HC Energie Karlovy Vary

Vstříc extralize. Do Karlových Varů se vrací odchovanec Otakar Šik

Do sestavy Energie se vrací i další z jejích odchovanců. Po výborných sezonách v první lize podepsal v Karlových Varech dvouletý kontrakt s jednoletou opcí útočník Otakar Šik.

Otakar Šik v posledních dvou sezonách nastupoval převážně za prvoligovou Jihlavu. Šikovný útočník patřil k produktivním hráčům, na ledě trávil mnoho času, a to i v přesilových hrách či oslabeních. Jen vinou nešťastného zranění čelisti, které ho postihlo hned dvakrát, nestihl odehrát víc zápasů, i tak ale Šik v 75 zápasech zapsal 45 bodů (22+23).

Karlovarský odchovanec už v minulosti do extraligy naskočil, poprvé v sezoně 2018/19, dres A-týmu v soutěžním utkání ale oblékl už v ročníku předcházejícím, kdy týmu pomohl v postupové baráži zpět mezi tuzemskou elitu. V nejvyšší soutěži Šik doposud odehrál 66 utkání, kromě Energie nastoupil i za brněnskou Kometu nebo Litvínov. Nyní už se vrací hrát extraligu domů, do Karlových Varů.

„Ota je další z řady našich odchovanců, který s hokejem začínal v Karlových Varech. Má za sebou velmi dobré sezony v Jihlavě, kde patřil k bodovým hráčům. Proto nadešel čas, aby dostal šanci poprat se o místo v A-týmu a věříme, že má potenciál hrát jednou stabilně extraligu,“ říká k návratu dalšího z odchovanců Daniel Tobolka, jednatel klubu.


Zpátky ve Varech? Moc se těším, říká Šik

„Měl jsem nabídku i z jiného extraligového klubu, ale Energie pro mě byla prioritou. Už jen z toho pohledu, že tady jsem doma a hrál jsem tu skoro celý život, tak se moc těším,“ říká k návratu na domácí led Otakar Šik.

Jak už jsme zmínili, v posledních sezonách se mu náramně dařilo a nyní tak přišel čas se poprat plnohodnotně o extraligu.

„Mám velkou motivaci si urvat místo v sestavě a dokázat všem a především sobě, že na to mám. Je to pro mě ještě víc speciální tím, že je to tady doma,“ říká Šik.

Mladého útočníka teď čeká spolupráce s novými trenéry, Pavlem Paterou a Davidem Moravcem. Jak se na toto spojení těší?

„Bude radost sledovat, jak s námi trenéři pracují, přebírat od nich zkušenosti a pohledy na různé situace. Myslím si, že se od nich spoustu všichni naučíme,“ věří hráč, který svůj první gól za A-tým vstřelil ve slavné postupové baráži.

A jak už se těší na novou sezonu a „své“ karlovarské fanoušky? „Byl jsem se v sezóně podívat na pár zápasech, když jsem byl zraněný a byl jsem unešený jakou dokázali udělat atmosféru. Vzkázat bych jim chtěl, že na ledě necháme každý z týmu všechno a ať chodí co v největším počtu, protože jsou jakou šestý hráč na ledě,“ těší se už nyní na fanouškovskou podporu.


Statistické okénko

Posledních šest let strávil Otakar Šik převážně v první lize, kde za tu dobu odehrál 187 utkání a nasbíral 111 bodů (49+62). Od roku 2022 nastupoval za Jihlavu po boku svého někdejšího spoluhráče z Karlových Varů Tomáše Harkabuse a s bilancí 45 bodů (22+23) v 75 zápasech byl v součtu těchto dvou let čtvrtým nejproduktivnějším hráčem Dukly.

Jeho důležitost pro tým potvrzuje také skutečnost, že v základní části nastřádal třetí nejvyšší ice-time mezi jihlavskými útočníky s alespoň 10 starty, konkrétně 17:27 minuty na utkání. Se Šikem na ledě také Dukla čelila vůbec nejméně střelám soupeře, průměrně 21,69 za 60 minut a o 5,80 méně vůči týmovému průměru. A čtyřiadvacetiletý forvard umí zabrat také dopředu, ostatně za 60 minut hry vyslal v průměru 13,16 střely na protivníkovu branku, třetí nejvyšší počet v týmu.