HC Energie Karlovy Vary

Titul v plechárně? Junioři si také užili své chvíle slávy

Vzpomenete si na juniorské mistry z roku 2008? Pamatujete, kdo se tehdy nebo i později proháněl po ledě plechárny či KV Areny v mládežnických kategoriích? Možná se sami budete divit, kdo všechno prošel karlovarskou mládeží, či s ní měl nějaké dočinění. Stejně jako A-tým zažívali i junioři výborné roky těsně před přestěhováním do KV Areny. Pojďme společně zavzpomínat, jaké úspěchy nejstarší mládežnická kategorie zažila a kteří hráči se z ní dokázali propracovat nejvýš.

Mistrovská éra A-týmu i juniorky

Jak mužský tým, tak i juniorský mají jedno společné – mistrovských titulů nemají mnoho, každopádně pohár nad hlavu alespoň jednou jejich hráči zvedli. Výběr trenéra Antonika to dokázal jako první a to v sezoně 2007/2008, kdy po celou sezonu podával výborné výkony. Cesta za pohárem ale byla strnitá, veškeré série play-off rozhodovaly nejpozdější možné zápasy, včetně té finálové. V ní se energetici postavili vítězovi základní části, Zlínu. Sérii musel rozhodnout až třetí zápas, hraný v plechárně, ve které se sešlo více jak 2000 fanoušků. O rozhodující branky se tehdy postaral obránce Petr Přindiš, aktuálně hráč Baníku Sokolov. Mladí energetici tak oplatili Zlínu vyřazení v semifinále z předešlé sezony.

V sestavě Energie se ale objevilo i několik jmen, která jsou vidět i v současnosti. Počínaje bratry Rohanovými, nyní již bývalý energetik Rastislav Dej či Pavel Kuběna. Zajímavé jméno se objevilo i v sestavě Zlína, kde nastoupil jeden současný hráč A-týmu. Tipnete si který? Napište nám jméno na naši facebookovou stránku do komentářů pod příspěvek s tímto článkem a vyhrajte podepsanou kartičku daného hráče!

Nejen v plechárně, ale i v moderní KV Areně došli junioři daleko. V sezoně 2010/2011 nepředváděli Karlovarští nějak úchvatné výkony a o účast v play-off museli tvrdě bojovat, o to sladší byl pozdější průběh. Nejprve vyřadili vítěze základní části Vítkovice, v semifinále si vyšlápli na Spartu, která skončila po základní části druhá. Kýžené finále pak přineslo souboj se Znojmem, které načali energetici doma vysokou výhrou. Následující dva duely na jižní Moravě ale úspěch nepřinesly a pohár se tak podruhé nad hlavu nezvedal.

V této sezoně se v juniorském dresu ukázalo nespočet tváří, které se později propracovaly do hlavního týmu. Zdůrazněme například brankáře Habala, obránce Jana Tomečka s Martinem Rohanem a Vojtou Šikem, a útočníky Vojtu Tomečka, Koblasu, Vaňka, Vachovce či Kverku ml. I v tomhle případě se u soupeře představil hráč, který později zavítal do Energie. Tři kanadské body posbíral ve finálové sérii Tomáš Rachůnek.

Karlovy Vary – ničitel ruských mašin

Velkým zlomem byla pro juniorský tým sezona 2012/2013, kdy západočeský tým opustil vody českého hokeje a přidal se do ruské MHL. O té jsme již psali nespočetněkrát, i tak je ale dobré si připomenout výborné výsledky karlovarských hokejistů. Mladí hráči zažívali prakticky životy plně profesionálních hokejistů. Dlouhé tripy po Rusku, ubytování na hotelu, spousta času stráveného v letadle jen v úzké partě spoluhráčů.

Tři sezony, tři různé příběhy. První rok vůbec sžívání se systémem cestovní, tripů a hlavně navyknutí na ruský styl hokeje, to vše hned vyústilo v účast v prvním kole play-off. Druhý rok podstatně lepší, stovky fanoušků na domácích zápasech, tisíce na play-off. Konec přišel tentokrát ve druhém kole, přemožitelem byl opět Spartak Moskva, stejně jako sezonu předešlou. Jak dopadla poslední sezona v MHL, to všichni moc dobře víme...

