HC Energie Karlovy Vary

Klíčový krok za titulem i prolitá krev za první body. TOP 5 nejpamátnějších West Derby

V historii karlovarského hokeje nenajdeme emotivnější zápasy, než jsou ty proti Plzni. Slavné West Derby se v sobotu vrací, aby již 22. rokem neslo ve svém nitru vzpomínky na jedny z nejpamátnějších duelů hokeje ve městě horkých pramenů. Pojďme si společně připomenout pět těch vůbec nejlepších západočeských derby, které se zapsaly nejen do kronik, ale i do srdcí všech, kteří mají zelenou krev.

První extraligová výhra v derby a 56 trestných minut v poslední pětiminutovce

Ačkoliv se Becherovka mezi extraligovou elitou objevila už v sezoně 1997/98, výhru nad úhlavním rivalem Plzní se jí dlouho zapsat nedařilo. Vyšlo to až na osmý pokus, 12. března 1999 v rámci 50. kola soutěže. Dlouho to vypadalo, že si oba celky znovu rozdělí body, ve 49. minutě ale konečně utnul bezbrankovou podívanou domácí Petr Pavlas a o pár minut později nasměroval Karlovarské za historickým vítězstvím Martin Streit. Ovšem záhy po tomto gólu se čerstvý hrdina Pavlas dopustil nevybíravého faulu vysokou holí, za což vyfasoval větší trest a osobní trest do konce utkání a následnou přesilovku už po třech sekundách využil Milan Antoš.

Pět minut do konce, které měly celé Plzeňští odehrát v početní výhodě, a jen jeden chybějící gól... Keramika chtěla urvat alespoň nějaký bod, ale na legendárního Rudolfa Pejchara bušila marně. O veškeré naděje se pak hostí připravili v poslední minutě, kdy během jednoho přerušení vyfasovali dohromady 29 trestných minut, včetně 5+OK za vysokou hůl pro Martina Čecha. Karlovy Vary se i poslední půlminutu dokázaly ubránit a mohly slavit historicky první výhru ve West Derby, stálo to však hodně sil.

Shrnutí zápasu na hokej.cz

Čtyřgólový obrat a poprvé stoprocentní ročník

Zápasy s Plzní patřily pro energetiky mezi ty vůbec nejtěžší, ostatně trvalo dlouhých deset sezon, než mohli hokejisté z lázeňské metropole konečně prohlásit západ Čech za své království. Až v ročníku 2006/07 totiž dokázali Karlovarští triumfovat ve všech čtyřech vzájemných utkáních s úhlavním rivalem, ten klíčový úspěch přišel znovu v 50. kole, 16. února 2007 na znepřáteleném ledě. Energetici do utkání nevstoupili vůbec povedeně, po gólech Kracíka a Fabuše v úvodu prostředního dějství prohrávali už o dvě branky.

Jenže pak nastoupil na scénu Lukáš Pech, který dvěma góly během tří minut vyrovnal a posléze předal žezlo Václavu Skuhravému, který po druhé změně stran přidal další dva zářezy pro zelenobílé. Lasselsberger na druhou trefu Skuhravého sice bleskově zareagoval a měl pět minut na to, aby jednou brankou poslal utkání do prodloužení, obdobně jako před osmi lety ale energetici i nyní udrželi Sáblíkovu klec více nedotčenou a v poslední minutě ještě Petr Kumstát potvrdil do prázdné branky karlovarskou výhru. Díky této výhře poskočili Západočeši na postupové šesté místo v soutěži a byli krůček od historicky prvního play off, přímý postup jim však nakonec o jeden bodík utekl a v předkole pak schytali tři porážky od Třince, dlouho však ve městě horkých pramenů smutnit nemuseli...

Reportáž ze zápasu

V Plzni se začala psát historie

Legendární příběh o karlovarském titulu se bude vyprávět asi ještě dlouho, málokdo však ví, že nebýt lednové výhry v derby, nic z toho se vůbec stát nemuselo. V rámci 43. kola extraligy se energetici 18. ledna 2009 vypravili do plzeňské arény bez nemocného Petra Kumstáta, nejproduktivnějšího hráče týmu, přesto však měli jasný cíl - získat tři body. A za tím vykročili hosté parádně, už po 51 sekundách hry otevřel skóre utkání Jaroslav Kristek a karlovarská šestnáctka přidala zanedlouho i druhou trefu. Ovšem ještě před přestávkou Martin Straka využil dvojnásobnou přesilovku Lasselsbergeru a na ledě se rozpoutala pravá hokejová podívaná. Dlouho se dařilo oběma gólmanům hatit další naděje střelců, krátce před druhou sirénou ale nakonec musel kapitulovat Lukáš Mensator a zásluhou Martina Adamského bylo vyrovnáno.

