HC Energie Karlovy Vary

Čtyři energetici vyrazí do Salzburgu bojovat o reprezentační dres

Ke svému závěru se chýlí letošní ročník projektu Výchova talentované mládeže (VTM). V něm si celý rok měřili síly nejlepší mladí hokejisté ročníku 2009 a mladší z celé republiky. Mezi hráči, kteří byli nominováni na vrcholný turnaj projektu v Salzburgu, jsou čtyři energetici. O vstupenku do reprezentační šestnáctky budou bojovat obránci Lukáš Hájek a Vojtěch Horáček. V útoku se pak předvedou Jakub Kyncl a Josef Suchý.

Do nominace na jeden ze závěrečných turnajů VTM, který se konal druhý dubnový víkend v Benešově, bylo vybráno 51 mladíků. Ti byli rozděleni do tří týmů Západ, Střed a Východ. Energetici Jiří Gombár, Vojtěch Horáček, Jakub Kyncl a Josef Suchý nastoupili za tým Západ. Za tým Střed bojoval karlovarský obránce Lukáš Hájek. Mezi náhradníky pak byli vybráni Marek Kubík a Jakub Staněk. V sobotu se mezi sebou utkaly všechny tři týmy. Nejlépe si vedl tým Západ, který oba své duely vyhrál v nájezdech.

Sobota 13. dubna 2024

Západ - Střed 4:3sn (2:0, 0:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 6. Suchý (Žuffa, Konvalinka), 9. Konvalinka (Suchý), 37. Suchý, rozh. nájezd Šejc – 20. Hartman, 34. Michálek (Holoubek), 41. Sedláček.

Východ - Západ 6:7sn (4:2, 1:1, 1:3)

Branky a nahrávky: 4. Kavan (Husák), 6. Hartl (Němec), 14. Mareš (Polášek), 14. Dubec (Kavan), 20. Musil, 35. Musil (Riedl) – 5. Poláček (Konvalinka), 15. Suchý (Konvalinka, Beneš), 23. Poláček, 41. Suchý (Beneš), 43. Blengino (Tureček, Matoušek), 44. Hörnig (Šejc, Kyncl), rozh. nájezd Sanejstr.

Střed - Východ - 2:5 (0:2, 1:2, 1:1)

Branky a nahrávky:23. Šubin (Sedláček), 39. Jindřichovský – 7. Hartl, 9. Helis (Kavan), 18. Musil, 23. Mareš, 42. Polášek (Mareš).

Po prvním turnajovém dni pak trenéři vybrali 34 hráčů, kteří byli rozděleni do týmů Východ a Západ, které se spolu během neděle utkaly dvakrát a v obou zápasech opět zvítězil tým Západ. V něm tentokrát s Vojtěchem Horáčkem, Jakubem Kynclem a Josefem Suchým nastoupil i Lukáš Hájek.

Západ – Východ 5:3 (1:0, 3:3, 1:0)

Branky a nahrávky: 7. Hörnig, 25. Konvalinka (Suchý, Hartman), 27. Šejc (Hörnig, Kučera), 29. Matoušek (Hartman), 45. Kučera (Sanejstr) – 19. Kovář (Jindřichovský), 21. Němec (Michálek), 21. Kovář (Kavan, Vrbata).

Východ – Západ 3:4 (1:1, 0:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 13. Kovář (Vrbata, Musil), 31. Hartl (Němec), 45. Mareš – 15. Horáček (Matoušek, Hartman), 22. Kyncl (Hörnig, Šejc), 26. Šejc (Hörnig, Kyncl), 37. Hörnig (Kyncl, Šejc).

Dostat se mezi nejlepší mladé hokejisty své kategorie z celé republiky je nejen výborná zkušenost ale i skvělý zážitek, který navíc podtrhuje šance vybojovat si vstupenku do reprezentační šestnáctky. To ostatně potvrzují i naši mladíci.

Kluci, jak jste si užili turnaj?

Josef Suchý: Turnaj jsem si užil, už jenom kvůli tomu, že je tam hrozně moc fajn kluků. Jenom, když trenéři oznamovali nominaci na další den, tak jsem byl ve stresu (úsměv).
Jakub Kyncl: Turnaj jsem si užil. Bylo fajn hrát s klukama, se kterýma normálně nehraju (úsměv).
Jiří Gombár: Turnaj jsem si užil. Zahrál jsem si s nejlepšíma klukama v Česku a bavilo mě to (úsměv).
Lukáš Hájek: Turnaj v Benešově jsem si moc užil, bylo fajn hrát s klukama z jiného klubu.
Vojtěch Horáček: Bylo to pro mě něco úplně nového, skvělé zápasy. Moc se mi tam líbilo (úsměv).

Poprvé jste na sobě měli reprezentační dres. Jaké to bylo?

