HC Energie Karlovy Vary

Energie oznamuje fúzi s Chomutovem, profitovat budou oba kluby

Dlouholetá výhodná spolupráce extraligové Energie s prvoligovým Chomutovem dostává nový v českém hokeji dosud nevídaný rozměr. Čtvrtečním podpisem smlouvy majitelé klubů stvrdili svou předešlou ústní dohodu o fúzi obou společností, jejímž výsledkem je vytvoření silného superklubu, který bude podkrušnohorský region reprezentovat pod názvem KLH Energie Severozápad. Fanoušci obou klubů se mohou těšit na extraligové i prvoligové zápasy na svých stadionech, zlepšených podmínek se dočká i hokejová mládež. Faktický dopad fúze na jednotlivé aspekty chodu klubů přinášíme uvnitř článku.

Dohoda o fúzi HC Energie Karlovy Vary spol. s r.o. a KLH Chomutov a.s., kterou již schválil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, obsahuje tyto body:

1. Klub nese název KLH Energie Severozápad
2. Klubovými barvami jsou červená, modrá a bílá
3. Logem klubu je dosavadní éčko navržené Karlem Augustou v červené a modré barvě (grafický manuál k logu bude zveřejněn v příštím týdnu).
4. Klub si ponechá dvě seniorská mužstva, jedno pro Tipsport extraligu, druhé pro 1. ligu, s výhledem na zařazení jednoho z mužstev do ruské KHL. Pohyb hráčů mezi mužstvy bude zohledňovat prioritu udržení obou soutěží a co nejlepší umístění v ELH.

Že dohoda vyhovuje i platným řádům a stanovám českého hokeje, stvrdil ředitel extraligy Stanislav Šulc, který ji prostřednictvím faxu připodepsal.

Jednání byla složitá

Miroslav Vaněk Přestože se příznivcům obou táborů může fúze zdát překvapivá, jednání o jejích podrobnostech probíhala už dlouho. „Na toto téma jsme se začali bavit už začátkem roku, kdy jsme se snažili prodloužit angažmá Davida Hrušky. To se bohužel nepovedlo. S Karlem (Holoubkem, pozn. red.) jsme si řekli, že Davida do Varů přivedeme stůj co stůj, třeba i se všemi jeho spoluhráči,“ vrací se Miroslav Vaněk k původní myšlence, která může působit spíše jako aprílový žertík.

Vzájemná vyjednávání však dlouho nebyla úspěšná. Nově sloučený klub může mít pochopitelně pouze jednoho prezidenta, jednoho generálního manažera, a řada funkcionářů by tak v regionu postiženém nezaměstnaností přišla o práci. Právě dělba funkcí se tedy stala kamenem úrazu. Nevůle ke kompromisu však po 4. zápasu finále první ligy vzala zasvé stejně rychle jako chrup slávisty Vašíčka a k poslednímu březnu se podařilo dohodnout toto rozdělení pravomocí: „Generálním manažerem KLH Energie Severozápad bude Miroslav Vaněk,“ uvedl Miroslav Vaněk. A pokračoval: „Jaroslav Veverka starší se zhostí role prezidenta klubu. Věříme, že při zákulisních jednáních s politiky potvrdí své kvality šedé eminence. Jeho syn a dosavadní GM KLH Chomutov zaujme doposud neobsazené místo sportovního manažera klubu. Zůstane i generálním manažerem a to v půjčovně bruslí v tréninkové hale. Bylo to jeho výslovným přáním, půjčování jej totiž velice baví.“

Mládež dostane vlastní halu

Jiří Ryžuk Kromě dvou dospělých mužstev a mládežnických základen nyní KLH Energie disponuje i pěti ledovými plochami. Dvěma v KV Areně, dvěma v nové chomutovské aréně a stávající chomutovskou ČEZ Arénou. Právě ta by nyní měla sloužit mládežnickým týmům obou spojených klubů. „Kluci i holky z obou měst se alespoň lépe poznají,“ říká karlovarský šéftrenér mládeže Jiří Ryžuk a razantně odmítá, že by hala po technické stránce nemohla plnit svůj účel. „Na občasné kapání ze stropu jsme zvyklí už z KV Areny, kýble si budeme vozit s sebou. Díky častým výpadkům navíc ušetříme obrovské peníze za elektřinu,“ libuje si karlovarský metodik.

Společné permanentky a bez čekání ve frontách

V samotném pořádání extraligových a prvoligových utkání se obě nové haly budou střídat. Diváci v Karlových Varech i Chomutově si tak užijí obou soutěží a budou moci zhlédnout klubové hvězdy ale i nadějné mladíky z širšího kádru. Počítá se samozřejmě i s jednotnými prodejními místy vstupenek pro obě haly, během dvou týdnů odstartuje i prodej permanentních vstupenek. „Diváci se vůbec nemusí bát. Systém ticketingu intenzivně konzultujeme s odborníky z Karlových Varů. Vše bude maximálně jasné, jednoduché a bez front. Pro snazší orientaci jsme pro fanoušky navíc připravili přehledný třísetstránkový manuál vstupného,“ rozptyluje případné obavy marketingový ředitel David Dinda.

Podkrušnohorský hokejový labužník se tedy v sezoně 2011/12 má rozhodně na co těšit. Obě mužstva dostávají impuls, aby napravila nepříliš povedenou sezonu. V rámci teambuildingu se po Velikonocích sejdou k prvnímu společnému tréninku. Na programu bude cyklistický výlet do Horního Slavkova, kde se k týmu připojí i Radek Duda. Náš redakční fotoaparát bude samozřejmě při tom.