HC Energie Karlovy Vary

Turnaj čtyř finišuje: Švédové triumfovali nad Finy, Češi nestačili na Rusy

Závěrečný den turnaje nabídne dva ožehavé duely. O první místo a celkové vítězství na turnaji si to mezi sebou rozdá výběr Švédska a Finska. Odpoledne je na programu českými fanoušky očekávaný zápas mezi reprezentací Česka a borců hájících barvy Ruska. První jmenovaný duel skončil vítězstvím Tre kronor, a ti tak vyhráli i celý turnaj. Nutno říci, že i celkem suverénně, když ze všech zápasů vytšžili nejvyšší možný počet bodů. V 15:30 odstartval poslední zápas turnaje mezi Českem a Ruskem. Češi v něm nakonec i po bojovném výkonu podlehli Rusku v prodloužení. Záznam můžete sledovat v naší online reportáži.

Tabulka

1. Švédsko 9 bodů 13:5
2. Finsko 5 bodů 12:11
3. Rusko 3 body 10:15
4. Česko 2 body 8:12

Ocenění

Nejlepší obránce:

Christian Djoos (SWE)

Nejlepší útočník:

Filip Forsberg (SWE)

Nejlepší brankář:

Marek Langhamer (CZE)

Nejužitečnější hráč:

Kalle Torniainen (FIN)

Ceny oceněným hráčům předal Karel Najman.

Švédsko - Finsko 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)

Statistiky

Branky a nahrávky: 8. Folin (Karlsson), 23. Sörensen (Kalin), 53. Hedberg (Djoos) - 29. Friman (Paukku, Nättinen), 56. Pokka (Teräväinen, Torniainen) . Rozhodčí: Hribik - Kis, Gerát. Vyloučení: 5:3 . Využití: 1:1 . Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2 .

Sestavy

Švédsko: Högberg (Hjerpe) - Arnesson, Djoos, Andersson, Meyer, Folin, Spangberg, Nilsson - Rydahl, Nyström, Törnkvist, Kalin, Lilja, Collberg, De La Rose, Sörensen, Hedberg, Westerlund, Forsberg, Lindholm, Karlsson.

Finsko: Juvonen (Setänen) - Jurgens, Sneck, Kojo, Ristolainen, Määtä, Pokka, Vainio - Torniainen, Paukku, Hautamäki, Friman, Nikkinen, Salminen, Markkula, Jalovaara, Teräväinen, Nättinen, Saarelainen, Tikkinen, Koskela.

Česko - Rusko 3:4pp (0:0, 3:2, 0:1 - 0:1)

Statistiky

Branky a nahrávky: 22. Hudeček (Volek, Kubis), 25. Hudeček (Slováček), 34. Matějček (Psota, Tomeček) - 24. Filippov (Bereglasov, Kamaev), 30. Yakimov (Pugachev), 47. Kamaev (Bereglasov), 63. Kramskoy (Kamaev) . Rozhodčí: Jeřábek - Hlavatý, Tošenovjan. Diváci: 1580. Vyloučení: 7:10. Využití: 2:0. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 3:4.

Sestavy

Česko: Němec - Kubis, Buchta, Houfek, Plutnar, Papežík, Plášil, Marcel, Kliment - Volek, Hudeček, Slováček, Psota, Matějíček, Tomeček, Procházka, Soumelidis, Machač, Veselý, Bečka, Skočík.

Rusko: Vasilevskij - Garejev, Malenkikh, Pugačev, Bereglasov, Semenov, Kozlovskij, Vasiljev, Sorokin - Žarkov, Chlopotov, Timirev, Slepyšev, Jakimov, Junyšev, Vorobjev, Khatsej, Dorofejev, Filippov, Kramskoj, Kamaev.

Reportáž

Kdo z příjemně vysokého počtu diváků počítal, že ruský výběr bude o třídu lepší, tak se mýlil. Česká reprezentace dokázala svého soupeře potrápit již ve druhé minutě utkání, kdy se do nájezdu probojoval kapitán domácích Martin Matějček, ale v zakončení narazil na brankáře Vasilevskijeho.

