HC Energie Karlovy Vary

Mládí v akci! Do seniorského hokeje naskočilo čtrnáct hráčů juniorky Energie

Šanci předvést se v seniorském hokeji v letošní sezoně dostalo čtrnáct mladíků z naší juniorky. Ti s nejen s A-týmem Energie trénovali, ale vesměs i naskočili do ostrých zápasů. Zastoupeny byly všechny posty od brankáře, přes obránce až po útočníky. Někteří z nadějných mladíků si připsali první body a rovněž i první smlouvy.
Stejně jako v předchozích sezonách, tak i v té letošní trenéři A-týmu Energie bedlivě sledovali výkony našich mladých hokejistů. Ti tak dostali šanci zapojit se jak do tréninků, ale také nastoupit v naší nejvyšší soutěži. Karlovarští junioři však byli vidět rovněž v Chance lize, kde nastupovali za partnerský Baník Sokolov, a i v druholigovém týmu Stadion Cheb. Ve všech soutěžích, pak junioři Energie ukazovali, že si svou šanci v seniorském hokeji právem zasloužili.

Jakub Vogel

Urostlý obránce je velmi důrazný a obětavý v obraně, ale dává o sobě vědět i v ofenzivě. Do seniorského hokeje Jakub nahlédl již v přípravě, kterou absolvoval se sokolovským Baníkem, v jehož barvách odehrál pět zápasů. Ostrou premiéru v seniorském hokeji si Jakub odbyl v září, kdy nastoupil za Stadion Cheb v utkání proti Táboru. Za Cheb Jakub odehrál sedmnáct zápasů. Premiérový bod zaznamenal utkání s týmem Kobra Praha, když asistoval u páté branky Chebu. První gól Jakub vstřelil v nadstavbě, když byl v utkání proti týmu Wikov Hronov v devatenácté minutě prvním střelcem Chebu. Druhý gól v seniorském hokeji mladý obránce přidal hned v následujícím utkání s Benátkami nad Jizerou. Šlo o kontaktní gól na stav 2:3.

Kryštof Bulka

Dalším z mladých obránců, který je pravidelně k vidění v seniorském hokeji je Kryštof Bulka, který hájí barvy Baníku Sokolov. Kryštofa také na ledě nepřehlédnete. Soupeřům zatápí v obraně, ale díky jeho mrštnosti je ho plný led a jako většina obránců, umí golmanům soupeře nadělat těžkou hlavu svými střelami od modré. Kryštof debutoval v seniorském hokeji v loňské sezóně v únorovém utkání a-týmu Energie se Spartou, ve kterém si zároveň připsal bod za asistenci. Rovněž Kryštof absolvoval přípravu v sokolovském Baníku. Naskočil do šesti zápasů, ve kterých si připsal tři asistence. V sezoně pak v sokolovském dresu přidal dalších 34 startů (0+1). Pouze v šesti zápasech byl jeho čas na ledě méně než šest minut. Většinou mladičký obránce na ledě strávil devět a více minut. Nejvyšší icetime měl v utkání s Porubou a to osmnáct minut.

Matyáš Beran

Jedna z defenzivních opor karlovarské juniorky prožívá vydařenou sezonu. Matyáš si svými výkony řekl nejen o příležitost v seniorském hokeji, ale dostal se rovněž do hledáčku Patrika Augusty, trenéra reprezentační dvacítky a tak si mladý bek poprvé v kariéře oblékl reprezentační dres. Ale vraťme se k seniorskému hokeji. Ten si Matyáš vyzkoušel už během přípravy na sezonu, kdy za svůj mateřský Baník Sokolov odehrál utkání s týmy Slavia Praha a Eisbären Regensburg. Právě proti Slavii nastoupil v září poprvé oficiálně v seniorském hokeji. Za Baník Sokolov Matyáš v sezoně odehrál šest zápasů a na ledě strávil zhruba pět až deset minut. Za své kvality, které šikovný bek ukazuje například v soubojích a při zakládání akcí byl Matyáš povolán také do a-týmu Energie a první krůček v naší nejvyšší soutěži udělal stylově, protože naskočil do utkání s Dynamem Pardubice, jedním z adeptů na extraligový titul.

