HC Energie Karlovy Vary

Momenty zápasu: Bitkař Šafář, Novotného nula i #czech100

Utkání s Olomoucí nepřineslo jen tři cenné body na konto Energie a pátou výhru v řadě, ale také mnoho žhavých momentů. Mezi ně patří například rvačka Ondřeje Šafáře s Janem Káňou nebo čaroděj Filip Novotný s čistým kontem.

#czech100

Utkání se neslo ve výročním duchu, na den přesně před 100 lety vzniklo Československo a nedělní 14. kolo Tipsport extraligy si toto významné jubileum připomnělo. Před začátkem klání zazněla česká statní hymna, v aréně visely české vlajky, také proběhla úprava grafiky na kostce a sociálních sítí. Prvních 400 návštěvníků získalo od hostesek samolepky na tvář. Diváci přispěli k výroční atmosféře, když s sebou přinesli také české vlajky.

Bitkař Šafář

V zápase se intenzivně dohrávaly osobní souboje a hrálo se hodně tvrdě. Utkání bylo také osoleno o rvačku mezi Ondřejem Šafářem a Janem Káňou. Káňa totiž fauloval karlovarského hráče, který si ale nenechal nic líbit a šel si s Káňou vyřídit účty. Výsledek rvačky? Remíza a odchod Káni do kabin. Olomoucký forvard už se poté na ledě neobjevil, na vině bylo vykloubené rameno.

Flekova extraligová stovka

Jakub Flek působí v Karlových Varech již od dob MHL. Poprvé za A-tým nastoupil 20.9.2013 ve třetím extraligovém kole v utkání s Hradcem Králové, tehdy hrál ve třetí formaci spolu s Doležalem a Romanem Vlachem. Svůj první gól si zapsal ihned v následujícím kole, kdy Energie nastupovala ve Zlíně. Proti Olomouci odehrál šikovný forvard svůj stý zápas v dresu karlovarské Energie, který okořenil čtyřmi body za gól a tři asistence, po právu byl tak oceněnou Hvězdou utkání a v pořadu Buly České televize i Hráčem kola.

Zelená lavina nezastavuje

Není tomu tak dávno, co se Energie trápila a prohrála sedm klání za sebou. Ovšem poté se vše zlomilo a Karlovarští si nyní napravují reputaci, když vyhráli už páté utkání v řadě. Podobná vítězná šňůra se Karlovým Varům v základní části a v nejvyšší české soutěži povedla naposledy v sezoně 2011/2012. Energie tehdy vyhrála šest zápasů v řadě, ovšem rovnou v deseti se jí podařilo alespoň bodovat. Když se ohlédneme za loňskou sezonou v nižší soutěži, tam se karlovarským hokejistům podařilo vyhrát od 50. kola základní části jedenáct zápasů, zelenou lavinu zastavil až Litvínov v prvním barážovém duelu.

Grígerova formace se čtyřmi góly

První utkání se sehrávali, teď už jim to šlape jako na drátkách. Elitní formace s Dávidem Grígerem, který před nedávnem nahradil v centru první pětky Stanislava Balána, patřilo nedělní utkání, s Olomoucí se a postarala se rovnou o čtyři vstřelené góly. O úvodní branku zápasu se postaral Tomáš Rachůnek po výborné spolupráci s Jakubem Flekem, dvanáct minut po začátku druhého dějství přidal gól Dávid Gríger, který dostal skvělou přihrávku od Fleka. Devět minut před koncem zápasu se střelecky prosadil také Jakub Flek, který proměnil samostatný únik. A osmnáct vteřin před závěrečnou sirénou se karlovarskou halou rozezněla píseň Pátá, když tečoval střelu Jakuba Fleka před brankou Dávid Gríger.

Čaroděj Novotný podruhé s nulou

Již ve druhém kole proti Mladé Boleslavi si připsal první čisté konto v extraligovém ročníku. S Olomoucí se Novotný mohl znovu radovat z vychytané nuly. Úspěšně čelil třiatřiceti střelám a nenechal se ničím rozhodit. Patří mezi šest nejlepších gólmanů extraligy s 92,51% úspěšnosti. V posledních třech duelech inkasoval sedmadvacetiletý gólman pouhé dvě branky.

Řečí čísel

Jak už bylo v úvodu řečeno, energetici drží nejdelší vítěznou extraligovou šňůru za posledních sedm sezon. Proti Olomouci opět využili přesilovou hru, s úspěšností 22,86% drží v této statistice 2. místo napříč extraligou. Pouhých pětadvacet střel v posledním zápase stačilo na pět branek, úspěšnost střelby se vyšplhala už na 13,9%, čímž zelenobílí i nadále vládnou nejvyšší soutěži. Energetici jsou s 45 střelami třetím nejvíce skórujícím týmem, druhé místo drží na vhazování.

Flek a Pešout v All-star kola

Energetici mají znovu zastoupení v All-star sestavě Deníku Sport. O čtyřbodovém Jakubu Flekovi nebylo pochyb, jako nejlepší trenér kola byl vybrán karlovarský Martin Pešout. Ten si i během zápasu s Olomoucí zaslouženě vyslechl ovací od publika.