HC Energie Karlovy Vary

Věřím v potenciál týmu i svou šanci, říká Radim Šalda o Energii

Zahrál si na mistrovství světa do 18 i 20 let, nakoukl už také ale i do seniorské reprezentace. Pětadvacetiletý obránce Radim Šalda už ve svém věku patří mezi zkušené extraligové obránce. Příchodem do Karlových Varů přijal novou výzvu a chtěl by naplnit potenciál, který mladý tým na západě Čech má.

Radime, máš za sebou úvodní dva týdny přípravy, už se tady cítíš jako doma?
Ano. První týden jsem se rozkoukával, nevěděl jsem, jak to tady chodí. Už si to sedlo a osobně se mi tady hodně líbí.

Zdá se, že jsi zapadl do kabiny opravdu rychle. Čím to je? Mladý kolektiv? Hráči, které osobně dobře znáš?
Většinu kluků znám z předešlých let. Kluci jsou blízko mého věku, takže to nebylo nic těžkého.

Do Energie jsi přišel po dvou letech v Litvínově. Proč ses rozhodl pro tu změnu?
Vím, že se tady buduje nový tým. Je tady velký potenciál, aby se tady udělal úspěch do dalších let. Chtěl bych si vybudovat nějakou pozici. Viděl jsem v tom velkou šanci, jak rozvinout i svůj potenciál, a proto jsem se rozhodl pro Energii.

Pavel Patera zmínil v rozhovoru, že tě sledoval už delší dobu. Určitě tě to potěší, že trenéři vědí, co od tebe očekávají a do čeho jdou?
Určitě mě to potěšilo a já se budu snažit jim vrátit to, co do mě vloží.

Když se podíváme na začátek tvé kariéry, narodil ses v Pardubicích. Začínal jsi v Hronově a poté si hrál v Hradci Králové. Cítíš tam nějakou rivalitu mezi Pardubicemi a Hradcem? Vnímal jsi to někdy? Vyslechnul sis někdy něco?
Asi nevyslechnul. Já jsem se v Pardubicích opravdu jen narodil. Pohyboval jsem se kolem Hradce. Tam je samozřejmě ta rivalita obrovská, vnímal jsem to a bral jsem se v tu dobu jako Hradečák.

Kdo tě tehdy přivedl k hokeji a v kolika letech jsi začínal?
Určitě taťka s mamkou. Ti mě podporovali ve všech sportech, ale já jsem si pak vybral hokej a ten jsem začal hrát v pěti nebo šesti letech.

V Hradci jsi oslavil i dva tituly v dorostu, jak na to vzpomínáš?
To jsou vždy dobré vzpomínky. Už je to hodně dlouho a chtělo by to vyhrát zase něco nového.

Po angažmá v Hradci jsi zamířil do zámoří, kde jsi strávil dvě sezóny. Jak na to vzpomínáš, jak ti to pomohlo do života?
Super zkušenost určitě. Myslím si, že jsem se tam herně určitě hodně zvednul a pomohlo mi to. Naučil jsem se anglicky, poznal jsem nové lidi. Poznal jsem, jak to chodí v Kanadě a jsem za to rád.

Jak vzpomínáš na diváky tam? V Kanadě je hokej pro lidi vším, můžeš to potvrdit?
Určitě to můžu potvrdit. V těch menších městech, než jsou NHL a AHL týmy, tak lidi hokejem žijí. Podporují mladé kluky. Chodí v průměru pět až šest tisíc lidí na zápas.

Po letech v zámoří ses vrátil do Hradce, vypracoval ses až do reprezentace. Bylo to dosud tvé nejlepší období?
Řekl bych, že určitě ano. Chtěl bych na to navázat a vrátit se tam určitě.

Poslední dvě sezóny jsi strávil v Litvínově, loni jste došli až do semifinále. Jaká byla sezóna z tvého pohledu?
Z mého pohledu jsem se ze začátku trošku hledal. Poté jsem srovnal hlavu a dostal jsem šanci ke konci sezóny. Myslím si, že jsem se vrátil na tu správnou vlnu a chtěl bych v ní pokračovat i tady v Energii.

Hráli jste poměrně dlouho, poté jsi naskočil na začátek letní přípravy tady v Karlových Varech. Stihl sis odpočinout? Jak si odpočinula hlava od hokeje?
Stihl. Měl jsem nějakých čtrnáct dní pauzu od hokeje a já jsem na to zvyklý. Vždy jsem začínal dříve i sám, takže mi to vůbec nevadí.

Jak ti zatím chutná letní příprava? Je to tady náročnější, než si zvyklý?
Všude je ta příprava jiná a ten hráč si to musí sám korigovat a musí si na to zvyknout. Už jedeme třetí týden a zatím v pohodě.

Jak ses stihl na západě zabydlet?
Je to tady krásné, příroda, lázeňské město, vše super. Těším se, až to tady vše poznám a těším se na sezónu.

Kdybychom tě měli trošku více přiblížit fanouškům, co děláš ve volném čase?
Ve volném čase se starám o pejska a o přítelkyni, i když samozřejmě se spíš stará přítelkyně o mě (smích). Chodím rád na golf. Teď jsem měl spoustu práce kolem bytu, ale těším se až poznám golfové hřiště tady.