Filip Krajčík

Další z našich mladých nadějných beků si premiéru v seniorském hokeji odbyl už v sezoně 2020/2021 proti libereckým Bílým Tygrům jako vůbec nejmladší hráč tohoto ročníku extraligy a hned při svém prvním startu strávil na ledě téměř osm minut. Další starty v seniorském hokeji Filip přidal v loňské sezóně, kdy odehrál jeden duel v extralize a za svůj domovský Vsetín naskočil do 13 zápasů. První bod si připsal v utkání proti Přerovu, když asistoval u vítězného gólu. Filip se dostal do kádru a-týmu Energie s nímž absolvoval před letošní sezonou letní přípravu a naskočil do tří přípravných zápasů. Od poloviny září Filip odehrál šest zápasů za Baník Sokolov, v nichž jeho průměrný čas na ledě byl kolem patnácti minut. Premiérový gól v seniorském hokeji si Filip vstřelil právě za Baník v utkání proti Slavii a nahrál mu na něj Robert Šlechta, jeho spoluhráč z juniorky. Za a-tým Energie nastoupil Filip proti Olomouci, kdy na ledě strávil přes sedm minut. Od konce září však měl nucenou pauzu kvůli zranění. Po ní se v úvodu prosince vrátil do karlovarské juniorky a přidal i dalších devět startů za Baník Sokolov, kdy na ledě strávil v průměru kolem dvanácti minut. Nejvyšší ice time měl Kryštof v utkání s Porubou, kdy odehrál téměř devatenáct minut .

Petr Zolnaj

Patří rovněž k oporám defenzivy karlovarské juniorky, za kterou nastupuje již třetím rokem. I když Petr nepatří k hráčům, kteří sbírají body jako na běžícím páse, tak je pro tým velmi důležitý. Na ledě je jako rtuť a umí se protihráčům pěkně zadřít pod kůži a když je třeba, tak nemá problém shodit rukavice. Patří k hráčům, kteří neváhají nasazovat kůži a blokovat střely. Také Petrovi letošní sezonu zkomplikovalo zranění, kterého vyřadilo na téměř dva měsíce, takže svým spoluhráčům nemohl pomoci zhruba v polovině nadstavbových zápasů. Svůj první gól letošní sezony si Petr schoval na tu nejlepší chvíli, když jím jistil výhru juniorky ve třetím čtvrtfinálovém zápase s Mladou Boleslaví. První krůčky v dospělém hokeji hbitý obránce udělal v dresu týmu Stadion Cheb, za který poprvé nastoupil ve čtvrtém zápase proti týmu HC Řisuty. Celkem za chebský tým Petr odehrál pět zápasů.

Ondřej Dorot

Od prvního zápasu letošního ročníku Ondřej dokazoval, že lepšího kapitána si naši junioři vybrat nemohli. V každém zápase bylo na střídačce slyšet jeho povzbuzování a podpora. Navíc svým klidem a rozvážností pomáhal týmu zvládat období, kdy se energetikům tak úplně nedařilo. A i to možná byl jeden z důvodů, že klub si šikovného obránce pojistil i do budoucna. Dalším je jeho urostlá postava díky níž si on a David Varvařovský vysloužili příměr k dvěma věžím, kterým byli v minulosti označování Václav Skuhravý a Petr Kumstát. V neposlední řadě Ondrův kredit zvyšuje jeho přehled ve hře a obětavost na ledě. Ondřej dres a-týmu Energie oblékl již během přípravy, kdy před letošní sezonou odehrál tři zápasy. Oficiální premiéru v seniorském hokeji si Ondra odbyl v říjnu, když za Baník Sokolov nastoupil proti b-týmu Dynama. Celkem pak v Chance lize nastřádal devět startů, v nichž na ledě strávil od necelých tří do jedenácti minut. Za a-tým Energie nastoupil v posledním utkání základní části proti kladenským Rytířům a na ledě strávil přes osm minut.

David Varvařovský

David stejně jako někteří jeho spoluhráči z juniorky nastoupil za a-tým Energie v přípravných zápasech. V prvním utkání proti Litvínovu naskočil ve třetí lajně společně s Matyášem Váňou a Matyášem Adámkem. Úvod sezony byl pro Davida opravdu snový. V prvních třech zápasech mu na kontě přistálo 7 bodů (2+5). Jenže právě třetí zápas nedohrál, poté co byl jedním z hradeckých juniorů faulován a toto zranění Davida vyřadilo na dva měsíce. Oficiální premiéru v seniorském hokeji si David odbyl za Baník Sokolov v lednovém utkání s Porubou a asistoval u jediného gólu Baníku. Na ledě strávil téměř osm minut. První krok v dospělém hokeji mu jistě usnadnilo to, že v tomto utkání nastoupili i jeho spoluhráči z juniorky Filip Krajčík, Kryštof Bulka, Ondřej Dorot a Robert Šlechta. Nejen díky svým výkonům podepsal David s Energií smlouvu a měl by se zapojit do Development programu v němž klub spolupracuje s Baníkem Sokolov. První start v naší nejvyšší soutěži si David připsal v posledním zápase základní části, kdy nastoupil proti kladenským Rytířům s icetimem 8:24.

