HC Energie Karlovy Vary

Žraloci vpluli do play-off úspěšně

SHK Pardubice - SKV Sharks 2:4 (0:0, 1:3, 1:1). Stav série: 0:1.
Nebylo to lehké, ale karlovarští sledge hokejisté podali v úvodním semifinále proti pardubickým Mustangům velmi dobrý výkon a po výhře na východě Čech jsou blíže postupu o krok výš. Vysoké nasazení obou stran eliminovalo chyby, které se začaly rodit až po bezbrankové třetině. A s chybami přišly góly, Žraloci třemi trefami rozhodli v prostřední části o exportu výhry na západ. Odveta série hrané na dvě vítězství připadá na 2. únor v Ostrově od 18:00 hodin.

SHK Pardubice - SKV Sharks Karlovy Vary 2:4 (0:0, 1:3, 1:1)

Branky: 23. P. Kubeš (Kvoch), 42. P. Kubeš (Hering) - 17. M. Geier (J. Berger), 25. J. Berger (M. Geier, Jeřábek), 28. J. Berger (M. Geier, Hrbek), 35. J. Berger. Rozhodčí: Kratochvíl - Mariánus, Hollerová. Vyloučení: 1:0. Bez využití. Diváci: 62. Vývoj utkání: 0:1, 1:1, 1:4, 2:4. Hráno 13. ledna 2013 v Pardubicích.

Pardubice: Boček - P. Kubeš, Kvoch, V. Buhr, Štěpják, Michalec, J. Kubeš, Chudomský, Horníček, Hýbner, Kolek, R. Buhr, Hering, Pabst.

Karlovy Vary: B. Mach - Hrbek, Nejedlý - J. Berger, Forgo, M. Geier, Jeřábek, Janko, Lindák.

Pardubice nastoupily bez reprezentačního útočníka Motyčky, zato však s posilami z Německa. Robert Pabst i Bernahrd Hering v základní části občas vypomáhali Olomouci, která zůstala před branou play- off. Od počátku zápas zdobilo nasazení a verva, s jakou se soupeři pustili do souboje. Jako první zahrozil Pavel Kubeš střelou z mezikruží, při výhodě před jeho vyloučením neprotrhl bezbrankový stav na druhé straně Michal Geier.

Deset minut se neslo ve vyrovnaném duchu, poté však začali pomalu získávat převahu Sharks. Mach v brance podpořil spoluhráče zákrokem proti Heringovi, ale podobně si ještě vedl i Boček, který maskou zlikvidoval Geierův samostatný únik. První třetina gól nepřinesla.

Za to ve druhé slušná divácká návštěva dlouho nečekala. K nelibosti většiny ovšem Michal Geier tentokrát odrazil puk o Bočkovu helmu za brankovou čáru. Vzápětí otřel Jiří Berger pumelici o břevno a karlovarský tlak pokračoval. Najednou ho ale jako blesk z čistého nebe ukončil Pavel Kubeš výstavní střelou do lapačkou nechytatelných míst a bylo vyrovnáno.

Pardubická radost nicméně trvala pouhých 84 sekund, než Pabst výraznou chybou v rohu umožnil Geierovi poslat přihrávku rozjetému Jiřímu Bergerovi a ten s drobnými problémy při zpracování prostřelil Bočka. Uběhly tři minuty a zachycené Pabstovo vyhození po mantinelu přetavili Žraloci v rychlou kombinaci, na jejímž konci pálil Jiří Berger přesně potřetí. Až v závěru třetiny zvedli Mustangové hlavy, chaos před Machem však ukončil Nejedlý.

Po přestávce vstoupili domácí na led se zjevnou snahou, dobývání pásma přes karlovarskou pozornou obranu jim ale činilo nemalé potíže. Navíc se ve 35. minutě odpoutal od zadního mantinelu za Bočkem Jiří Berger a dokonal pod překvapeným gólmanem hattrick.

Za stavu 1:4 se už Karlovaráci nikam nehnali. Pardubice ohrožovaly Macha většinou jen z dálky a musely si dávat pozor na rychlé výpady Žraloků. Přesto se nakonec domácí dočkali snížení. Pavel Kubeš udržel pásmo a když neměl komu přihrát, vystřelil a odrazem o Machovu rukavici upravil na konečných 2:4. Hosté si zkušenou hrou vítězství pohlídali a ujali se vedení v semifinálové sérii.

Sestřih z utkání ZDE.

Ohlasy

Pavel Kubeš (kapitán, Pardubice): "Začali jsme docela dobře a po prvním gólu se nám podařilo vyrovnat. Jenže potom jsme vlastními chybami nabídli Varům další góly a na obrat už jsme neměli sílu a zkušenost. Vary pak hrály výborně a k ničemu nás moc nepustily, potřebujeme na takové zápasy ještě dospět. David Motyčka bohužel nehrál z pracovních důvodů a Němci jsou sice posilami, ale vázne s nimi komunikace."

Jiří Berger st. (trenér, Karlovy Vary): "Za dnešek můžu jedině chválit. Děkuji všem klukům za perfektní výkon. Hráli jsme koncentrovaně, vydrželi jsme se silami a proměnili šance. Druhý gól Pardubic padl tradičně po našem nevyhození ze třetiny, říkám to pořád do kola. Teď se musíme připravit na odvetu a pokusit se postoupit na první pokus."

Série Praha - Zlín

Jan Zapletal ze Sparty si musel po zápase hodně vyslechnout. Hráč, dlouhodobě hostující v Praze ze Zlína a slavící na jaře s mateřským klubem první titul, se postaral o smutnou zlínskou cestu domů. Na neratovickém ledě vyrovnal a v samostatných nájezdech vystřelil Spartě vedení v sérii, když se stal jediným úspěšným nájezdníkem.

HC Sparta Praha - SHK Lapp Zlín 2:1 sn (0:1, 1:0, 0:0). Stav série 1:0.
Branky: 16. Zapletal (Raul), rozhodující nájezd Zapletal - 11. Ligda (Julina).