HC Energie Karlovy Vary

Soupeři v přípravě: Třikrát derby, Energie zamíří po letech i do zahraničí

Už v úterý zahájí Energie ostrou přípravu na novou sezonu. Celkem Karlovarští sehrají jedenáct utkání, přičemž hokejové umění předvedou i v Mariánských Lázních. Během více něž měsíc trvajícího období narazí energetici na osm různých soupeřů. Kdo tedy na hokejisty z lázeňské metropole čeká?

HC Baník Sokolov

Úterý 2. srpna 18:00, ZS Sokolov

Vstupenky: go.ticketportal.cz/event/1598

Již tradičním derby utkáním odstartují energetici letošní zápasovou přípravu na novou sezonu. Sokolov v loňské sezoně dosáhl na historické umístění, když v Chance lize skončil na skvělém třetím místě. Po velkém úspěchu budou černožlutí mířit vysoko i letos.

V sestavě Baníku nebudou chybět ani ještě nedávní energetici. Brankář Adam Horák, obránci Petr Vodička a Martin Weinhold či útočník Martin Osmík. Zajímavostí je, že do Karlových Varů budou mít někteří hráči vyřízené střídavé starty, za Energii tak budou moci nastoupit i Jaromír Kverka či Matěj Zadražil.

Příchody: Martin Weinhold (Karlovy Vary, hostování), Adam Horák (Karlovy Vary), Marek Švec (Prostějov), Martin Osmík (Karlovy Vary), Martin Michajlov (Slavia Praha), Matěj Zadražil (Jihlava), Tadeáš Jaroš (Anglet, zkouška)

Odchody: Jan Strejček (Litvínov), Marek Sloboda (???), Adam Beran (Jihlava), Vít Seemann (Chomutov), Patrik Kadeřávek (Šumperk), Adam Křemen (Šumperk), Vítězslav Bílek (Řisuty)

HC VERVA Litvínov

Úterý 9. srpna 17:30 ZS Ivana Hlinky, Litvínov

Úterý 6. září 17:30 KV Arena, Karlovy Vary

Hned dvakrát se v přípravě energetici utkají s tradičním rivalem z Litvínova. Severočeši i přes zajímavý kádr a stabilní zázemí prožili vloni další neúspěšnou sezonu, ve které skončili až na 13. místě extraligové tabulky.

Následoval opět tradiční řez kádrem, nicméně na lavičce Litvínova zůstal Vladimír Růžička, který si k sobě do role asistenta přivedl karlovarským fanouškům dobře známého Karla Mlejnka.

Příchody: Jan Strejček (Sokolov), Nicolas Hlava (Kladno), Jiří Fronk (Jihlava), Radim Šalda (Mountfield HK), Jindřich Abdul (České Budějovice), Filip Helt (Jihlava), Kristaps Zile (Örebro, SWE), Šimon Stránský (Jukurit, FIN)

Odchody: Aaron Irving (SaiPa, FIN), František Gerhát (konec kariéry), Uvis Balinskis (Liberec), Richard Jarůšek (???), František Lukeš (Chomutov), Viktor Hübl (Chomutov), Marek Hrbas (Brno)

Bílí Tygři Liberec

Čtvrtek 11. srpna 18:00 Home Credit Arena, Liberec

Čtvrtek 18. srpna 17:30 ZS Mariánské Lázně

Dvě bitvy svedou karlovarští hokejisté i s Bílými Tygry z Liberce. Severočeši v loňské sezoně postoupili v předkole play-off přes Brno, ve čtvrtfinále už ale nestačili na pozdějšího finalistu pražskou Spartu. Na lavičce tygrů zůstal i nadále Patrik Augusta, který má k dispozici opět zajímavý kádr.

Nejvýraznějšími posilami jistě budou forvardi Michal Bulíř a také vítěz Stanley Cupu Michael Frolík. Liberec ale hlásí i významné ztráty. Bohatou kariéru totiž ukončil obránce Ladislav Šmíd, do Karlových Varů se po dvou letech vrátil Dávid Gríger.

Příchody: Michal Bulíř (Plzeň), Uvis Balinskis (Litvínov), Oscar Flynn (Mladá Boleslav), Jakub Neužil (Sparta), Michael Frolík (Lausanne, SUI)

Odchody: Ladislav Šmíd (konec kariéry), Dávid Gríger (Karlovy Vary), Daniel Bukač (Zlín), Marek Zachar (Mountfield HK), Jakub Klepiš (???), Adam Klapka (Calgary, NHL), Jaroslav Pavelka (Prostějov)

HC Stadion Litoměřice

Úterý 16. srpna 17:00 KV Arena, tréninková hala

Poprvé od postupové sezony 2017/2018 se energetici utkají v prvoligovými Litoměřicemi. Vítěz základní části loňského ročníku Chance ligy na velkou jízdu z úvodní části soutěže nenavázal v play-off, kde vypadl už ve čtvrtfinále s Prostějovem.

