HC Energie Karlovy Vary

Junioři porazili Litvínov. Zahráli si i čínští hokejisté

Karlovarští junioři ve svém druhém přípravném zápase porazili Litvínov 3:2 po samostatných nájezdech. Vyrovnaný duel v KV Areně rozhodl ve čtvrtek podvečer až vítězný nájezd kapitána Petra Vodičky. V sestavě Energie si zahráli i čtyři čínští hokejisté z Čičiharu, kteří v Karlových Varech trénují.

Že se nebude jednat o úplně obyčejné utkání, to naznačilo už předzápasové rozbruslení. Na něm se v bílých dresech Energie objevili i čtyři čínští hokejisté, kteří zasáhli do hry i během samotného přípravného duelu.

„Včera (ve středu) přišli se žádostí, jestli by si nemohli zahrát, že by rádi měli srovnání s českým hokejem, tak jsme jim vyšli vstříc a do utkání je nasadili,“ uvedl po zápase asistent Energie Václav Baďouček, jak se o nasazení hráčů z Čičiharu rozhodlo.

A jejich výkon zkušený kouč neviděl rozhodně špatně. „Myslím si, že obstáli a odehráli dobrý zápas. Snažili se a určitou kvalitu mají.“

Fotogalerie z předzápasového rozbruslení

Pohodoví kluci, tak popisují hokejisty z Čičiharu všichni, kdo se o ně během jejich pobytu v Karlových Varech starají. Ti si na západ Čech přivezli kromě vlastního fotografa také překladatele. Přeci jen, čínština není v Česku příliš rozšířený jazyk.

„Problém s komunikací byl, nejen mezi hráči, ale i mezi mnou a čínskými hokejisty, protože až na jednu výjimku příliš nerozumí anglicky. Pomocí překladatele v šatně jsme ale krátkou poradu zvládli. Na střídačce to poté ale o komunikaci moc nebylo,“ uvedl s úsměvem Václav Baďouček.

Jeho slova pak potvrdili i jeho svěřenci. „Domluva byla trochu horší. My se ale na ně usmějeme, uděláme nějaká gesta, taková byla naše komunikace,“ osvětluje útočník juniorky Jiří Halberštát.

Pro něho, stejně jako pro jeho týmové spoluhráče, byl čtvrteční duel právě i proto výjimečným. Vzájemnou souhru během zápasu si pak pochvaloval. „Byl to pro nás dobrý zážitek. Kluci hrát určitě umí, byla zábava s nimi dnes hrát,“

Čínští hokejisté trénují v Karlových Varech od konce letošního června, kdy byla definitivně dotažena spolupráce západočeského klubu s čínským týmem z Čičiharu. Během několika týdnů v Česku si stihli zatrénovat i s karlovarským A-týmem, bohatý program je pak čekal i mimo led. Do své vlasti se vrací 14. srpna.