HC Energie Karlovy Vary

Generální manažer a president klubu: Fanouškům i partnerům patří velká omluva za uplynulou sezonu

Hokejové Karlovy Vary dnes symbolicky zahájily přípravu na novou extraligovou sezonu první tiskovou konferencí. Její program se ale z velké části týkal také uplynulého nepovedeného roku. „Naše loňská sezona byla špatná, v naší dlouholeté historii se jí určitě chlubit nemůžeme. Za uplynulý ročník se musí celé vedení, realizační tým i hráči omluvit fanouškům, partnerům, sponzorům i lidem, kteří klubu jakkoli pomáhají. Všichni od vedení až po hráče si musíme sáhnout do svědomí,“ uvedl například hned v úvodu generální manažer klubu Miroslav Vaněk (na menším snímku). President klubu Ladislav Trubač pak připomněl: „Dojde k určitým finančním korekcím a úpravám prémiového řádu.“ A o čem se dále hovořilo? Třeba o novém trenérovi, programu přípravy, neuskutečněné Lize mistrů i spolupráci s hokejovým klubem z ruské Ufy. Několik snímků z tiskové konference si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Další nepovedená sezona je již nepřípustná, říká president klubu Ladislav Trubač

Přestože právě skončený hokejový rok rozhodně neskončil podle představ, přízeň partnerů klubu zůstává zachována. „Já jsem nesmírně rád, že se k nám prakticky všichni sponzoři chovají velmi korektně a nikdo nám uplynulou sezonu zásadním způsobem nevyčítá. Za to jim musím velmi poděkovat,“ oceňuje věrnost a trpělivost partnerů president HC Energie Ing. Ladislav Trubač. Jedním dechem ale dodává: „Přestože jsme se letos museli za naše výkony omluvit, je nám jasné, že další omluva už bude nepřijatelná.“

Před Energií jsou ale další výzvy. „Sezona byla jednoznačně nepovedená, ale musíme se začít koukat do budoucna. Věřím, že nás s novým trenérem Antonínem Stavjaňou čeká uklidňující ročník a také, že se opět vrátíme do té naší pracovité fáze, která vyhovuje našemu týmu výborných bojovníků,“ nepochybuje o lepších zítřcích.

K tomu podle Ladislava Trubače přispějí i další opatření, například v odměňování hráčů: „Rovněž musíme poznamenat, že letos nastavuje generální manažer odlišný prémiový systém a musí dojít i k určitým rozpočtovým korekcím. Veškeré nové smlouvy jsou již postaveny na výrazně motivačním principu.“

Miroslav Vaněk: Týmu věříme, nechceme do něj příliš zasahovat

„Do kádru již moc zasahovat nechceme. Věříme, že má potenciál hrát v horní polovině tabulky. Chceme dokázat, že tito hráči hrát hokej nezapomněli. Musíme se ale vrátit k tomu, co náš tým vyneslo na vrchol. Od prvního tréninku, prvního přípravného zápasu musíme začít úplně jinak, s jinou pokorou, s jiným přístupem,“ připomíná důvěru vedení v současný tým generální manažer HC Energie Miroslav Vaněk.

Přesto klub několik posil do týmu přivede. Prvním hráčem, který rozšířil řady energetiků, je Petr Sailer. „Snažíme se tým postupně omlazovat, ale jsou potřeba i zkušenosti. A právě ty by měl Petr Sailer přinést. Navíc si slibujeme, že vedle něj budou moci vyrůst naši mladí hráči,“ přibližuje hlavní motivaci při angažování pětatřicetiletého útočníka.

Druhou novou tváří v týmu je slovenský obránce Karol Sloboda. Tím ale ještě posilování nekončí. Přesto zatím žádné nové jméno generální manažer Energie sdělit nemůže: „Dále intenzivně pracujeme na příchodu jednoho špičkového obránce a velmi dobrého útočníka. Nejsme ale jediní, kdo má podobné ambice.“

Otázkou je také další působení reprezentačního obránce Ondřeje Němce v Karlových Varech. „Ondra má ve smlouvě klauzuli, že může za určitých okolností odejít do zahraničí. Podmínkou je finanční odstupné pro náš klub. Zatím to vypadá, že některé kluby jsou tuto částku schopné složit. Pokud Ondra pojede na mistrovství světa, hrozí, že odejde. Proto hledáme ještě jednoho beka, který by jej nahradil,“ doplňuje.

A jak je to s dalšími hráči? Zálohu mají trenéři v silném juniorském mužstvu a také v prvoligové Kadani. „Ostatní hráči stávajícího kádru jsou pod smlouvami. Dále se do prvního týmu začne pomalu tlačit jedna talentovaná lajna z juniorů. Jedná se o obránce Tomečka se Schusserem a útočníky Frka, Kverku a Vachovce. Dalších osm hráčů máme v Kadani, kde podepsal novou dvouletou smlouvu Mikuláš Antonik. Známe jeho kvality a věříme, že se dobře postará o růst našich mladých hráčů a usnadní jim přechod z mládežnických kategorií do dospělého hokeje,“ představuje hráče širšího kádru.

Karlovarská gólmanská škola je již lety prověřena. I v další sezoně se mohou Západočeši spoléhat na osvědčené borce. V zástupu navíc stojí další tři talentovaní mladíci. „Brankářský post máme dlouhodobě obsazený oporami Mensatorem a Sáblíkem. Připraveni ale budou v Kadani Závorka, v Jihlavě Benda a v juniorce také Hruška. Šíře týmu je tedy dostatečná. Snaha o průběžné posilování kádru je ale samozřejmostí v průběhu každé sezony,“ upřesňuje Vaněk.