Ve třetí třetině si šli domácí tvrdě za dokonáním obratu a dotírali snad z každého koutu ledu na karlovarskou klec, kterou ale mladý brankář energetiků strážil opravdu znamenitě a držel svůj tým na dosah třech bodů. A skutečně, tři minuty před koncem se na ledě zničehonic objevil štírek Lukáš Pech, který nejprve vrátil zelenobílým náskok a posléze do prázdné branky i definitivně rozhodl o klíčové výhře Karlových Varů. Kdo ví, jak mohla sezona 2008/09 skončit, kdyby Lukáš Pech minul o jednu střelu víc, kdyby Lukáš Mensator byl jednou u tyče o půlvteřinku později... Díky této výhře se totiž Energie dostala mezi elitní šestku a nakonec se o jeden jediný bod mezi přímými postupujícími udržela až do konce základní části, shodou osudu právě těsně na úkor Plzně. A zbytek je už historie...

Reportáž ze zápasu

Rekordní výhra v derby jako předzvěst studené sprchy

Titulem završená pouť v "Plechárně" a se zlatými medailemi na krku se energetici přesunuli do nového a moderního domova. Jenže v Tuhnicích to moc nešlo, během prvních pěti domácích zápasů totiž Západočeši zvládli vyhrát jen jediný a celkově dokázali po devíti kolech zapsat pouhých osm bodů. Tehdy už mohli někteří tušit, že obhajoba titulu z toho asi nebude, tuto melancholii však alespoň na čas odvrátilo mezi fanoušky snad to vůbec nejpopulárnější West Derby. Za celou historii klubu totiž nikdy neuštědřili Karlovarští indiánům drtivější porážku, než byla právě výhra 7:0 z 2. října 2009.

Sotva sedmnáct sekund trvalo, než mohli domácí poprvé zvedat ruce nad hlavu, o což se zasloužil Petr Kumstát. Energie měla navrch nad svými soupeři nejen na ledě, ale také v hledišti, v tom hokejovějším smyslu pak dominanci svého celku stvrdil krátce před první sirénou David Zucker. Krátce po přestávce zvyšoval Václav Pletka a už i hostujícím příznivcům začalo být jasné, že se schyluje k výprasku, což ostatně dalším gólem do šatny potvrdil Milan Hluchý. Naprosto zkoprnělí hokejisté Plzně pak mohli ve třetí třetině jen sledovat, jak je během sedmi minut domácí překonali ještě třikrát, radovali se Ondřej Němec, Marek Melenovský a Lukáš Pech. Nádherná podívaná, emocemi nabitá decimace úhlavního rivala, to koupilo energetikům v očích fanoušků ještě dobrých pár kol času. Bohužel však ani to na změnu kurzu nestačilo a pozlátko let 2008 a 2009 začalo pomalu ztrácet lesk...

Reportáž ze zápasu

Co nesmí chybět v žádném správném West Derby? Dva zvraty a dvě bitky!

Jestli se s někým přete o to, jaké utkání s Plzní splnilo úplně všechno, co by takové derby mělo být, rozhodně musíte zmínit 23. září 2012. Ve čtvrtém kole extraligy totiž Karlovarští hokejisté zaznamenali svou první výhru ročníku v jednom z nejatraktivnějších utkáních historie hokeje (samozřejmě vyjma šestého finále se Slavií v roce 2009). Energetikům se náramně podařil úvod zápasu, již po necelých pěti minutách hry načal gólový účet Martin Zaťovič a za pár okamžiků jej druhou trefou karlovarské skvadry následoval Lukáš Pech. Jenže Plzeň se brzy rozkoukala a zahájila frontální útok, posílena i výhrou Ryana Hollwega nad Vojtěchem Klozem v první boxerské vložce zápasu, díky kterému stihla ještě do přestávky srovnat. Navíc po gólu Jakuba Lva ze 30. minuty indiáni vývoj utkání zcela otočili ve svůj prospěch.

Jenže hosté vůbec netušili, s jakou zelenobílou bestií se právě pustili do křížku. 61 vteřin před druhou pauzou totiž druhou trefou v duelu opět srovnal Martin Zaťovič a sotva vylezly oba celky z kabin, dokonal druhý comeback utkání Petr Gřegořek. Rozjetou Energií táhnul za prvními body sezony Martin Zaťovič, který zanedlouho zkompletoval i hattrick. Na ledě to začalo pořádně vřít, hosté chtěli odvrátit katastrofu za každou cenu a do akce se opět dostal Američan Hollweg, tomu se tentokrát postavil Martin Gründling a ačkoliv ani on výhru slavit nemohl, získal svému týmu velice cenný čas na nabrání sil a poslal mlátičku z Kalifornie do sprch. Plzeňští pálili na Mensatora ze všech možných pozic a jejich odhodlání ještě narostlo po kontaktním gólu Martina Straky z 56. minuty, jenže hokejisté s éčkem na hrudi hájili svou pevnost s maximálním nasazením a skutečně dovedli zápas do zdárného konce. Za první body museli prolít krev, o to sladší však tohle West Derby bylo...

Reportáž ze zápasu