Češi hráli skvěle jak v útoku, tak v obraně. Rusové si na obraně vylámali všechny zuby, když ani při přesilové hře nedokázali ohrozit Němce. Na druhé straně sice ani Češi své dvě po sobě jdoucí přesilové hry nedokázali využít, ale za to zvládli svého soka pěkně potrápit, zvláště při té první, kdy měl Volek obrovskou příležitost, když dorážel odraženou střelu.

Tvrdá hra je pro Rusy známá ve všech věkových kategoriích. Tak tomu bylo i dnes, ale přesto většinu tvrdších zákroků zvládli hosté čistě. Na druhé straně svou hrou vyprovokovali Buchtu a Kubise k tvrdým faulům, které oba odnesli dvouminutovým trestem a poslali tím své mužstvo do tří. Jenže skvělá česká obrana si i s tímto dokázala poradit a svého soupeře nepustila k žádné větší šanci.

Druhou třetinu začali opět lépe domácí. Již ve druhé minutě druhé třetiny mohl otevřít skóre Psota, který dorážel nahozený kotouč před bránu, ale marně. Poté nabídl hlavní sudí domácím šanci v podobě přesilové hry, kterou Česká republika využila. Volek tečoval kotouč, ale když se mu to nepovedlo, tak přihrál volnému Janu Hudečkovi k pravé tyči, který jemnou tečí poslal kotouč za záda ruského brankáře.

Rusové se však nenechali zahanbit a z prvního útoku po buly se již radovali z vyrovnávající branky. Alexej Filippov si najel do mezikruží, kde přijal přihrávku od Bereglasova a přesnou ranou vykryl prostor v horní části branky.

Jenže Čechům se vedení zalíbilo a rozhodně se nehodlali smířit s tím, že by znovu nevedli. Půl minuty po inkasované brance se dostali domácí do pásma. Kombinaci nakonec zakončil Jan Hudeček, který znovu vrátil svému týmu jednobrankové vedení.

Rusům trvalo celých pět minut než dokázali na inkasovanou branku zareagovat. Bogdan Jakimov si podržel kotouč v útočném pásmu, kličkou obehrál Houfka a z otočky vyslal přesnou střelu za Němcova záda. Vyrovnaný stav přesně odpovídal hře v druhé třetině. Diváci se rozhodně nenudili, hráči předváděli pěkný hokej se šancemi na obou stranách a rychlými brejky.

Přestřelka ve druhé třetině pokračovala. Rusům se tvrdá hra znovu nevyplatila. Češi dokázali potrestat vyloučení Jakimova, když kapitán českého výběru Martin Matějček vybojoval kotouč a dělovkou poslal kotouč do brány. Do šaten hráči České republiky odcházeli se vztyčenou hlavou a s vedením o jeden gól. Třetí třetinu začali lépe opět hosté, ale do šancí se dostali hlavně díky přesilové hře. Rusové se nakonec přeci jen zvedli a herně svého soupeře předčili. Ve hře čtyři na čtyři přihrál Bereglasov volnému Denisovi Kamajevovi, který ujížděl na brankáře, nakonec se stihl vrátit Buchta a cestu mu ještě zkomplikoval, ale ke vstřelení třetí branky mu nezabránil. Za stavu 3:3 se hra opět vyrovnala. Jak domácí, tak hosté chtěli zvrátit vítězství na svou stranu. Jenže někteří hráči chtěli až moc, což většinou nedopadá dobře. Dobrý pocit ze hry kazily časté ofsajdy či nepřesné přihrávky před bránou. Český výběr nedokázal využít ani přesilovou hru v závěru třetí třetiny, a tak utkání dospělo do prodloužení. Největší příležitost k zisku tří bodů pro domácí mužstvo měl Matějček, který těsně před koncem pálil z mezikruží, ale výborně chytající Vasilevkij mu jeho šanci vychytal.

V šedesáté první minutě zápasu jeden z ruských útočníků naodhadl rychlost svého nájezdu na bránu a v pádu s sebou srazil i českého brankáře Karla Němce, který byl delší dobu v péči klubového lékaře, ale nakonec vše ustál a v zápase pokračoval.

Prodloužení se však dlouho nehrálo. V šedesáté třetí minutě zavezl Nikita Kramskoj kotouč do pásma a v jízdě poslal kotouč bekhendem do brány a tím vybojoval o bod více pro svůj tým.