podařilo navázat širokou formu spolupráce s evropským velkoklubem Salavat Julajev Ufa. Výsledkem této spolupráce je nejen mimořádně vydařené angažmá obránce Loginova a útočníka Zjuzina v prvním týmu úřadujícího mistra. Těžiště naopak spočívá v oblasti rozvoje mládežnického hokeje.

„V lednu tohoto roku jsme u nás přivítali družstvo U15 z Ufy a připravili pro ně pestrý program. V rámci desetidenního soustředění jsme s našimi hosty sehráli dvě kvalitní utkání, uskutečnily se dva společné tréninky pod vedením našich i ruských trenérů a vyměnili jsme si zkušenosti na společném trenérském semináři. Ufa pak sehrála utkání i se dvěma dalšími českými mužstvy,“ přibližuje program ruské výpravy.

Ve vzájemných utkáních vyšly z konfrontace s lepšími výsledky domácí naděje. První zápas vyhrál výběr Karlovarského kraje 4:2 (reportáž | fotografie). Později si s vrstevníky z Ufy poradili i mladí energetici (reportáž). Ruský tým se na závěr svého českého pobytu úspěšně utkal s Chomutovem a svůj pobyt uzavřel porážkou s pražskou Spartou.

Klub připravil v KV Areně pro své hosty maximální hokejový komfort a přichystal i program pro volné chvíle. „Zájezd do Prahy byl doplněn o prohlídku našeho hlavního města. Kromě čtyř utkání a vícefázového tréninku na ledě či v tělocvičně, si Rusové pochvalovali také regenerační plavání v bazénu hotelu Thermal a návštěvu dvou extraligových utkání našeho áčka v KV Areně,“ doplňuje.

Velká životní a sportovní zkušenost v podobě herního soustředění přímo v zázemí klubu Salavat Julajev Ufa ovšem čeká i karlovarské mladíky: „V první dubnové dekádě odletí naše družstvo U15, tedy náš budoucí mladší dorost pro sezonu 2010/2011, na soustředění do Ufy. Pro všechny nominované půjde v rámci jejich sportovní činnosti o zcela mimořádný zážitek. Kromě tréninků, utkání a mimosportovního poznávání bude snad i příležitost ke zhlédnutí některého z utkání play-off Kontinentální hokejové ligy. Součástí zájezdu bude také trenérská stáž, kterou v Ufě absolvují hned čtyři trenéři mládeže HC Energie.“

Uplynulý víkend poctily KV Arenu svou návštěvou čtyři nejlepší evropské reprezentace v kategorii do 16 let. „HC Energie požádala o přidělení této akce opět ze stejných důvodů. Naši hráči i trenéři měli možnost ‚zblízka a živě‘ pozorovat evropskou špičku této kategorie při utkáních i trénincích. Zároveň se nám ve spolupráci s Krajským svazem ledního hokeje Karlovarského kraje, dalšími kluby regionu a se školami našeho města povedlo tento turnaj velmi dobře využít k propagaci mládežnického hokeje v celém našem regionu. Návštěvnost a atmosféra na utkáních s účastí ČR, která se pohybovala okolo 1500 diváků, byla pro tuto kategorii na evropské poměry zcela unikátní,“ hodnotí únorovou událost mezinárodní důležitosti.

Z vítězství na turnaji se nakonec radovali Švédové. Domácí celek skončil i přes tři vyrovnané zápasy na čtvrté příčce. Střelecky se ale prosadili oba zástupci hostitelského klubu Šimon Bečka a Vojtěch Tomeček (Shrnutí: 1. den | 2. den | 3. den. Rozhovory: Šimon Bečka | Vojtěch Tomeček | trenér Jiří Doležal | fotografie ze všech utkání i vyhlášení vítězů naleznete ve fotogalerii).

Jiří Ryžuk zároveň připomíná, že celé klání bude jedním z bodů blížícího se vzdělávacího semináře, který rovněž pořádá HC Energie: „Trenéři mládeže HC Energie v rámci turnaje prováděli odborná pozorování, která vyhodnotíme v rámci vzdělávacího semináře v neděli 21. 2. Na tento seminář byli kromě všech trenérů mládeže HC Energie opět pozváni i trenéři z ostatních klubů Karlovarského kraje.“ Hokejoví trenéři z celého regionu se mohou mimo jiné těšit také na speciální školení v oblasti obratnostního bruslení.

Již tradičně vysílají Karlovy Vary své klubové reprezentanty ve věkové kategorii do třinácti let na turnaj ve švýcarském Bernu. Letos se prestižní souboj uskuteční ve druhém březnovém týdnu.

„Na tento turnaj vysílá HC Energie svoje družstvo již počtvrté v řadě. V posledních dvou letech náš klub v rámci přípravy na novou sezónu vždy nominoval svoji budoucí výběrovou 8. třídu. Jde o kategorii, za kterou u nás již hrají i nejtalentovanější hráči z klubů celého regionu,“ a zároveň připomíná, že vyslanci českého hokeje každý týden absolvují v KV Areně jeden výběrový trénink s nejlepšími vrstevníky z celého karlovarského regionu: „Turnaj s názvem ‚Treichle-Cup‘ je završením dvouletého výběrového cyklu, v jehož průběhu se každé pondělí scházejí nejlepší hráči 6. a 7. tříd z HC Energie Karlovy Vary, HC Baník Sokolov, HC Mariánské Lázně a HC Cheb. Věřím, že se k nám brzy připojí i zástupci nově založeného klubu HC Ostrov. V posledních dvou letech se povedlo unikátní putovní trofej, obří kravský zvonec, Švýcaři ji říkají Treichel, získat našemu výběru. Věříme, že se naše družstvo prosadí i v letošní konfrontaci s devíti švýcarskými soupeři.“

Velký zvuk již má v českém mládežnickém hokeji také Turnaj o pohár hejtmana Karlovarského kraje (historie turnaje | poslední ročník | fotografie). V polovině srpna se v Karlových Varech sešla špičková dorostenecká mužstva již poosmé. Letos „hejtman“ napíše své další pokračování v termínu od 13. do 15. srpna. Po loňské návštěvě rakouského Salcburku s ještě silnější zahraniční konkurencí.

„Po mnoha letech, kdy byli na tento dorostenecký turnaj zváni pouze špičkoví tuzemští soupeři, připravujeme pro další ročník obohacení i o kvalitní účastníky ze zahraničí. Předběžně máme přislíbenou účast elitního švédského klubu Linköping HC, jehož dvě družstva v kategoriích U18 a U20 u nás v KV Areně plánují svá předsezónní soustředění. Vzhledem k tomu, že se švédskému mládežnickému hokeji v posledních letech mimořádně daří, jedná se i v tomto případě o výjimečnou příležitost k získání zkušeností. V rámci již zmíněné východní spolupráce bude na turnaj pozváno i družstvo Salavat Julajev Ufa. Počet účastníků bude doplněn na pět či šest o nejlepší česká družstva této kategorie,“ zve již s předstihem všechny příznivce na tradiční příjemné letní hokejové osvěžení.

Na závěr nemůže Jiří Ryžuk zapomenout na poděkování těm, bez kterých by nebyly všechny akce pro rozvoj hokeje a výchovu sportovní mládeže vůbec možné: „Získávání zkušeností na mezinárodním poli je mimořádně cenné. Zároveň je ale také mimořádně finančně náročné. Děkujeme všem, kteří smysluplnost této investice chápou a podporují ji!“