HC Energie Karlovy Vary

Dorost vynuloval americké vrstevníky! Slavík se blýskl hattrickem

Středeční duel měl být přípravou extraligového dorostu, ale vzhledem k tomu, že tým US Select do Karlových Varů přivezl pouze hráče ročníku 2008, nastoupil proti němu stejně starý výběr Energie. Z tohoto důvodu byl na trenérské lavičce k vidění kromě Martina Gombára také Bohumír Sapoušek, který je novým koučem karlovarské šestnáctky. Jejich svěřenci svému soupeři nasázeli devět gólů a sami ani jednou neinkasovali.

Hráči dorostu ročníku 2008 si na první branku museli počkat až téměř do poloviny zápasu, kdy využili přesilovou hru pět na tři. Velkou halou KV Areny se do té doby pouze nesly povzdechy přítomných diváků, když skoro polovinu zápasu kotouč karlovarským střelcům poletoval doslova v milimetrových vzdálenostech kolem branky a ne a ne do ní zaplout. Nutno podotknout, že se vydatně činili i gólmani na obou stranách, kteří se blýskli několika parádními zákroky. Po první vstřelené brance se karlovarští střelci rozjeli a do konce zápasu poslali do americké branky kotouč ještě osmkrát. Autorem posledních tří gólů zápasu byl Lukáš Slavík, který si díky tomu zkompletoval premiérový hattrick v dorostu.

Branky: 29. Čermák (Tomek), 32. Čermák (Tomek), 35. Kváš (Tomek), 38. Tomek (Slavík, Kváš), 41. Tomek (Slavík), 48. Jílek, 54. Slavík (Tomek), 55. Slavík (Tomek, Kváš), 59. Slavík (Tomek).

Hodnocení prvního přípravného zápasu se ujal Martin Gombár.

Pane trenére, jak byste zhodnotil dnešní zápas?

My jsme do zápasu postavili jenom kluky z ročníku 2008. Samozřejmě jsme byli zvědaví, co nám předvedou, protože některé kluky jsme ještě neznali. Myslím si, že se s tím popasovali dobře. Soupeř možná podle výsledku, byl trošku slabší, ale v první polovině je hodně podržel gólman. Pak gólmany vystřídali a my jsme se i trošku rozjeli a pak jsme přidali i nějaké góly a soupeř se zlomil. Dozvěděl jsem se, že za sebou mají těžkou cestu a i to možná k tomu trošku přispělo.

Pro vás to byl, ale první zápas po pár trénincích, takže to asi také sehrálo roli, že kluci dlouho pořádně nestáli na bruslích…

To je pravda. Kluci, co dnes hráli měli za sebou zatím tři tréninky na ledě, ale na druhou stranu to vynahradilo, že se kluci těšili, protože je čekal atraktivní soupeř, i když větší váhu tomu nepřikládali, protože přeci jenom je to příprava a jsme na začátku (úsměv). Ten výsledek až tak nehraje roli, ale s předvedenou hrou jsme byli určitě spokojeni (úsměv).

Pro ohlasové rozhovory vybral Martin Gombár gólmana Martina Psohlavce, nováčka v obraně Filipa Čermáka a novou posilu v útoku Petra Tomka. Oba nováčci do Energie přišli z brněnské Komety.

Do hodnocení náročného utkání se jako první s úsměvem pustil Martin Psohlavec.

Martine, první zápas po přípravě, jaké to bylo?

Skvělé (úsměv). Po letní přípravě, kdy jsme měli jenom suchou, tak to bylo zpříjemnění mít zase led a změřit si síly s klukama z Ameriky (úsměv). Nemělo to chybu a navíc jsme i vyhráli, takže super.

Ze začátku ti soupeři docela zatápěli….

To je pravda, ale potom už neměli fyzičku, jakoby se nějak přepli. V té první polovině jsem měl pár docela těžkých zákroků. Takové zápasy jsou, ale potřeba. Musím se naučit chytat zápasy, kde je padesát střel, ale i ty kde je pět střel (úsměv).

V pátek vás čeká zápas s Litvínovem. Jak se těšíš na derby?

Těším se. Konečně jedeme ven s klukama, takže to bude zábava. Uvidíme, jak to dopadne (úsměv).

Který soupeř bude horší Litvínov nebo Amerika?

Američané mají svojí kvalitu, ale Litvínov je dlouhodobě náš soupeř (úsměv). V deváté třídě jsme s ním měli strašné problémy. Vyhráli jsme snad jenom jeden vzájemný zápas. Uvidíme, teď je další sezona a třeba vyhrajeme (úsměv).

V souladu s postavením hráčů na ledové ploše byl druhým zpovídaným hráčem obránce Filip Čermák. Ten se v prvním zápase za Energii uvedl dvěma góly.

Filipe, ty jsi v tomto zápase poprvé skóroval za Energii …

Ano a byly to i první góly v dorostu, protože zatím jsem za dorost nehrál a doufám, že budu mít příležitost za něj hrát.

Těšili jste se na utkání s americkými mladíky?

Určitě. Hodně jsme se připravovali. Nevěřili jsme, že bychom je mohli takto přehrát a věřím, že nám to tak půjde dál (úsměv). Byla to dobrá zkušenost a doufám, že takových příležitostí bude víc.

Ty jsi obránce a vstřelil jsi dva góly. Je to tvůj styl být ofenzivní obránce?

Je to můj styl. Sedí mi to a hraju tak od malička.

Když tě to táhne do ofenzívy, nechtěl jsi být spíše útočník?

Ne vůbec. To mě nebralo. Baví mě vyvážení puku a nachystat to útočníkům (úsměv). A když mi to tam padne, tak je to takový bonus.

To že obránci útočí a útočníci brání je nyní hodně aktuální, vnímáš to pozitivně?

Rozhodně to beru pozitivně. Myslím si, že je to dobrá změna jak pro beky tak i pro útočníky, že si prohodí role.

Filipe, ty jsi přišel z brněnské Komety, takže páteční derby s Litvínovem bude tvoje první, jak se těšíš?

Bude to nová zkušenost a těším se moc (úsměv).

Kdo bude těžším soupeřem Američané nebo Litvínov?

Litvínov bude agresivnější, bude víc napadat, větší forčeking takže to za mě bude vyrovnanější zápas.

Dalším nováčkem v dresu Energie je Petr Tomek. Ten se uvedl opravdu ve velkém stylu. Nejen že byl autorem dvou gólů, ale zároveň šestkrát asistoval.

Petře, ty jsi v Energii nováček, odkud jsi přišel?

Přišel jsem z Komety. Dá se říct, že to byl i můj první zápas v dorostu.

První zápas za Energii a dvakrát jsi skóroval a navíc proti klukům z Ameriky, jaký to byl pocit?

Byl to skvělý pocit, i přesto že to byl přípravný zápas (úsměv).

I když přípravný, přece jenom šlo o první zápas po delší době a zápas je lepší než trénink?

To ano. V zápase je mnohem větší motivace. Na zápas jsme se těšili a plus bylo i to, že jsme hráli proti americkým klukům, což byla ještě větší motivace (úsměv).

Jak moc bylo utkání náročné vzhledem k výšce některých protihráčů a celkově jejich hře do těla hlavně ve druhé polovině zápasu?

Bylo to náročné, ale myslím si, že jsme je přehráli chytrostí. Občas jsme dostali hit, ale chytrostí jsme je přehráli a ve druhé půlce zápasu byli zlomení.

V pátek vás čeká derby s Litvínovem, hráli jste v deváté třídě derby i v Kometě?

Ano. S týmem Warriors. To je menší klub, ale bylo to brněnské derby (úsměv).