Josef Suchý: Když jsem dostal dres, tak to byl skvělej pocit (úsměv).
Jakub Kyncl: V tu chvíli jsem to asi tolik nevnímal. Snažil jsem se soustředit na hru. Samozřejmě si toho ale vážím, jako každý, kdo tu šanci dostane (úsměv).
Jiří Gombár: Mít na sobě reprezentační dres bylo super, i když jsem ho měl na sobě chvilku.
Lukáš Hájek: Samozřejmě si toho vážím, že jsem mohl mít na sobě reprezentační dres, ale víc jsem se soustředil na hru (úsměv).
Vojtěch Horáček: Super, splnil se mi jeden z mých snů (úsměv).

Na turnaji se vás sešlo z Energie víc, byla to výhoda?

Josef Suchý: Jsem rád, že z Energie tam byli ještě čtyři kluci a mohli jsme si to společně užít (úsměv).
Jakub Kyncl: Byl jsem rád, že jsem tam nebyl jediný. S klukama si rozumíme a myslím si, že je to i dobrá vizitka pro karlovarský hokej (úsměv).
Jiří Gombár: Tím, že nás tam z týmu bylo víc, byl ten turnaj ještě lepší, že jsme se s klukama znali právě z klubu (úsměv).
Lukáš Hájek: Byl jsem rád, že jsem tam mohl být i s klukama z Energie. Rozumíme si na ledě i mimo led (úsměv).
Vojtěch Horáček: Rozhodně to bylo lepší, než kdybych jel sám. Přáli jsme si všichni postoupit.

V pondělí 15. dubna byla zveřejněna konečná nominace na turnaj v Salzburgu. Bylo vybráno dvacet dva hokejistů, pro které může být turnaj v Rakousku velkou šancí obléci si dres našeho nejmladšího reprezentačního výběru.

Vybraní mladíci a realizační tým se sejdou ve středu v Praze odkud se zastávkou v Českých Budějovicích vyrazí do Salzburgu, kde před večeří ještě absolvují trénink na ledě. V následujících dnech pak budou naši mladíci dopoledne trénovat a večer budou mít na programu zápas. Prvním soupeřem bude výběr Slovenska, následovat bude tým Bavorska a v sobotu si český tým změří síly s výběrem Red Bull Salzburg. O konečné umístění se zúčastněné týmy utkají v neděli.

Program českého týmu na turnaji v Salzburgu:

Čtvrtek 18. dubna:

17:30 Česko – Slovensko

Pátek 19. dubna:

17:30 Výběr Bavorska – Česko

Sobota 20. dubna:

17:00 Salzburg – Česko

Neděle 21. dubna:

10:30 / 11:00 zápas o umístění

Nominace na turnaj v Salzburgu:

Brankáři:

Jaroslav Martínek (BK Mladá Boleslav), Václav Osvald (Škoda Plzeň).

Obránci:

Stanislav Sanejstr, Matyáš Tureček (oba Bílí Tygři Liberec), Matyáš Michálek (BK Mladá Boleslav), Lukáš Hájek, Vojtěch Horáček (oba Energie Karlovy Vary), Denis Korhoň (HC Olomouc), Adam Konvalinka (Piráti Chomutov), Adam Hynek (VHK Robe Vsetín).

Útočníci:

Matěj Kučera, Šimon Šejc (oba Bílí Tygři Liberec), Kryštof Vrbata (Mladá Boleslav), Melichar Kovář (Pardubice), Jakub Kyncl, Josef Suchý (oba Energie Karlovy Vary), Michal Hartl (Kometa Brno), Dario Alessandro Blengino, Eliáš Matoušek (oba Škoda Plzeň), Petr Hörnig (Slavia Praha), Maxmilian Mareš (Vítkovice Ridera), Adam Němec (VHK Robe Vsetín).

Náhradníci:

Brankáři: Tadeáš Schejbal (Banes Motor České Budějovice), Ondřej Slavík (Zubr Přerov). Obránci: Robin Kavan (Kometa Brno), Adam Holub (Draci Šumperk), Tomáš Zikmund (Mountfield Hradec Králové), Roman Dubec (VHK Robe Vsetín). Útočníci: Dominik Beneš (Bílí Tygři Liberec), Vilém Hartman (BK Mladá Boleslav), Antonín Riedl (Berani Zlín), Matěj Jindřichovský (Dynamo Pardubice), Tomáš Petrčka (Kometa Brno), Jan Musil (HC Olomouc), Patrik Poláček (Sparta Praha).

Během celého roku se v rámci projektu VTM konalo pět turnajů. Mezi účastníky nechyběl samozřejmě ani tým Karlovarského kraje, který jako hlavní trenér vedl Adam Sýkora. V celkovém pořadí VTM se Karlovarský kraj umístil se sedmi body na 5. místě a od čtvrtého místa jej dělila pouze gólová bilance. Jedním z vrcholů projektu bylo i Mládežnické mistrovství krajů ČR ve Zlíně, kde výběr Karlovarského kraje skončil šestý, přičemž v základní části byl s dvaceti osmi vstřelenými góly nejproduktivnějším týmem. Karlovarský útočník Jonáš Vaníček se stal vítězem kanadského bodování mistrovství (3+12). Do první desítky se dostali ještě Jakub Kyncl (6+6) a Maik Mähler (5+4).