HC Energie Karlovy Vary
Extraliga juniorů, 35. kolo, pá 11.1.2008, Malá Sportovní Hala
Sparta
Karlovy Vary
1:0
0:0, 1:0, 0:0
Branky a nahrávky: 34. Škaloud (Morkes, Hájek). Rozhodčí: Nečas - Kostka, Bláha. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 47. Střely na branku: 44:46.
Sparta: Kalčík – Kořínek, Švácha, Topič, Hanzl, Sem, Čížek, Husák – Rybecký, Pacovský, Kafka, Slaba, Morkes, Borovský, Hájek, Škaloud, Tůma.
Karlovy Vary: Hruška – Schmidt, Přindiš, Novák, Tomeček, Boguský, Tollinger, Rohan Martin – Šnajdr, Topinka, Záhora, Kellner, Mareček, Sláma, Mistoler, Majer, Budínský, Rohan Tomáš.

Komentář k utkání

První třetina byla boj. Boj o každičký kousek ledu. Domácím se zpočátku nedařilo, kupili jednu chybu za druhou a dávali karlovarským mnoho příležitostí k otevření skóre. Hned v druhé minutě váhal s rozehrávkou za brankou David Sem a nepřesným pasem nabil hostujícímu Tomáši Rohanovi. Náhradník Sparty, Tomáš Kalčík, zaskakující za Novotného, který sbírá zkušenosti s A týmem v Petrohradu, však zakročil bravurně.
O pár okamžiků později jeho pozornost vyzkoušel bekhendovou ranou Budínský, ale sparťanský gólman byl opět připraven.
Karlovy Vary byly v prvním dějství aktivnějším týmem a několikrát mocně sahaly po gólovém zápisu. Důkazem toho byl pokus Záhory, který převzal pas Tomáše Rohana, ale ztroskotal opět na Kalčíkovi.
Obě mužstva dostala v první třetině také možnost přesilové hry, nicméně ani jeden z týmů se nedokázal usadit v útočné třetině a vytvořit si tlak.
Tečku za prvním dějství udělal opět Tomáš Kalčík, když zneškodnil pokus Tomáše Mistolera.

Vstup do druhé části se o poznání lépe vydařil domácím. Do brejku se dostal Kafka, Petr Hruška v brance Západočechů zakročil. Puk se odrazil k nikým nehlídanému Pacovskému a ten pohotovou ranou rozvlnil síť. Rozhodčí Nečas však branku neuznal, ještě před Pacovského dorážkou totiž brankáře Hrušku „zboural“ v brankovišti Rybecký.
Početní převaha Sparty, která následovala pár chvil nato, opět přinesla řadu zajímavých momentů. Nejprve se před prázdnou brankou zjevil po Kafkově vybídnutí Hanzl, odkrytou síť však trefit nedokázal a tak zahrozilo na druhé straně. Nejprve se v situaci 2 na 1 řítil na domácí branku Budínský se Šnajdrem, poté střílel i Tomáš Rohan, Tomáš Kalčík však s přehledem všechny pokusy likvidoval.
Notnou dávku štěstí měl domácí gólman ve třicáté minutě, kdy jeho břevno jen těsně minula dorážka karlovarského Martina Rohana.
Skóre se měnilo v minutě čtyřiatřicáté. Sparťané sehráli akci po přesilovkovém přečíslení domácí obrany bravurně a Škaloud měl před sebou po Morkesově chytré přihrávce jen prázdnou branku – 1:0!
V následné přesilovce Karlových Varů zapracovala dobře domácí obrana a tak šli sparťané do šaten s těsným, jednogólovým vedením.

Třetí třetina přinesla ještě o jednu úroveň lepší hokej. Hra se zrychlila a přiostřila, což rozhodně nebylo na škodu. Nejprve zahrozil hostující Tomáš Rohan, když nápřahem z mezikruží nastřelil tyč Kalčíkovy branky.
Ve chvíli, kdy probíhala pětačtyřicátá minuta, děly se na ledě věci. Nejprve se přes celé hřiště prokličkoval karlovarský Jiří Novák, ale Tomáš Kalčík byl dnes neprůstřelný. Dokázal to, když jen chvilku nato zlikvidoval pokusy Budínského a Majera, oba z bezprostřední blízkosti.
Perfektní výkon domácí brankář potvrzoval i nadále. V brejku se na branku Sparty řítil opět Budínský, ale lapačkou jeho pokus domácí brankář efektně lapil.
Jednu z posledních příležitostí na vyrovnání měli karlovarští v přesilovce, čtyři minuty před koncem. Dvakrát pálil od modré Schmidt, ale dnes hostům nebylo přáno. Buď jejich pokusy likvidoval výborný Kalčík, nebo se odrazily od brankové konstrukce, tak jako poslední přesilovkový pokus Tollingera.

Sparťané soupěři zrovna neudělili lekci z produktivity, nicméně onen jediný gól Martina Škalouda znamená příděl tří cenných bodů. Dnes však za vítězstvím Sparty stál jiný hráč – Tomáš Kalčík. Jistými zákroky ničil útoky soupeřů a nechyběla mu ani dávka potřebného štěstí.