Matyáš Adámek

Klidná síla a rozvaha, tak tak by se dal charakterizovat Matyáš Adámek. Na ledě má výborný přehled a v žádné situaci neztrácí hlavu. Debut v dospělém hokeji mladý útočník zažil v loňské sezoně v naší nejvyšší soutěži, když za a-tým Energie nastoupil v Olomouci s icetimem 4:25. Naskočil ještě do utkání se Spartou a Dynamem a na ledě strávil průměrně přes osm minut. Při svém prvním startu v Chance lize, když za Baník Sokolov nastoupil proti týmu Stadion Litoměřice, zaznamenal Matyáš icetime 9:06. Do konce sezony přidal za Baník ještě pět startů a na ledě strávil od 4 do zhruba 23 minut. První bod v seniorském hokeji si Matyáš připsal v duelu s Přerovem, když asistoval u gólu Adama Rulíka. Také Matyáš se před letošní sezonou zapojil do letní přípravy s a-týmem Energie a naskočil do dvou přípravných zápasů. Shodou okolností i v letošní sezoně byl jeho prvním soupeřem v Chance lize rovněž tým Litoměřic. Ve druhé nejvyšší soutěži Matyáš odehrál pět zápasů s průměrným časem na ledě kolem deseti minut a v utkání se Slavií asistoval u druhého gólu Baníku. Matyáš naskočil i za a-tým Energie a to do posledního zápasu základní části proti Kladnu s icetimem 13:13. Hbitý útočník si poprvé užil i play-off TELH, když v prvním duelu s Českými Budějovicemi odehrál téměř pět minut.

Matyáš Váňa

Dalším odchovancem chebského hokeje je útočník Matyáš Váňa, který do juniorky přešel z dorostu v loňské sezoně. Matyáš svůj první zápas v seniorském hokeji odehrál v říjnu 2022 proti Kometě Brno. Na ledě mladičký útočník strávil přes čtyři minuty. V únoru loňského roku Matyáš nastoupil za Baník Sokolov do tří zápasů v Chance lize a na ledě strávil průměrně kolem jedenácti minut. Matyáš také patří k hráčům, kteří se nebojí jít do soubojů, obětavě blokuje střely a nevypustí žádný souboj o puk. V dresu a-týmu Energie nastupoval Matyáš už v letní přípravě, v níž odehrál tři zápasy. V sezoně pak byl vidět ve třech zápasech s průměrným icetimem kolem deseti minut. V únoru šikovný útočník nastoupil proti Plzni a Hradci Králové a společně se svými spoluhráči z juniorky pak naskočil do posledního zápasu základní části proti kladenským Rytířům. V tomto duelu si Matyáš připsal první bod v naší nejvyšší soutěži, když asistoval u třetího gólu Energie. Díky svým výkonům se Matyáš dostal do hledáčku Patrika Augusty, trenéra reprezentační dvacítky.

Samuel Šmajda

Urostlý útočník to neměl v posledních dvou sezonách kvůli zranění, které utrpěl po vražení na mantinel v utkání s juniorkou Bílých Tygrů loni v únoru, vůbec snadné. První zápas v seniorském hokeji Sam odehrál za Baník Sokolov v lednu 2023 proti Jihlavě a na ledě strávil téměř osm minut. Za a-tým Energie talentovaný útočník debutoval v domácím utkání proti Spartě o měsíc později s ice timem 9:44 minut. Průměrně šest minut strávil Sam na ledě v utkáních prvního týmu Energie proti Mladé Boleslavi a Pardubicím. Před osudným zranění se mladý energetik ještě jednou předvedl v dresu Baníku a to opět v duelu s Jihlavou s ice timem 18:46 minut. Kvůli komplikacím s loňským zraněním Sam vynechal i část letošní sezony. Na sezónu se šikovný útočník připravoval se sokolovským Baníkem, za který v přípravě nastoupil do přípravného zápasu se Slavií. Proti té se Sam postavil také v sezoně a na ledě strávil téměř třináct minut. V utkání s Třebíčí byl jeho icetime necelých šest minut.