Do nové sezony půjdou Severočeši oslabeni o snipera Martina Kadlece, produktivního Riku Sihvonena či talentovaného beka Karla Klikorku. Změna pak nastane na trenérské lavičce, Litoměřice totiž opustil kouč David Bruk, který od nové sezony povede právě karlovarskou Energii.

Příchody: Tomáš Grman (Poruba), Martin Böhm, Jan Hampl, Filip Kovář, Petr Gajda, Jan Cikhart (všichni Benátky), Štěpán Němec (Jukurit, FIN), Marek Kopis (Plzeň, hostování), Michal Ramík (Třinec, hostování), Jakub Kroupa (Litvínov, hostování), Michael Vitouch (Sparta, hostování), Filip Šindelek (Sparta, hostování), Vojtěch Jiruš (Liberec, hostování)

Odchody: Roman Přikryl (Vsetín), Petr Kuboš (???), Karel Klikorka (Slavia), Riku Sihvonen (Vsetín), Tomáš Křehlík (Jihlava), Jan Smola (Ústí nad Labem), Martin Kadlec (Pardubice „B“)

HC Škoda Plzeň

Úterý 23. srpna 17:30 Logspeed CZ Aréna, Plzeň

Plzeňští po solidní základní části, kdy do poslední chvíle bojovali o přímý postup do play-off, nakonec rychle padli už v předkole play-off. I přes nepříznivý výsledek zůstali v rolích trenérů Miloš Říha mladší a Václav Baďouček.

Největší karlovarský rival chtěl do nového ročníku výrazně pozměnit kádr, do sestavy tak přivedl především hráče s většími výškovými i hmotnostními parametry, nicméně v Plzni uvítali například i kreativního obránce Petra Zámorského. Modrobílí ale hlásí i výrazné ztráty. Tým opustil nejlepší bek loňské sezony Peter Čerešňák, stejně jako produktivní forvard Michal Bulíř. Do zámoří pak zřejmě zamíří letos draftovaný bek David Jiříček.

Příchody:Sam Bitten (Poruba), Aleksi Raksonen (Karlskoga, SWE), Jan Piskáček (České Budějovice), Marek Baránek (Kladno), Martin Vitaloš (Nitra, SVK), Kryštof Hrabík (San Jose Barracuda, AHL), Zdeněk Sedlák (SaiPa, FIN), Petr Zámorský (Örebro, SWE)

Odchody: Dominik Graňák (???), Jakub Kindl (???), Michal Bulíř (Liberec), Gustaf Thorell (Sparta), Jan Dufek (Kometa), Peter Čerešňák (Pardubice), Filip Přikryl (České Budějovice), Pavel Musil (Olomouc), David Jiříček (Columbus Blue Jackets, NHL), Martins Dzierkals (České Budějovice), Viktor Lang (Södertalje, SWE)

Rytíři Kladno

Čtvrtek 25. srpna 18:00 ZS Rakovník

Čtvrtek 8. září 17:30 KV Arena, Karlovy Vary

Dvakrát se v rámci přípravy utkají energetici i s Kladnem, přičemž druhý vzájemný duel hraný na začátku září bude zároveň generálkou před mistrovskou částí sezony.

Kladenští v loňském ročníku bojovali kromě soupeřů i s tím, že nemohli hrát doma. Jejich domovský stánek totiž prochází rekonstrukcí, Rytíři vedení Jaromírem Jágrem tak museli najít azyl v Chomutově. Možná i z výše uvedených důvodů nakonec museli zachraňovat extraligovou příslušnost až v ošemetné baráži, ve které ale přehráli Jihlavu 4:1 na zápasy.

Kádr Kladna pro novou sezonu je zatím zahalen velkým tajemstvím. Na oficiálním webu Středočechů totiž na soupisce figuruje pouhých pět jmen. Jisté je tak pokračování brankáře Landona Bowa či útočníka Ladislava Zikmunda. V kariéře by měl pokračovat i Jaromír Jágr, který jistě velice ocení i výpomoc Tomáše Plekance.

Kompletní kádr by ale Rytíři měli představit 4. srpna na velké tiskové konferenci. Už v uplynulých dnech se spekulovalo nad zajímavými jmény, která by mohla Kladno posílit – Ondřej Slováček a Oskars Cibulskis.

Turnaj v Norimberku

3. září 14:00 Black Wings Linz – Energie

4. září ??:?? ??? - Energie

Energetici po čtyřech letech vyrazí i za hranice České republiky. V roce 2018 absolvovali svěřenci tehdejšího kouče Martina Pešouta vícedenní turnaj ve slovinském Bledu, letos pojedou energetici o něco blíže, začátkem září je čeká dvoudenní klání v německém Norimberku.

Již s jistotou rozehrají turnaj v sobotním semifinále s rakouským Lincem (14:00), druhý nedělní zápas (finále/o 3. místo) pak sehrají s jedním z dvojice Norimberk – Vídeň.

Turnaji v Norimberku se budeme podrobněji zabývat v samostatném článku.