HC Energie Karlovy Vary

Návrat domů! Tým posílí dvojnásobný medailista z juniorských šampionátů

Do Karlových Varů se vrací první z klubových odchovanců. Dres Energie bude v nové sezoně oblékat také dvojnásobný medailista z mistrovství světa do dvaceti let a talentovaný útočník Robin Sapoušek.

Robin Sapoušek odehrál poslední sezonu a půl v zámoří v kanadské juniorské soutěži WHL, kde oblékal dres týmu Victoria Royals. Po úvodním oťukávácím období se v loňské sezoně rozehrál do velké pohody, když sbíral v průměru bod na utkání a nebýt zranění ze šampionátu dvacítek, mohla být jeho bilance 32 zápasů – 32 bodů ještě mnohem bohatší.

Sapoušek se postupně vypracoval v roli jednoho z lídrů týmu, hned ve druhé sezoně zastával funkci asistenta kapitána. V obou sezonách si pak odnesl klubové ocenění pro Nejoddanějšího hráče (v originále Most dedicated player award) udělovaném hráči, který nejvíce přesvědčil svou pracovitostí a pílí. Nyní už se ale Sapoušek vrací domů do Karlových Varů, kde navazuje na platný kontrakt do konce sezony 2024/25 a kde by měl odehrát svou první kompletní extraligovou sezonu. Zároveň v těchto dnech probíhají jednání o nové prodloužené smlouvě.

„Robin je hráč s velkým potenciálem. Slibujeme si od něj, že by se mohl stát jedním z klíčových hráčů našeho klubu, stejně jako se to postupně daří Víťovi Jiskrovi. Poslední sezónu a půl sbíral zkušenosti s hokejem v zámoří a i když jej čeká první sezona v pozici dospělého hráče, jsme přesvědčeni, že už v této sezóně bude platným hráčem našeho týmu,“ říká za klub k návratu jednoho z odchovanců Bronislav Píša, který zná Sapouška dobře z jeho dosavadního působení v Energii.

„Hrát doma za A-tým je sen pro každého a moc se na to těším. Jsem rád, že se sem můžu vrátit. Chci si to tu užít, udržet se v týmu a podávat dobré výkony,“ těší se na návrat do míst, kde s hokejem začínal, mladý forvard a pokračuje.

„Je to pro mě speciální. Mám tu rodinu, hodně kamarádů, vyrostl jsem tu. Cítím velkou podporu od lidí, kteří nám fandí,“ dodává útočník, který má na svém kontě doposud čtrnáct startů v nejvyšší soutěži.

Na dvacetiletého Sapouška, majitele stříbrné a bronzové medaile z posledních dvou světových šampionátu dvacítek, čeká náročný přechod z juniorského do dospělého hokeje.

„Když nepočítám těch pár zápasů, tak to pro mě bude první sezona v extralize, navíc mezi dospělými. Bude to něco jiného než juniorská liga a budu muset být trpělivý. Prvním cílem je udržet se v týmu a odehrát co nejvíce zápasů,“ říká s pokorou, ale velkým odhodláním talentovaný mladík.

Robin Sapoušek (útočník, 11.3.2004)

Odchovanec karlovarského hokeje prošel všemi mládežnickými kategoriemi klubu. Už v 16 letech poprvé naskočil do nejvyšší soutěže, když debutoval v derby zápase proti Plzni, další starty pak přidal v ročníku 2022-23.

V jeho průběhu, po stříbrném mistrovství světa hráčů do 20 let, zamířil mladý útočník na zkušenou do zámoří. V dresu Victoria Royals odehrál celkem 53 zápasů s bilancí 16 branek a 27 asistencí.

Sapoušek prošel rovněž všemi mládežnickými reprezentačními výběry, od šestnáctky až po dvacítku. Právě v jejím dresu patří k úspěšné generaci, která z posledních dvou šampionátů přivezla stříbro a bronz.


Statistické okénko

Dvacetiletý odchovanec karlovarského hokeje na konci sezony 2022/2023 vyrazil zkusit štěstí do kanadské juniorky, kam ho jako sedmého v celkovém pořadí draftovali Victoria Royals. V Britské Kolumbii Sapoušek i vinou zranění z juniorského šampionátu naskočil do 32 utkání, v nichž získal 32 bodů (13+19) a v přepočtu na zápas se stal třetím nejproduktivnějším hráčem týmu. V rámci celé WHL dosáhl mezi českými hráči čtvrtého nejvyššího průměru bodů na utkání a sedmého mezi všemi Evropany v soutěži.

Royals významně pomáhal také v defenzivní práci, sezonu zakončil s hodnotou +/- na +11, dělenou nejlepší v týmu, a to přestože Victoria obsadila předposlední čtvrté místo v divizi s šestým nejhorším rozdílem skóre ligy -51. Za celý rok navíc vyfasoval pouze tři menší tresty a byl druhým nejméně vylučovaným hráčem s alespoň 15 starty v týmu.