HC Energie Karlovy Vary

Energie do přípravy vkročila pravou nohou

HC Energie - HC MOUNTFIELD 5:2 (3:0, 1:1, 1:1)
Nadšený výkon plný nápaditých kombinací před zraky úctyhodného počtu diváků nabídli energetici ve svém prvním přípravném zápase před nadcházející extraligovou sezonou. Naděje svého soupeře z Českých Budějovic rázně uťali hned v úvodní třetině, kdy Kovářovo konto zatížili třemi přesnými zásahy. Vítěznou trefu a navíc jednu asistenci si připsal Milan Procházka, o další branky se podělili Grof, Pech a Bílek. Další přípravný zápas Energie následuje v úterý 5.8., kdy v rámci letního poháru přijíždí Ústečtí Lvi.
Příprava na sezonu, přát., čt 31.7.2008, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
České Budějovice
5:2
3:0, 1:1, 1:1
Branky a nahrávky: 9. Pech (Procházka), 13. Grof (Kumstát), 15. Procházka (Němec), 37. Bílek (Dobroň), 60. Bílek (Řezníček) - 24. Veselý (Duda), 51. Kůrka (Kotrla). Vyloučení: 6:6. Využití: 2:1. Diváci: 1500. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2, 5:2.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Duben, Grof, Řezníček, Mudroch, Němec, Prošek, Hanzlík, Brňák - Zucker, Košťál, Hluchý, Kristek, Dej, Kuběna, Roháč, Rumpel, Kumstát, Skuhravý, Melenovský, Pech, Procházka, Skladaný, Bílek
České Budějovice: Kovář - Gřegořek, Mucha, Vydarený, Toman, Frolo, Havran, Poživil, Macháček, Sailer, Duda, Mertl, Kuchejda, Polodna, Veselý, Vak, Gulaš, Kotrla, Květoň, Hudec, Kůrka, Šimánek, Huml

Komentář k utkání

Že se první přátelské utkání obou celků neodehraje v rukavičkách naznačily hned úvodní minuty, kdy na trestnou lavici usedl domácí útočník Melenovský. Ovšem českobudějovická přesilovka plně korespondovala s fází, ve které se sezona 2008/09 nachází, a hosté nakonec ještě byli rádi, že neinkasovali z hole agresivně forčekujícího Hluchého. I v dalším průběhu působili domácí hokejisté živějším dojmem, k čemuž jim notně pomáhala slušně zaplněná hala. Jakub Kovář, juniorský reprezentant v brance Jihočechů, se měl co ohánět, čisté štít si však udržel jen do deváté minuty. Projektil Grofa jeho klec ještě minul, rychlonohý Kumstát svůj nájezd zakončil jen do betonů, a k úspěchu tak nakonec vedla až dravost Lukáše Pecha, jenž v pádu bekhendem poslal puk do poloodkryté brány.

Druhý zásah do sítě Mountfieldu na sebe nechal čekat jen necelé tři minuty. V přesilové hře při vyloučení Veselého se Kumstát probil z rohu do kruhu, kotouč poslal na modrou čáru a obránce Jakub Grof odtud propálil vše, co stálo v cestě do sítě. Přesilovková střela od modré se stala základem i další brankové akce. Němcův projektil Kovář pouze vyrazil před sebe, puku se jako první zmocnil Milan Procházka, jenž po několika krocích zakončil do odkryté klece. Herní nepohoda Mountfieldu se následně projevila zcela zbytečným útočným faulem v podání Mertla, přes dvě nadějné příležitosti Procházky se ale skóre první části již nepohnulo.

Nelichotivý výsledek z pohledu hostů se v úvodu druhé třetiny podařilo zkorigovat Ondřeji Veselému, proti jehož technické střele z mezikruží Mensator jen naprázdno máchl lapačkou. Českobudějovické tento úspěch povzbudil a do útočení se pustili s mnohem větší vervou. Karlovarského gólmana ovšem nerozhodil ani nevybíravý nájezd Poživila, jehož se rázem několika údery vydal umravnit Řezníček. Tvrdost střetnutí následně potvrdil i domácí Hluchý, když čistým zákrokem na Sailera na několik vteřin rozvibroval plexisklo. K činům se hlavní sudí odhodlal až po vražení na hrazení v podání Pecha.

V početní výhodě si hosté tentokrát rozuměli mnohem více a především důrazný Vak činil domácí obraně značné problémy. Tato ani následné dvě přesilovky přesto žádné gólové akce nepřinesly a skóre se měnilo až v rovnovážném počtu hráčů. Energetik Vítězslav Bílek našlápl podél mantinelu a své sólo zakončil střelou z úhlu za Kovářova záda.

Nástup do třetiny pak ale opět patřil Mountfieldu, který v přesilové hře zásluhou Tomáše Kůrky znovu snížil na rozdíl dvou branek. Energii na dostřel se hosté mohli dostat o pět minut později, ale Mensator se proti Hudcově rychlé přihrávce napříč brankovištěm na Sailera dokázal přesunout a střelu jihočeského patriota vykryl. Podobná příležitost se na druhé straně naskytla i Hluchému s Zuckerem, kteří ujížděli na jediného obránce, avšak proti střele prvně jmenovaného předvedl Kovář efektní zákrok lapačkou. Ve zbylém průběhu třetiny měli puk na svých holích především hokejisté Mountfieldu, směrem dopředu toho ale příliš nevymysleli. Typicky karlovarským způsobem v posledních vteřinách nakonec vítězství Energie stvrdil Vítězslav Bílek, když u druhé tyče přesně usměrnil mazácký Řezníčkův pas.

Fotogalerie

Související články