HC Energie Karlovy Vary

Události sezony 10/11: Klubové rekordy přepsány!

První přípravné zápasy začaly, byť nepříliš úspěšně. V závěrečném dílu seriálu Události sezony 2010/2011 se zaměříme na začátek uplynulé sezony, kdy tým po pustém úvodu začal excelovat, a odměnou za skvělé výkony byl nejen vzestup v extraligové tabulce, ale především dvojnásobný přepis klubových dějin!

Celkovým umístěním energetici díru do světa neudělali, přesto si zasloužili zápis do klubové historie. Dva rekordy posunuli energetici o stupeň výš v jedné vítězné sérii na přelomu září a října.

Radující se první útok EnergiePo bezbodovém neúspěšném začátku přišla velká vzpruha. Energetici jeli ke svému čtvrtému zápasu extraligové sezony za prvními body do Brna. To ale ještě nevěděli, co je čeká a nemine nejen v tomto utkání, ale i v následujících pěti zápasech.

Energetici zrežírovali v Brně doslova Texaský masakr motorovou pilou a hvězdy brněnské Komety ani nenechali rozsvítit. Bezbranková první třetina ale nic takového nenaznačovala, mělo to být klasické vyrovnané utkání, jakých je v české extralize mraky. Jenže přišlo druhé dějství a na led zcela jiná Energie. Hruška, Skuhravý, Nosek a skóre 3:0 pro lázeňskou metropoli. To ale bylo rychlé!

Karlovaráci si dělali z brněnské defenzivy dobrý den i v závěrečném dějství, kdy přidali ještě čtyři trefy a bylo vymalováno. „Zápas se nám výjimečně povedl. Dnes se nám vše dařilo, dopomohla nám k tomu nedisciplinovanost klíčových hráčů Komety, kteří se zbytečně rozčilovali,“ řekl spokojený Antonín Stavjaňa. Výsledkem brněnské mise tak bylo drtivé vítězství o sedm gólů, pět využitých přesilových her a čisté konto Mensatora. Co víc si jen přát? Snad jen aby i další zápasy dopadly podobně.

Drama do posledních minut, ale se šťastným koncem pro Energii Toto přání se vyplnilo. Nebyly to výhry drtivé, ale hraje se především na body, a ty energetici sbírali o sto šest! Cesta na Kladno vynesla doslova vybojované vítězství 2:1 a na vlas stejný výsledek zopakovali i o tři dny poté na Slavii. V O2 Areně tak energetici vyrovnali klubový rekord v počtu vyhraných zápasů na cizím ledě. Motivace k dalšímu zápasu byla tedy jasná: přepsat rekord hned v dalším utkání v Třinci.

I to se povedlo, ale bylo to nervy drásající drama! Energie vedla o dvě branky a zdálo se, že další úspěch má na dosah. Třinec ale srovnal krok a náskok Energie stáhl i podruhé, když už pomalu přituhovalo. Zápas tak šel do prodloužení a následných samostatných nájezdů. Ty rozhodl Jan Košťál a energetici mohli začít s oslavami skvostné venkovní série a kronikáři s přepisem klubových dějin.

Přepisovalo se ale ještě jednou. Energie porazila v nezáživném, ale nakonec velmi dramatickém duelu na nájezdy Mladou Boleslav. Opět zaúřadoval Jan Košťál a pro Karlovy Vary to byla první domácí výhra v sezoně. Mnohem zajímavější meta ale čekala energetiky při pohledu k dalšímu utkání. Šest vyhraných zápasů v řadě, to se Energii zatím nepovedlo a tento rekord přímo vybízel k překonání.

David Hruška v samostatném úniku neuspěl Cestu za ním zprostředkovalo Energii podkrušnohorské derby s Litvínovem. Karlovarští svého severního soka vyškolili v koncovce, a výsledek 6:3 tak zajistil další překonaný rekord. „Jsem rád, že Becherovka tento rekord překonala a já můžu být u toho,“ řekl spokojený David Hruška. „Já se musím opravit. Samozřejmě, že je to Energie,“ dodal s úsměvem.

Energie v dalším natahování rekordu nepokračovala, protože v následujícím utkání podlehla Zlínu na ledě soupeře. Přesto zápas měla rozehraný dobře, ale Zlín byl nakonec produktivnější. „Na naší straně nebyl hlad po vítězství jako v předchozích zápasech. Možná se projevila i únava a cestování,“ zhodnotil nepovedené utkání Antonín Stavjaňa.

Ostatní díly

1. Cizinci v dresu Energie a noví týmoví lídři
2. Frk odchází, přijela Ufa
3. Změna na trenérském postu a série se Slavií
4. Mezinárodní turnaj čtyř a stříbro juniorů
5. Období extraligové nejistoty a odchod dlouholetých opor
6. Klubové rekordy přepsány!