Během „ruské fáze“ nastupovalo za juniorku další množství později úspěšných hokejistů. Kupříkladu David Honzík, Tomáš Dvořák, Ondřej Šafář, Ondřej Beránek, Jakub Flek, Tomáš Harkabus, Matěj Zadražil, Martin Osmík, Dávid Gríger, Martin Kohout a mnoho a mnoho dalších. Nesmíme opomenout na současného maséra a kustoda A-týmu, Davida Merce, který u týmu také působil.

Úspěšní junioři? Není jich zrovna málo!

Najít v novodobé historii karlovarského hokeje juniory, kteří později dosáhli dobrých výsledků a zažili či zažívají úspěšnou profesionální kariéru, není nic těžkého. Vybrali jsme několik nejvýraznějších jmen, které zcela jistě utkvěly v hlavách všech karlovarských fanoušků.

Lukáš Mensator

Vynechat brankářskou legendu karlovarského hokeje by byl hřích, za který bychom šli zcela jistě do pekla. Člen zlaté party, jeden z hlavních strůjců zisku mistrovského titulu, již aktivní kariéru ukončil. Reginonální odchovanec spojil prakticky celý svůj aktivní hokejový život s Energií. Vyzkoušel si ale také hokej v Kanadě, prošel prakticky všemi reprezentačními výběry, včetně seniorského. I po konci aktivní kariéry se stále pohybuje u hokeje, aktuálně působí v Energii jako videotrenér mládeže.

Jan Košťál

Rodák, odchovanec, další hrdina zlaté éry. Stálý člen karlovarského útoku v Energii nastupoval hned pod třemi různými názvy. Na kontě má jeden reprezentační start, čímž si alespoň splnil sen, který má každý malý hokejista. Po konci v Karlových Varech odešel Jan Košťál ukazovat zlaté české ručičky do Anglie, kde si v dresu Swindonu vysloužil i kapitánské céčko. V Anglii se letos ještě nehraje, a tak je Košťálová budoucnost zatím nejistá.

Vojtěch Polák

Rodák z Ostrova je prvním karlovarským hokejistou, který se kdy dostal do slavné NHL. Větší porci zápasů odehrál tedy v AHL, starty v nejslavnější soutěži mu ale nikdo neodpáře. Po zámořské štaci se vrátil do Energie, poté putoval do švýcarské či finské soutěže, výborně se uvedl také v KHL. V loňské sezoně pak opět oblékl dres svého mládežnického týmu. Aktuálně působí Vojtěch Polák ve Vítkovicích.

Lukáš Pech

Malý a hbitý, který se dostane všude. Lukáš Pech přišel do Karlových Varů v juniorském věku z rodné Jihlavy a nakonec zde strávil 12 let. Střelec vítězného gólu z památného finále proti Slavii se postupně vypracoval v jednoho z opor karlovarského kádru, za což si vysloužil mnoho pozvánek do reprezentačního týmu. Lukáš Pech v roce 2013 přestoupil do Sparty, kde stále také působí.

Tomáš Závorka

Další z regionálních rodáků, další výborný gólman, na ty bylo v Karlových Varech vždy spolehnutí. Tomáš Závorka taktéž spojil celou, ačkoliv poměrně krátkou kariéru s Energií. Devět sezon, přičemž tou nejdůležitější byla asi při postupu zpět do extraligy. Tomáš Závorka v roce 2019 po postupu Sokolova do Chance ligy aktivní kariéru ukončil.

Martin Zaťovič

Do Energie přišel z Přerova také v juniorském věku a svou štaci na západě Čech protáhl nakonec na celých deset sezon. Poctivý útočník se postupně vypracoval až v kapitána A-týmu, vysloužil si několik pozvánek do reprezentace a také zasloužený přestup do KHL. V Rusku strávil Zaťovič dva roky, vrátil se do extraligy do dresu Komety Brno, kde stále působí.

Martin Frk

Do jeho střely byste se postavit nechtěli, ta je totiž obávanou i v zámořské NHL. Martin Frk je druhým karlovarským odchovancem, který se prosadil v NHL a stále jim má co ukázat. Odchod Martina Frka do zámoří byl trochu divoký, nakonec se ale vyplatil a dělá karlovarskému hokeji výbornou reklamu. Prakticky každé léto se navíc Martin vrací domů a s Energií se v létě připravuje. Druhým rokem bude nyní nastupovat v dresu Los Angeles Kings.