HC Energie Karlovy Vary

Čerstvý mistr extraligy povede A-mužstvo HC Energie

Hokejisté karlovarského A-týmu odstartovali v pondělí dopoledne přípravu na nadcházející sezonu. První tréninkové dávky polykali hráči už pod vedením nového hlavního trenéra Martina Pešouta, který společně s Tomášem Mariškou a Pavlem Kněžickým bude usilovat o návrat západočeského týmu zpět mezi extraligovou elitu.

Profil Martina Pešouta

Padesátiletý kouč není karlovarskému publiku neznámý a zdejší prostředí dobře zná. Do Karlových Varů přišel ze Sokolova v roce 1996, kdy nastoupil na pozici sekretáře klubu a trenéra dorostu. V letech 1999-2001 na západě Čech plnil roli asistenta trenéra u prvního mužstva po boku Miloše Říhy, později se přesunul k juniorskému týmu jako hlavní kouč.

Od roku 2003 vedl dorostence pražské Slavie, které hned v první sezoně dovedl k mistrovskému titulu, o rok později bral po porážce ve finále s Třincem stříbro. V ročníku 2005/06 se přesunul k sešívané juniorce, kde zkompletoval svou sbírku medailí bronzovým kovem. Stejnou medaili pak v roli hlavního trenéra vybojoval i s českou reprezentační osmnáctkou na Mistrovství světa ve Švédsku. Další rok u národního týmu se ale Martinovi Pešoutovi nevydařil a po sestupu do 1. divize u českého výběru skončil.

Další roky své trenérské kariéry strávil Pešout v severních Čechách. Ročník 2007/08 začal v Kadani, na začátku roku však po odchodu Vladimíra Kýhose odešel do Chomutova, který dovedl ke druhému místu v 1. lize, čímž si řekl o smlouvu i pro další sezonu. V té vypadli chomutovští hokejisté v semifinále play-off s brněnskou Kometou a brali pomyslný bronz. Další sezonu začal Pešout znovu v Kadani, odkud se přesunul do slovenské Skalice.

Na konci ledna 2011 se Martin Pešout znovu vrátil do Karlových Varů, když nejprve asistoval Václavu Baďoučkovi, a společně se jim podařilo vybojovat předkolo play-off. V dalším roce pak spolupracoval s Vladimírem Kýhosem. Po druhém angažmá ve Skalici pak zamířil do brněnské Komety. V jihomoravské metropoli působil čtyři sezony na pozici asistenta trenéra a získal v nich hned tři medaile. V ročníku 2013/14 to bylo stříbro, o rok později bronz a své angažmá zakončil stylově zlatou tečkou. Kometa nejkratším možným způsobem ve finále přetlačila Liberec a stala se mistrem nedávno skončené sezony.

Profil Martina Pešouta na Eurohockey.com