HC Energie Karlovy Vary

Doufám, že se Chomutov s Energií v baráži nepotká. Nesmí se to stát, říká brankář Závorka

Brankář Tomáš Závorka začal sezonu jako třetí brankář karlovarské Energie. Další jeho kroky vedly postupně do Sokolova, Kadaně, Chomutova a zpět do Sokolova. Po vyřazení Baníku z play off se vrací zpátky do Chomutova, kde by měl krýt záda Janu Cháberovi a dvojce Hanuljakovi.

Přibližte nám Vaší letošní sezonu? Jak začala?
Začal jsem v Karlových Varech. Po skončení přípravného období jsem odešel do první ligy. Ještě pár dní před startem soutěže nebylo jasné, kde budu. Na poslední chvilku se domluvila Kadaň.

Jaké bylo angažmá v Kadani?
Moc příležitostí jsem nedostával. Tak jsem začal jezdit vypomáhat Sokolovu. Ze začátku sezony jsem odchytal pět zápasů. Mně i týmu se dařilo a povedlo se nám udělat třináct bodů z patnácti. V Kadani jsem se dostal do branky asi třikrát, než se tam vyměnil trenér. Pana Gudase nahradil na chvilku pan Kašpárek a posléze Mikuláš Antonik.

Trenér Antonik Vás zná z juniorky, kterou před lety trénoval. Pod jeho vedením jste měl šanci chytat?
Ten mi příležitost dal. Myslím si, že se mi celkem dařilo a věřil jsem si. Podařilo se nám udělat pár bodů, i když jsme byli dole v tabulce.

Následně jste měl vynucenou přestávku…
Bohužel jsem onemocněl. Takže jsem měsíc nechytal. Když jsem se před Vánoci vrátil, tak mi trenér Antonik řekl, že se mnou počítají v Chomutově. Mluvilo se o tom prý už na začátku prosince, ale jak jsem byl nemocný, tak jsem nic nevěděl. Asi po dvou trénincích před Vánoci v Kadani jsem odešel do Chomutova.

Jaké bylo angažmá v Chomutově, který má extraligové ambice?
Do branky jsem se dostal asi pětkrát. Pro mě to bylo dobrá zkušenost. Chomutov je tým, který se pohybuje na špičce soutěže. Doposud jsem chytal v dospělém hokeji jenom za týmy, které se pohybovaly na konci tabulky, ať už šlo o Most nebo o Baník Sokolov. A v Kadani jsme také byli dole.

Co Vám tedy toto angažmá dalo?
Vyzkoušel jsem si chytat v týmu, který má ty nejvyšší cíle. Myslím si, že jsem se ukázal v celkem dobrém světle. Když jsem chytal, tak jsme prohráli pouze jedno utkání a to v Ústí nad Labem. Tam jsem střídal už po deseti minutách a dvou gólech. Je to trochu jiné, protože nejste tolik v zápřahu jako v těch týmech, které hrají dole. Chodilo na mě zhruba dvacet střel za zápas.

Následovalo Vaše angažmá v Sokolově, kde jste dostal post jedničky…
Kromě prvních pěti v sezoně jsem tam odchytal i posledních šest v základní části. Tyto dvě série zápasů se vůbec nedají srovnat. Trochu mi už docházely síly. V Chomutově jsem naposledy chytal 10. ledna a od té doby jsem jenom trénoval. To znamená, že když jsem přišel do Baníku, tak mi chybělo zápasové vytížení a bylo to na mě znát. Vím, že jsem byl nejistý. Jediné utkání, které se mi povedlo bylo v Klatovech, kde jsme vyhráli 5:3. Dobrý pocit jsem měl ještě z posledního utkání základní části s Mostem. Sice jsme prohráli, ale zase tak špatný výkon jsem nepodal. Ostatní zápasy nestály za nic.

Do play off v dresu Baníku jste tedy vstupoval, řekněme, nejistý?
Dá se to tak říci. Byl jsem v divném rozpoložení. Ne že bych si nevěřil, ale nebral jsem to tak, že na mě bude stát výkon celého mužstva. Opak byl pravdou. První dva zápasy nejenom mně, ale celému týmu vyšly na výbornou. Dokázali jsme vyhrát na nájezdy i potom v Mostě.

Baník vedl v sérii 2:0 a byl krůček od postupu…
První dvě utkání byla dobrá. Pak už to bylo horší. Ve třetím utkání jsme měli mečbol. Byli jsme lepší, ale dostali jsme první branku. Běžela 17. minuta a Most se tak trochu náhodně trefil. Po dvou třetinách jsem vedli 2:1, ale Most dokázal zápas otočit. Sice jsme vyrovnali, ale od té doby jsme byli pomalejší. Trochu jsme nemohli. Most dal vítěznou branku v prodloužení a bylo to.

Co vás čeká teď po té co jste s Baníkem Sokolov vypadli?
Odjedu zpátky do Chomutova, kde bych měl být připraven zaskočit za Honzu Cháberu nebo Míru Hanuljaka, kdyby se nedej bože zranili. Asi bych dělal dvojku, kdyby k něčemu došlo, ale do baráže bych asi nastoupit nemohl, protože nemám odchytaný dostatečný počet startů v první lize. Takže sezona pro mě nekonči. Minimálně čtrnáct dní budu mít práci, kdybychom se nedostali do baráže, ale pevně věřím, že se tam dostaneme.

Letošní sezona může být hodně kuriózní. Budete v Chomutově a Karlovy Vary se mohou v baráži potkat právě s Chomutovem…
To se nesmí stát. Věřím, že se to nestane. Doufám, že se Karlovy Vary zvednou a baráži se s námi vyhnou. Doufám, že se jich ta baráž prostě týkat nebude.

V Chomutově hraje hodně hráčů z Karlových Varů. Ani jste o této variantě nepřemýšlel?
Raději ne. Kluci v Chomutově by byli hodně vyhecovaní a motivovaní. Tam si jiný výsledek v soutěži ani nepřipouští. Všechno jiné kromě postupu je neúspěch.