Robert Šlechta

Robert se seniorským hokejem koketoval během přípravy v níž se připojil k týmu Baníku, za který naskočil i do přípravných zápasů a proti Regensburgu si připsal asistenci. Bez nadsázky se dá říci, že Robert zažil v seniorském hokeji snovou premiéru. Koncem září totiž nastoupil za svůj mateřský klub Baník Sokolov v utkání proti týmu Slavia Praha a připsal si dvě asistence. Nejenže nahrál na vítězný gól, ale zároveň také připravil šanci pro svého spoluhráče z juniorky Filipa Krajčíka, který skóroval poprvé v seniorském hokeji. Navíc Baník tento zápas vyhrál a tak Robertův debut neměl chybu. Za Baník v této sezoně hbitý útočník odehrál dvacet sedm zápasů, ve kterých nasbíral sedm bodů (3+4) a na ledě strávil v průměru kolem deseti minut. Svůj první gól v seniorském hokeji Robert vstřelil v prosincovém duelu se Zlínem. Robert se s juniorským hokejem rozloučil ve velkém stylu. Ve své třetí sezoně v karlovarské juniorce odehrál padesát zápasů se ziskem 42 bodů (16+26) a vedl týmové bodování. Hbitý útočník však rovněž patří k hráčům, kteří se nebojí jít do soubojů a blokovat střely. Zároveň je jedním z lídrů týmů, pro kterého je týmový úspěch na prvním místě. To vše bylo jedním z mnoha faktorů, které Robertovi vynesly první profesionální smlouvu s Baníkem Sokolov, kterému se upsal na dva roky, což je pro Roberta jako sokolovského odchovance splněný sen.

Vojtěch Čihař

Ač věkem dorostenec, tak svými výkony útočník Vojtěch Čihař udivuje nejen v juniorce, ale i v a-týmu Energie. První zápas v juniorském hokeji Vojta odehrál 7. října proti Liberci. A sedmička bude možná v budoucnu patřit mezi jeho šťastná čísla, protože 7. ledna nastoupil poprvé v seniorském hokeji za a-tým Energie v utkání proti Litvínovu a na ledě strávil téměř osm minut. V naší nejvyšší soutěži Vojta nastoupil ve věku 16 let 9 měsíců a 9 dní, čímž se stal devátým nejmladším hráčem, který za a-tým Energie nastoupil. Mimochodem z této pozice vyšoupl Patrika Hamrlu, který byl při svém debutu o dva dny starší. Vojta byl do prvního týmu Energie povolán ještě pětkrát. Nejmenší icetime a to 4:15 měl v utkání s Olomoucí. Naopak nejvíce času na ledě talentovaný útočník strávil v duelu s pardubickým Dynamem, kdy odehrál téměř dvanáct minut. Ve zbývajících zápasech byl Vojtův icetime kolem osmi minut. Třešničkou na dortu je pro šikovného útočníka víceletý kontrakt, který v letošní sezoně s Energií podepsal.

Vít Záhejský

Dalším mladíkem, který už v šestnácti letech sbírá minuty v seniorském hokeji je Vít Záhejský. První zápas za a-tým Energie odehrál Vítek proti třineckým Ocelářům v úvodu října a na ledě strávil přes sedm minut. A i když sice nešlo o vítěznou premiéru, tak nastoupit poprvé v seniorském hokeji proti úřadujícímu mistrovi se hned tak nepovede. Vítek se navíc zapsal do klubové historie, neboť v den premiéry mu bylo 16 let a 59 dní, takže se stal druhým nejmladším hráčem, který nastoupil za a-tým Energie. Před domácími fanoušky si dres prvního týmu Energie oblékl v utkání s Hradcem Králové a jeho icetime byl 6:58. Talentovaný útočník v letošním roce hraje za karlovarskou juniorku a stejně jako v extralize dorostu v ní udivuje hokejovými parádičkami jako, když utkání proti juniorce Mountfieldu HK rozhodl Hertlovkou. Vítek si svými výkony vysloužil pozornost vedení klubu a po letošní sezoně má v kapse víceletý kontrakt, který je koncipovaný tak, že nebrání šikovnému útočníkovi v případném zahraničním angažmá.

Jakub Anton

V dresu a-týmu důrazný obránce sice ještě v řádné sezoně nenastoupil, ale před tou letošní naskočil do čtyř přípravných zápasů a to dvakrát proti Mladé Boleslavi, přičemž ve druhém utkání asistoval u prvního gólu Energie. Dalšími dvěma zápasy byla derby a to nejen západočeské, ale i podkrušnohorské. A ve všech zápasech Jakub se svými staršími spoluhráči držel krok a soupeřům i přes věkový rozdíl nic nedaroval stejně tak jako v juniorce.

Adam Ebenstreit

Šikovný gólman také sice nenastoupil v ostrém zápase, ale absolvoval tréninky s a-týmem Energie a párkrát kryl záda Vladislavovi Habalovi. Na svou šanci v a-týmu tak Adam zatím ještě čeká.