Spolupráce s Ufou vyhodnocena jako velký přínos pro obě strany

Letní období bude pro první tým HC Energie tradičně pestré. Více jej přibližuje opět generální manažer klubu: „Suchá příprava bude trvat do 2. července. Po dovolených začne tým trénovat na ledě 26. července. Čeká nás Tipsport Hockey Cup se soupeři z Plzně, Litvínova, Ústí a také pražská Slavia. V přípravě si také dvakrát zahrajeme s Kladnem. Hlavně nás ale čeká začátkem září turnaj O pohár prezidenta Baškirkostánu v Ufě. Utkáme se zde se třemi mimořádně kvalitními soupeři, navíc se jedná o velmi prestižní turnaj, který v přímých přenosech vysílá ruská televize. Rusové jej berou trochu jako Švýcaři Spengler Cup. Extraliga pak pravděpodobně začne 17. září. Letos v žádném případě nebudeme hrát Spengler Cup, budeme se maximálně soustředit jen na extraligu.

Již zmíněná účast klubu na přípravném turnaji v Ufě je jednou z aktivit letos nastavené spolupráce mezi oběma kluby. „První rok spolupráce s klubem Salavat Julajev Ufa vyhodnotily obě strany jako velmi přínosný. Další aktivity jsou naplánované na následující měsíce. V létě přiletí do Karlových Varů na desetidenní soustředění junioři Ufy, dále dorazí i tým ročníku 1998 a především pak starší dorostenci. Ti se zúčastní turnaje O pohár hejtmana Karlovarského kraje, který se hraje tradičně v srpnu. Náš starší dorost pak pojede do Ufy na obdobný turnaj,“ přibližuje další body slibně se rozvíjejících kontaktů s evropským velkoklubem.

Na slova generálního manažera navazuje prezident klubu Trubač. „Turnaj O pohár prezidenta Baškirkostánu je i velkou společenskou událostí. Prezident Baškirkostánu by chtěl na turnaj pozvat hetmana Karlovarského kraje i reprezentaci města. Věříme, že sport otevře bránu budoucí spolupráce i v rámci ekonomiky a společenského života,“ nepochybuje o hmatatelných přínosech například i pro obchodní partnery obou klubů.

Liga mistrů nebude, domácí program naruší basketbalové MS v KV Areně

V úvodu extraligy se budou muset energetici vypořádat s jednou komplikací. Karlovy Vary totiž budou hostit závěrečné boje mistrovství světa v basketbalu žen. „Této akci ohromně fandíme, pro město i KV Arenu je to obrovská čest. Na čtyři extraligová kola se ale budeme muset obejít bez domácího ledu. Podobné starosti ale mají i v jiných moderních halách. Věřím, že i díky absenci Ligy mistrů dokážeme najít vhodné náhradní termíny,“ uvádí Vaněk.

Naopak chmury do jeho tváře přináší zmínka o hokejové Lize mistrů. Ta se ani letos konat nebude. „Že se nebude hrát Liga mistrů, je obrovskou ostudou IIHF. Všechny ostatní sporty takovou soutěž mají. Federace nám toho hodně naslibovala, ale nic splněno nebylo. Přestože jsme jako kluby i jednotlivé evropské ligy souhlasily s výraznou redukcí finančních i dalších podmínek. V současné době řešíme odstupné pro náš klub. Spojili jsme se s Plzní, Slavií a Pardubicemi (původní smlouva o Lize mistrů byla podepsána na tři roky, pozn. red.) a najali jsme si švýcarskou právní kancelář, která nás bude ve věci zastupovat,“ představuje kroky, kterými se budou české kluby bránit proti postupu IIHF.

Předprodej permanentek začne v polovině května

V nejbližších dnech zveřejní klub podmínky prodeje permanentek (budeme informovat na webu i ve sdělovacích prostředcích). Cenového zvýhodnění by se mimo jiné měli dočkat i stávající permanentkáři. Bohužel však zůstává nevyřešen dílčí problém s odbavovacím systémem areny. „Ten prozatím neumožňuje odlišit vstupenky zakoupené se slevou od běžného vstupného. Nejsme proto schopni kontrolovat zneužívání různých slev a podobně. Proto jsme nuceni zachovat prodej zlevněného vstupného jen při osobním prodeji před utkáním. S vedením KV Areny se snažíme dobrat řešení, velmi nás to trápí,“ vysvětluje problematický systém uplatňování slev pro děti a seniory sekretář klubu Jiří Holý.

Určitým pozitivem při prodeji jednotlivých vstupenek je zřízení dvou nových kas v Infocentru města. „Věřím, že se tak vyhneme oněm hrozným frontám před některými utkáními. Bylo nám ohromně líto, když část fanoušků prostála ve frontě část první třetiny,“ doplňuje Miroslav Vaněk.

Stavjaňa a Sloboda: Těšíme se na spolupráci

Klub dnes rovněž oficiálně představil dvě posily do týmu. Tou první je nový hlavní trenér Antonín Stavjaňa. „Velmi pozitivně mě upoutal způsob, jakým chce klub zvednout konkurenci v týmu. Všichni hráči musí mít hlad, musí se chtít o svůj chleba pořádně poprat, mít mezi sebou zdravou konkurenci. Pokud takto budeme pracovat už v přípravě, vše se projeví také na ledě. A na to se těšíme,“ neskrýval velkou vůli po úspěchu.

S optimismem v hlase hovořil také obránce Sloboda: „Ve Varech jsem zatím jen čtyři dny a zatím vidím jen samá pozitiva. Proti Energii jsem nastupoval dvakrát ve finále extraligy a vím, že je zde výborné mužstvo. Navíc je zde krásné zázemí a také město se mi moc líbí. Se všemi, kterých jsem se ptal, mi angažmá v Karlových Varech pouze doporučovali. Jsem proto moc rád, že se mohl k Energii připojit.“