HC Energie Karlovy Vary

Zlínští završili obrat až v samostatných nájezdech

HC Energie - PSG Zlín 2:3 sn. (2:1, 0:1, 0:0 - 0:0)
Vyrovnané utkání začalo velice divokou první třetinou. Energetici hráli v úvodu dvě přesilovky, obě se zapsaly do statistik jako využité a obě využil Petr Kumstát (na snímku). Nejprve když z dorážky otevřel skóre zápasu a poté když protečoval do branky střelu od modré. Zlín po minutě snížil, a v polovině třetiny tak bylo skóre 2:1 pro domácí. Po přestávce ale Zlínští vyrovnali a další gól jsme během základní hrací doby již neviděli. Až v samostatných nájezdech rozhodl o výhře hostů Petr Leška, když jako jediný v pátém kole nájezdů skóroval. Boje o předkolo tak energetikům pokračují, i když jsou šance Komety jen čistě teoretické. I přes prohru však zůstává na utkání jedno pozitivum. Je jím fakt, že extraligový hokej v Karlových Varech zůstane i nadále.
Tipsport extraliga, 50. kolo, st 16.2.2011
Karlovy Vary
Zlín
2:3sn
2:1, 0:1, 0:0
Branky a nahrávky: 6. Kumstát (Skuhravý, Skladaný), 8. Kumstát (Nosek, Skuhravý), 65. Leška - 9. Čech (Sivák, Řezníček), 28. Čech (Balán, Sivák). Rozhodčí: V. Baluška, D. Konc - J. Bláha, E. Kostka. Vyloučení: 2:6 navíc Dobroň (KVA) 10 min. OT. Využití: 2:0. Diváci: 5093. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 2:3.
Karlovy Vary: Mensator - Nosek, Čutta, Dobroň, Gřegořek, Sloboda, Kokko, Prošek, M. Rohan - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Sailer, Pech, Zaťovič - Skladaný, Melenovský, Dej - Hluchý, T. Klíma, Zucker
Zlín: Duba - Hamrlík, Linhart, Švrček, Galvas, Řezníček, Míka, Matějíček, Bořuta - Balaštík, Leška, Köhler - Důras, T. Sýkora, I. Rachůnek - F. Čech, Balán, Sivák - Holík, Roman Vlach, J. Ondráček

Komentář k utkání

Jako první se blýskli hosté při střele Švrčka, kterou musel domácí Mensator likvidovat pohotovou lapačkou. Následně však převzali otěže třetiny energetici. Kumstát se Skuhravým v pohledné souhře ještě neskórovovali, ale o pár chvil později se v přesilové hře již skóre měnilo. V 6. minutě dorazil Petr Kumstát do branky ránu Čutty od modré a energetici mohli slavit poprvé. Netrvalo však dlouho a domácí potrestali i druhý hostující prohřešek. Opět se mezi střelce zapsal Petr Kumstát, když tečoval dělovku od modré svého parťáka Skuhravého.

Už za minutu ale Karlovarští vedli opět pouze o jednu branku. Sivák vybojoval v rohu kluziště puk a poslal jej na hůl Filipa Čecha, který přesnou tečí snížil manko na soupeře. V 10. minutě mohlo být dokonce vyrovnáno, ale od druhé inkasované branky zachránila Mensatora dobře postavená tyč. Ve zbytku třetiny se i nadále hrálo nahoru a dolu a oba týmy si vytvářely brankové příležitosti, ale ani jedna gólem neskončila.

Druhá třetina nabídla ze začátku opatrný hokej, kdy se ani jeden z týmů nikam nehnal. První velká šance přišla ve 24. minutě, ale Pechovo sólo mezi dva beky se nesešlo s úspěchem. Hosté udeřili ve 27. minutě. Filip Čech obdržel přesný pas od mantinelu a vyrovnal pohotovou dorážkou skóre. Krušné časy nastaly v polovině základní hrací doby, kdy šli domácí energetici do dvojnásobného oslabení. Hosté předvedli neskutečný tlak, ale ani ten na gól nestačil. Domácí se vzmohli na odpor ve 33. minutě, kdy se jako první v závaru před Dubou zorientoval Melenovský, ale přes klubko těl puk do klece nedostal. Zbytek třetiny se dohrál bez výraznějších akcí z obou stran.

Třetí třetina začal v divokém tempu. Hned zkraje dvacetiminutovky mohl skórovat Köhler, ale rychlý Mensator jej vychytal. Na druhé straně mohl do takřka odkryté klece vsítit gól Kumstát, ale nestačil se zorientovat. Následně však nastolené tempo opadlo a na hráčích obou celků bylo vidět, že za žádnou cenu nechtějí chybovat a přijít o nerozhodný stav ve svůj neprospěch. I tak se ale urodilo několik slibných šancí. Například kapitán domácích Skuhravý ihned po buly pálil a Duba se měl co ohánět aby ho vychytal. Ve zbytku třetiny kolovala KV Arénou mexická vlna.

V prodloužení se opět blýskl Köhler, ale i nyní vyzrál brankář nad uměním zlínského forvarda. V samém závěru nastavených pěti minut byl v tutové šanci Čutta, ale bekhendová klička proti bezmocně ležícímu Dubovi gólem neskončila. Samostatné nájezdy rozhodla až pátá série. Jediný, kdo svůj nájezd proměnil byl Petr Leška a rozhodl o importu druhého bodu do zlínské tabulky. Energetikům naopak do jistoty play off chybí pouhý bod.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): Bylo to vyrovnané utkání, otevřené na obě strany. My jsme rychle vedli po dvou přesilovkách, Zlín se od druhé třetiny zvednul a byl velice nepříjemný. Tam, kde jsou v tabulce, jsou právem. Dnes to díky brankářům skončilo remízou. Jestli z pěti nájezdů nedáme gól, tak těžko můžeme získat druhý bod, který jsme chtěli. Asi se při nich projevilo, že Zlín byl ve větším klidu než my.

Zdeněk Venera (PSG Zlín): Byl to dobrý zápas před pěknou návštěvou. Domácí zahráli výborně první dvě přesilovky, pak se hra srovnala. Nám se podařilo vyrovnat, šancí bylo na obou stranách dost. Oba gólmani chytali výborně, což se potvrdilo při nájezdech, kdy z deseti nájezdů padl jen jeden gól. My jsme rádi, že jsme to byli my, kdo se prosadil. Při nájezdech je to otázka štěstí; někdo prostě musí vyhrát a dnes jsme to byli my.

Související články