HC Energie Karlovy Vary

O vstup do nejmladší reprezentační kategorie zabojují tři energetici

Reprezentovat svou zemi, to je jedna z věcí, o které sní každý hokejista. O možnost obléci si v příští reprezentační sezoně národní dres v kategorii U16 zabojují i hráči Energie, která bude mít zastoupení na všech postech. Mezi brankáři se předvede Martin Psohlavec, obranu zastupuje Pavel Kůrka a mezi útočníky bude bojovat Lukáš Slavík a dalším karlovarským útočníkem, který byl nominován mezi náhradníky, je Adam Zolnaj.

Čtyřicet šest mladíků, kteří si výkony ve svých soutěžích, republikových turnajích a v neposlední řadě na Olympiádě dětí a mládeže získali pozornost nejen trenéra nejmladšího reprezentačního výběru Milana Razýma, dostalo pozvánku na výběrový kemp projektu Výchova talentované mládeže. Kemp proběhne ve dnech 18. až 21. dubna v Ice Areně Plzeň na Košutce. V nominaci celkem figuruje šest brankářů, šestnáct obránců a dvacet čtyři útočníků.

Vybraní hráči budou rozděleni do dvou týmů nazvaných Team Patera a Team Šlégr. Mladí hokejisté nejprve absolvují kontrolní testy na suchu a na ledě. Poté budou následovat tréninky pod dozorem svazových trenérů a hlavně trenéra reprezentační šestnáctky Milana Razýma. Ten před kempem absolvuje s týmem šestnáctky poslední turnaj sezony ve švédském Tranasu. Ostré boje v modelových zápasech proběhnou v odpoledních hodinách ve středu, ve čtvrtek a v pátek. Hráči, kteří na kempu uspějí, se stanou členy nejmladšího reprezentačního týmu České republiky.

Brankář Martin Psohlavec v nedávném rozhovoru uvedl, že jedním z jeho přání je zahrát si za reprezentaci. Nyní má šanci si svůj sen splnit. Martin je odchovancem Energie a hokej hraje už od přípravky. V soutěži 9. tříd odchytal v této sezoně dvacet šest zápasů a zapsal si dvě čistá konta. První v kvalifikační části soutěže v utkání s Baníkem Sokolov a druhé čisté konto Martin vychytal v nadstavbové části v utkání s Kladnem. Mladičký gólman si vysloužil rovněž pozvánku do dorosteneckého hokeje. Premiéru v extralize dorostu si odbyl v utkání se Spartou. V Lize dorostu odehrál tři zápasy v základní části a jeden v play-off a právě v něm si Martin vychytal první čisté konto v Lize dorostu. Martin patřil i do týmu, který reprezentoval Karlovarský kraj na Olympiádě dětí a mládeže v Krkonoších.

Obránce Pavel Kůrka do Energie přišel začátkem roku z týmu chomutovských Pirátů a naskočil do extraligy dorostu a ačkoliv mu je teprve čtrnáct let, tak rozhodně byl platnou posilou. Už ve svém druhém zápase proti Spartě si zapsal bod za asistenci. Také Pavel si vybojoval účast na Olympiádě dětí a mládeže. Ta pro něj byla trochu specifická, protože nastupoval za výběr Ústeckého kraje, který právě Pavlovi spoluhráči z deváté třídy Energie bojující za Karlovarský kraj porazili. Na olympiádě se Pavel blýskl čtyřmi góly a jednou asistencí. Za Energii odehrál Pavel tři zápasy v soutěži devátých tříd (1+1) a za tým dorostu nastoupil v osmnácti zápasech, v nichž si připsal osm bodů (3+5). Premiérový gól v extralize dorostu si Pavel připsal v utkání se Zlínem.

