HC Energie Karlovy Vary
Extraliga dorostu, 37. kolo, čt 25.1.2007
Ústí n. L.
Karlovy Vary
3:4
2:3, 1:1, 0:0
Branky a nahrávky: 5. Šaršok (Dušek), 11. Žák (Richter, Šaršok), 40. Janíček (Vernek) - 6. Kellner (Chocholáč, Mistoler), 12. Hudák, 19. Kellner (Záhora, Mistoler), 40. Kellner (Mistoler). Rozhodčí: Plachý - Šulo, Koskuba. Vyloučení: 8:12, navíc Dvořák a Kozák (UNL) oba 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 56. Střely na branku: 29:24. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:4.
Ústí n. L.: Petrásek - Dvořák, Sova, Dušek, Hříbal, Kubín, Šulc, Zákon - Chládek, Vernek, Janíček - Šaršok, Richter, Žák - Ptáček, Kozák (Řídel), Pojezný.
Karlovy Vary: Hruška - Ryžuk, Schusser, Dlapa, Tomeček, Jemelyanov, Rohan, Funk, Špila - Hampl, Záhora, Fusek, Chocholáč, Kellner, Chaljavin, Hudák, Mistoler, Flieger, Putyera, Vaněk, Kroupa.

Komentář k utkání

První branka utkání padla už v 5. minutě při hře 4 proti 4. Dušek vypálil od modré, kotouč se od zadního mantinelu odrazil zpět před branku a Šaršok ze vzduchu sklepl za záda brankáře Hrušky - 1:0. Brzy na to hráli hosté ve dvojnásobné početní výhodě, k tomu dva domácí hráči po soubojích ještě uklouzli a přesilovka 5 na 1 se opravdu nedá neproměnit. Šťastným střelcem byl Kellner - 1:1. V 9. minutě si na odražený kotouč najel v mezikruží Fusek, ale Petrásek v domácí brance šanci zneškodnil. Vzápětí na druhé straně zazvonila po Vernekově sklepnutí tyč karlovarské branky. O 2 minuty později vybojoval u hrazení kotouč Šaršok, přihrál k levé tyčce Richterovi, ten chytře prodloužil a Žák střílel do prázdné branky - 2:1. I tentokrát vydržela radost domácím jen minutu. Domácí obrana nechala za brankou příliš mnoho prostoru Hudákovi, který neobtěžován zpoza branky natřikrát propasíroval kotouč pod Petráskem - 2:2. Nutno dodat, že v té době byl jedním z domácích obránců už notně dezorientovaný Sova, kterého brzy poté odvezla do nemocnice sanitka s otřesem mozku. V 19. minutě nedokázali domácí při signalizované výhodě vyhodit kotouč z pásma, za což je po rychlých přihrávkách Mistolera a Záhory potrestal opět Kellner - 2:3. Závěrečná minuta však patřila Lvům. Těsně před sirénou se do obrovské šance dostal Vernek, jemuž ale před odkrytou brankou hostí sklouzl kotouč z čepele. Současně s naplněním 20. minuty byl vyloučen Jemelyanov.

Domácí tak hned v úvodu prostřední části hry hráli přesilovou hru, vytvořili si tlak, ale zakončení jim vázlo. Ve 26. minutě propadl na modré čáře Dvořák, ale při stíhání hráče Energie ho zastoupil Janíček, který se bleskově stihl vrátit a v pádu vypíchl kotouč. S přibývajícími minutami si domácí hokejisté vytvořili mírnou převahu i šance. Ve 36. minutě ujížděl do brejku Kozák, ale jeho sólo utnul faulem Schusser. O minutu později vyhodil přes ochranné sklo kotouč Kellner a dvojnásobnou přesilovku si zahráli i domácí. Lvi svého soupeře sice přikovali před jeho brankou, ale s přesností střelby to už bylo o poznání horší. Vše důležité ve druhé třetině se vešlo do závěrečné minuty. Nejprve vybojoval v rohu kluziště kotouč Vernek a přihrávkou před branku přesně našel rozjetého Janíčka, jehož voleji pod víko zatleskala i hrstka fanoušků/rodičů Karlových Varů. Jak už se v tomto zápase stalo zvykem, domácí se nesměli radovat příliš dlouho. Brzy nato se hra přestěhovala před Petráska. Domácí prohráli vhazování, k tomu přišel Kubín o hokejku a Kellner, který střelou z kruhu přesně našel mezírku mezi Petráskovým ramenem a levou tyčkou, zkompletoval hattrick - 3:4.

Třetí třetina se změnila v závody o to, jestli domácí vstřelí branku nebo hosté udrží stávající stav. Hrál se rychlý důrazný hokej, domácí s přibývajícími minutami hráli stále více v křeči. Šanci vyrovnat mohl mít v 53. minutě Žák, ale jeho brejk zastavil podražením Jemelyanov. Na ledě se přiostřilo a domácí svého soupeře sevřeli před jeho brankou. Trochu bezzubý tlak vrcholil v 59. minutě, kdy domácí odvolali brankáře, ale hosté svůj hubený náskok už se štěstím dokázali udržet.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): "Musím říci, že výborný výkon odvedl hlavně náš soupeř. Ti kluci si určitě vážili toho, že se tam pro ně teď otevřel prostor a skutečně makali a bojovali na sto procent. O to byla ta naše pozice těžší. Do utkání jsme šli se čtyřmi řadami, v první třetině se nám dva hráči zranili, tak jsme to zredukovali na deset útočníků a tím jsme zachytili stejný rytmus jako soupeř. Nejdůležitějším momentem byl gól na 4:3. Když soupeř vyrovnal asi 40 vteřin před koncem třetiny, tak my jsme dali ještě gól 10 vteřin před koncem. Podle mého se soupeři dnes opravdu nedařila přesilová hra, protože jinak to procento úspěšnosti mají hodně vysoké. My jsme ale v oslabení odvedli také vynikající výkon a za to klukům patří dík."

Petr Nekvinda (HC Slovan Ústečtí Lvi): "Je pravda, že je znát, že tu s námi ti čtyři kluci, co odešli do juniorů, nejsou. Nemůžeme se na to ale po zbytek sezóny vymlouvat. Myslím, že ti kluci se teď semkli, takže prakticky hrají stejně dobře, jako jsme hráli předtím. Trochu tam chybí ta zkušenost v tom závěru utkání a taková ta zodpovědnost některých hráčů, kteří neunesou to, že to na nich teď leží a dělají zbytečné chyby a nechávají se vylučovat na 10 minut a podobně. Jinak na to, že Vary chtějí do play off a hrají stále ve stejné sestavě, tak my jsme dnes odvedli super výkon a řekl bych, že za celý zápas jsme byli lepší než oni. Chybělo nám trochu štěstí a hlavně nemáme teď secvičené přesilovky. Když jsme hráli v plné sestavě, tak jsme ty přesilovky cvičili dva měsíce než jsme je pořádně začali hrát. Vynikající výkon dnes v brance opět předvedl Petrásek."