HC Energie Karlovy Vary

Vybraní hokejisté z nejmladších kategorií HC Energie úspěšně reprezentovali svůj klub na EEIHC 2009

EUREGIO EGRENSIS ICE HOCKEY CAMP, mezinárodní hokejové soustředění v Mariánských Lázní, je zcela nový projekt v oblasti česko-neměcké přeshraniční spolupráce. Náš klub mohl na akci nominovat 19 hráčů, kteří měli účast zcela zdarma. Na zádrném průběhu se podílelo i několik našich trenérů a vedoucích. Fotografii účastníků a vítězů naleznete ve fotogalerii. Společnou fotografii ve vysokém rozlišení můžete stáhnout zde.
Projekt vznikl spoluprací organizace NADĚJE ČESKÉHO HOKEJE o.s. s partnerskou organizací z Bavorska EISHOCKEYNACHWUCHS IST ZUKUNFT e.V. Tyto dvě partnerské organizace podporují práci s mládeží v ledním hokeji ve svých zemích a touto formou svoje aktivity dále rozvinuly. Výsledkem této nové spolupráce je akce „EEIHC“, jejíž 1. ročník se uskutečnil v termínu od 9. srpna 2009 do 15. srpna 2009 v krásném prostředí Mariánských Lázní. Tohoto společného sportovního soustředění pro mladé české a německé hokejisty se zúčastnilo celkem 45 dětí ve věku 8 až 11 let. Z toho 2/3 účastníků z Česka (děti ročníky nar. 1999-2001) a 1/3 účastníků z Německa (děti ročníky nar. 1998-2000) z Euregia Egrensis. Obě partnerské organizace vybraly na své straně hranice a ve spolupráci s hokejovými kluby HC Energie Karlovy Vary (v Česku) a 1. EV Weiden (v Německu), účastníky velmi svědomitě. Kromě dětí z obou jmenovaných klubů se akce zúčastnili i hráči z HC Baník Sokolov, HC Stadion Cheb a HC Mariánské Lázně. Podmínkou pro výběr hráčů nebyla jen jejich velmi dobrá základní sportovní připravenost, ale hlavně vynikající přístup k lednímu hokeji. A protože financování (a tedy uskutečnění) celé akce umožňuje zejména dotace z Dispozičního fondu Cíl 3 pro euroregiony, byla účast pro sportovce zdarma !

Náš klub HC Energie Karlovy Vary této příležitosti využil a nominací ocenil ty hráče (a zároveň i jejich rodiče, neboť bez jejich maximální podpory a dobré spolupráce s klubem se mladí hokejisté neobejdou), kteří po delší dobu prokazovali příkladný přístup k našemu krásnému týmovému sportu. Celou akci úspěšně absolvovali a svůj klub na EEIHC 2009 vzorně reprezentovali tito naši hráči: Miloslav Fuksa, Dominik Heger, Milan Kovářík, Jan Bečka, Jakub Formánek, Šimon Glanc, Matěj Glanc, Dan Kellner, Tomáš Přibyl, Martin Tocik, Filip Bernáth, Petr Kořán, Jaroslav Maloušek, Radek Prošek, Otakar Šik, Patrik Šťastný, Vít Jiskra, David Novotný a Petr Rozhon.

Kromě hráčů se v česko-německém realizačním týmu na zdárném průběhu akce podílelo také několik našich trenérů a vedoucích: Iveta Šiková, Jakub Jiskra, Pavel Csipka, Daniel Mottl a Jiří Ryžuk.

Při tréninku na ledě s dětmi pracovalo současně vždy nejméně pět trenérů. Hlavním trenérem brankářů byl Jiří Králík, bývalý reprezentant a brankář mistrů světa z roku 1985. Výuka probíhala dvojjazyčně, v českém i v německém jazyce. Děti trénovaly a hrály 2 - 3x denně na ledě, k tomu měly i tréninky a hry v tělocvičně, v přírodě či teorii s videem v učebně. Po náročné přípravě hráči vyháněli únavu z těl pravidelnou regenerací v bazénu, v sauně a ve vířivce. Používány byly moderní tréninkové metody (např. speciální powerskating a stickhandling v rytmu rockové hudby, teambuilding a motivační video, stretching a power-jóga, atd.). Účastníci byli rozděleni do česko-německých týmů a prožili během týdne kromě společného pobytu s tréninkem i mnoho turnajů a soutěží. Byl např. vyhodnocen „Nejlepší tým týdne“, po vzoru nejkvalitnější hokejové ligy proběhla dovednostní soutěž „NHL-Skill-competition“, uprostřed a na závěr týdne se uskutečnily turnaje týmů o poháry a medaile. Každý účastník si domů odvezl týmový dres, stulpny, čepici a láhev na pití, dále pak certifikát absolventa a fotografie. Ještě na podzim všichni obdrží i videofilm na DVD. Cílem organizátorů bylo připravit pro účastníky co nejzajímavější program, který v běžném klubovém tréninku nezažijí a zároveň zajistit i kvalitní celkové zabezpečení (stravování, pitný režim a ubytování, dozor v době mimo trénink, lékařskou službu, atd.). Všechny tyto cíle se podařilo splnit.

Celý týden EEIHC probíhal ve znamení mezinárodní týmové práce. Mladí hokejisté, jejich trenéři i vedoucí družstev z hokejových klubů Euregia Egrensis se v přátelské sportovní atmosféře zdokonalili nejen ve svých odborných dovednostech, ale zároveň rozvíjeli i své jazykové znalosti. Akce umožnila všem účastníkům získání zcela výjimečných a velmi cenných zkušeností. Přejme všem absolventům EEIHC 2009, ať se jim daří nové zkušenosti co nejlépe využívat ve prospěch svého mužstva, našeho klubu i v jejich osobním životě!

Jiří Ryžuk
hl.trenér a metodik mládeže
HC Energie Karlovy Vary