Také Lukáš Slavík přešel do Karlových Varů z Chomutova. K týmu dorostu se čtrnáctiletý útočník připojil v prosinci. První bod za asistenci si Lukáš zapsal proti Liberci, což byl jeho druhý zápas v dresu Energie. Premiérový gól v extralize dorostu mladičký útočník zaznamenal ve svém čtvrtém zápase, kdy zlínského gólmana překonal dvakrát. Celkem Lukáš v extralize dorostu za Energii nasbíral v šestnácti zápasech sedm bodů (3+4). Další body na své konto Lukáš přidal v pěti zápasech soutěže 9. tříd, v nichž jich získal devět (7+2). Šikovný útočník v týmu Karlovarského kraje zazářil i na olympiádě v Krkonoších, kde si v šesti zápasech nasbíral osm bodů (4+4).

Na svou šanci bude čekat kapitán karlovarských deváťáků Adam Zolnaj, který byl nominován mezi náhradníky. Také Adam bojoval na Olympiádě dětí a mládeže a získané zkušenosti mu, stejně jako jeho spoluhráčům pomohly při těžkých utkáních, která v rámci nadstavby soutěže devátých tříd sváděli. Adam v letošní sezoně nastoupil do třiceti jedna zápasů a připsal si osmnáct bodů (11+7). V prvním utkání sezony proti týmu Klášterce si Adam zkompletoval hattrick. Mladičký útočník má za sebou rovněž premiéru v dorosteneckém hokeji, když odehrál tři zápasy v Lize dorostu a hned v tom prvním proti Kladnu si zapsal premiérovou asistenci.

Nominace na výběrový kemp VTM U15

Brankáři:

Sebastian Charvát (Liberec), Marek Sklenička (Mladá Boleslav), Martin Psohlavec (Karlovy Vary), Matyáš Javorek (Třinec), Tomáš Makarius (Pilsen Wolves), Jan Láryš (Poruba).

Obránci:

Jakub Vaněček (Liberec), Lukáš Kachlíř (Havlíčkův Brod), Vojtěch Hora, Václav Nedorost (oba Mladá Boleslav), David Zmrhal (Jihlava), Pavel Kůrka (Karlovy Vary), Ondřej Ruml (Břeclav), Josef Šrámek (České Budějovice), Dominick Radim Byrtus (Třinec), Ben Reisnecker (Pilsen Wolves), Daniel Skyba (Slavia Praha), Jiří Kamas, Marek Šulan (oba Škoda Plzeň), Adam Burda (Sparta Praha), Vítězslav Glos (Vítkovice), Karel Studnick (Hradec Králové).

Útočníci:

Šimon Bělohorský, Dominik Krajdl (oba Liberec), Petr Hanyš, Filip Matějka (oba Mladá Boleslav), Šimon Katolický (Jihlava), Lukáš Slavík (Karlovy Vary), Vojtěch Kubín, Petr Tomek (oba Kometa Brno), Martin Hečko (České Budějovice), Jan Hrček, Matěj Weiss (oba Třinec), Tobiáš Sekanina (Olomouc), Alexandre Maximilien Theodore (Pilsen Wolves), David Huk, Vojtěch Švancar (oba Slavia Praha), Jan Fodor, Matěj Tománek (oba Škoda Plzeň), Maxmilián Man (Vítkovice), Jakub Slováček (Šumperk), René Řehá (Nový Jičín), Ondřej Přibyl (Písek), Filip Brzák, Jaroslav Vondruška (oba Hradec Králové), Filip Novák (Chomutov).

Náhradníci:

Brankáři: František Poletín (Slavia Praha), Kryštof Udržal (Litvínov). Obránci: Matyáš Schmied (České Budějovice), Přemysl Trnka (Třinec), Tomáš Vrzal (Slavia Praha), Jan Špičák (Přerov), Tadeáš Cífka (Kroměříž), Radek Vencl (Hradec Králové). Útočníci: Filip Kinter (České Budějovice), Adam Zolnaj (Karlovy Vary), Dominik Řípa (Třinec), Šimon Bělík, Jiří Maxa (oba Škoda Plzeň), Jakub Petružálek (Litvínov), Ladislav Svozil (Vítkovice), Matěj Ryšavý (Přerov), Vratislav Švejcar (Kroměříž), Filip Klíma, Martin Václavíček (oba Hradec Králové).