HC Energie Karlovy Vary

Žraloci ztratili naději na zlato až v prodloužení

AKTUALIZOVÁNO. Karlovarští sledge hokejisté pokračovali ve svém velkém představení na turnaje Malmö Open i ve finále. Na titul z prestižního klání ale jejich srdnatý výkon nestačil. Velcí favorité z norského Osla si celkové vítězství zajistili až 9 vteřin před koncem prodloužení a po výsledku 5:4 pp udrželi ceněnou trofej ve Skandinávii.

Reklamou na sledge hokej se stalo finále turnaje pod hlavičkou již 33. ročníku her pro handicapované sportovce Malmö Open. A to díky fantastické bitvě, kterou předvedli sledge hokejisté s karlovarským Žralokem na dresu proti několik let suverénnímu norskému klubu Oslo KHK.

Zdravé napětí mezi mantinely i mimo ně protrhl už ve 2. minutě Michal Geier, který poslal lázeňský výběr do vedení. Norové vyrovnali o šest minut později zásluhou Trygveho Larsena, ale už za dalších 76 sekund vrátil vedení na karlovarskou stranu ve dvojnásobné početní výhodě Jiří Berger. Stejnou výhodu dostal také severský soupeř a narozdíl od Žraloků se nespoléhal na kombinaci, nýbrž na individuální schopnosti sledgehokejové ikony Rolfa Einara Pedersena. Kapitán Osla po okružní jízdě kolem karlovarské branky nechytatelně pod horní tyč podruhé vyrovnal.

Ve druhé třetině si Norové místy vytvořili převahu, ale jejich šance se omezily prakticky jen na úniky Pedersena, který dvakrát ujel karlovarské obraně a dvakrát rozezněl brankovou konstrukci za Janem Matouškem. Nakonec se ve 23. minutě Pedersen dočkal a šťastnou střelou po ledě poslal Skandinávce poprvé do vedení. Žraloci ovšem nesklopili hlavy a 28 sekund před druhou sirénou pozvedl karlovarský prapor svou druhou trefou Jiří Berger.

Vyrovnání do šatny Žraloky znovu zdravě nabudilo a v úvodu třetí třetiny byli aktivnějším týmem. Paradoxně však musel na trestnou lavici Fojtík, jenže česká herní pohoda byla patrná i při oslabení. Michal Geier svým vysunutým forčekingem donutil norskou obranu k chybě v rozehrávce, kterou přetavil v další obrat ve skóre a Žraloci potřetí v zápase vedli.

To bylo trochu moc na juniora Johansena, který o den dříve ve finále mladší kategorie tvrdě fauloval Petra Bejvla, a i v rozhodujícím zápase dospělých se zapsal do kolonky vyloučených. Pěstmi se rozhodl řešit boj o kotouč s o generaci starším Miroslavem Hrbek a společně s obranářem Michalem Geierem byl odeslán na dvě minuty ze hry. V pokračující přesilové hře prostřelil Matouška Helge Bjornstad a už počtvrté se začínalo od nuly. Do konce třetí patnáctiminutovky už se ani přes množství šancí střelci na obou stranách neprosadili, a tak se šlo do pětiminutového prodloužení.

V něm pokračovala nevídaně vyrovnaná bitva, která nedávala prostor pro nudu slušně zaplněnému stadionku v okrajové čtvrti Malmö. 49. minuta přinesla osudný okamžik finálového dramatu. Poprvé na turnaji byl vyloučen kapitán Jiří Berger a když už se zdálo, že Žraloci zkušeně dovedou utkání do samostatných nájezdů, dostal se před branku do posledního zakončení Trygve Larsen a devět sekund před koncem dal propuknout té pravé radosti jinak zakřiknuté norské výpravě.

Zklamané karlovarské tváře brzy vystřídala radost nad výborným turnajovým představením, které jen potvrzovaly uznalé gratulace organizátorů i zástupců ostatních klubů. Jiří Berger byl navíc vyhlášen nejlepším útočníkem turnaje vedle norského obránce Pedersena a jeho brankářského kolegy Kissingera.

Oslo KHK - SKV Sharks Karlovy Vary 5:4pp (2:2, 1:1, 1:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 8. Larsen (Pedersen), 13. Pedersen, 23. Pedersen (Vernes, Nordstoga), 37. Bjornstad (Vernes, Larsen), 50. Larsen (Vernes, Bjornstad) - 2. M. Geier (Fojtík, J. Berger), 9. J. Berger (Fojtík), 30. J. Berger (M. Geier, Fojtík), 35. M. Geier. Rozhodčí: Edenborg (Švéd.) - Vaněk, Wesley (oba ČR). Vyloučení: 4:6. Využití: 3:1. V oslabení: 0:1. Vývoj utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:4, 5:4. Střely na branku: 22:24.

Stříbrná sestava SKV Sharks Karlovy Vary:
Matoušek (Bozděk) - Hrbek, Kvoch, Frous, Kubeš - J. Berger, M. Geier, Fojtík, Janko, Lindák. Trenér: J. Berger starší.