HC Energie Karlovy Vary

Energie s armádou mladíků vystřelila dva body na Spartě

HC Sparta Praha – HC Energie 2:3 sn (1:0, 0:1, 1:1 – 0:0)
Byl to hodně zajímavý zápas. Pro Tomáše (na snímku) a Martina Rohanovy doslova nezapomenutelný. Oba bratři a odchovanci HC Energie si totiž poprvé v kariéře zahráli spolu v extralize dospělých! Mladší obránce Martin se už v základní sestavě solidně zabydlel, dvaadvacetiletý Tomáš si o svou premiéru dlouho říkal výbornými výkony v Kadani. Extraligovým unikátem je také skutečnost, že vedle bratří Rohanů se na Spartě ukázala i dvojčata Klímova. Zvláště Tomáš dnes hýřil aktivitou a dokonce nastřelil tyčku. Přestože si zahráli i další mladíci, například Vachovec a Látal, utkání nakonec rozhodovaly osvědčené opory. V brance stál jistý Mensator, ve hře přesně mířili Skladaný a Kumstát a bod navíc zařídil Václav Skuhravý, který se po dlouhé době objevil v penaltovém rozstřelu. A jako jediný byl úspěšný!
Tipsport extraliga, 39. kolo, ne 9.1.2011
Sparta
Karlovy Vary
2:3sn
1:0, 0:1, 1:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 15. Broš (Ton, Luňák), 58. Kratěna (Ton, Broš) - 38. Skladaný (Dobroň, Pech), 50. Kumstát (Skuhravý), rozhodující nájezd Skuhravý. Rozhodčí: Polák, Šír - D. Jelínek, Pešek. Vyloučení: 3:4, navíc Pöpperle (SPA) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 4411. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2.
Sparta: Pöpperle - Vykoukal, O´Brien, Jan Hanzlík, Gulaši, Philipp, Macholda, od 31. min. navíc Husák - Kratěna, Výborný, Bartánus - Luňák, Broš, Ton - Kafka, Smoleňák, Karpov - Kůrka, Koreis, Hromas
Karlovy Vary: Mensator - Nosek, Gřegořek, Dobroň, Kokko, Sloboda, M. Rohan, Prošek, J. Látal - Kumstát, Skuhravý, Dej - Skladaný, Pech, Zaťovič - L. Klíma, Melenovský, Sailer - T. Rohan, Vachovec, T. Klíma

Komentář k utkání

Domácí, kteří musí dotahovat první desítku tabulky, vstoupili do zápas aktivněji. První střela Karlových Varů, se kterou si Pöpperle bez problémů poradil, přišla až po dvou a půl minutách hry. To Kumstát už sparťanského gólman vystrašil víc, když objel branku a pokoušel se zasunout k tyčce. V první přesilové hře domácích v sedmé minutě dostal od Vykoukala krásnou přihrávku Kratěna, ale puk netrefil z první a Mensator se stihnul přesunout. V závěru početní výhody zahrozil ještě Macholda, který prudkou střelou trefil brankáře Energie do masky.

Holešovičtí nedokázali využít ani druhou přesilovku, ale krátce po jejím skončení už Mensatora překonali. Michal Broš dostal ve středním pásmu puk a prokličkoval s ním až k Mensatorovi, kterého překonal pod beton blafákem do bekhendu. Po hákování dostali možnost hrát proti čtyřem i hosté, ale přes velký tlak vyrovnat nedokázali.

V úvodu druhé části jel na Mensatora Kratěna, ale obránce Varů ho stihl odstavit od puku. V následujících minutách už měl co dělat i Pöpperle, kterého začali ostřelovat útočníci Energie. O´Brienovi ujel Klíma, poté se dostali do obrovské šance Skuhravý s Kumstátem. Ale sparťanský gólman všechny střelecké pokusy pokryl. Dejovu střelu si vychutnal a chytil ji efektním zákrokem lapačkou. Na dorážku Františka Skladaného už ale nedosáhl, a stav před třetí dějstvím byl tedy vyrovnaný.

Přiklonit skóre na stranu Sparty mohli Výborný, který ale nedokázal propasírovat puk mezi betony Mensatora, a Luňák, jehož střelu gólman vytěsnil nad branku. V 50. minutě si obrana Sparty špatně rozebrala soupeře a Petr Kumstát poslal střelou z bezprostřední blízkosti Vary do vedení. Vzápětí dokázal Pöpperle pokrýt další únik dvou karlovarských věží Kumstáta a Skuhravého, Klíma v dalším rychlém protiútoku orazítkoval tyčku.

V čase 56:48 se domácí trenéři rozhodli využít vyloučení Varů a poslali na led šest hráčů proti čtyřem. A výhodu dvou hráčů dokázal za 20 vteřin využít Ondřej Kratěna po přihrávce Petra Tona od mantinelu. V prodloužení Sparta Mensatora ani jednou neprověřila, soupeř vyslal na Pöpperleho tři střely, ale ani jedna neznamenala větší nebezpečí.

Utkání tak dospělo až k samostatným nájezdům. V první sérii neproměnili Výborný ani Kumstát, ve druhé selhal Broš a Václav Skuhravý procedil puk skrz Pöpperleho betony. Spartu už mohl zachránit pouze Ton, který ale ve třetí sérii rozvlnil síť pouze zvenčí. Sparta tak sice poprvé v novém roce bodovala, ale jeden bod z domácího utkání jí ke stáhnutí ztráty rozhodně nestačí. Naopak energetici konečně prolomili sérii neúspěchů v samostatných nájezdech.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (HC Sparta Praha): První třetinu jsme byli lepší, druhou a třetí třetinu už se to srovnalo. V některých momentech byly Vary lepší, lépe bruslily. Myslím, že remíza po šedesáti minutách byla spravedlivá.

Pavel Kněžický (HC Energie Karlovy Vary): Byl to vyrovnaný zápas, Sparta začala hodně dobře. Dala branku a utkání mělo nasazení. Sparta je v útoku kvalitní, takže jsme byli rádi, že jsme ten první útok vcelku zvládli. Podařilo se nám vyrovnat, srovnala se i hra a pak už to bylo jen o tom, kdo dá branku. My jí sice dali, ale bohužel jsme špatným střídáním dostali soupeře do přesilovky, kde jsme inkasovali. Nájezdy už jsou loterie.

Související články