HC Energie Karlovy Vary

Energie veze ze Sparty bod, rozhodlo prodloužení

HC Sparta Praha – HC Energie 2:1p (0:0, 1:0, 0:1 - 1:0)
Hokejisté Energie na ledě Sparty získali bod, když zápas do prodloužení pohlednou individuální akcí poslal Martin Rohan (na snímku). Karlovarští byli blízko i druhému bodu, když velké šance neproměnili Skuhravý a Gríger. O výhře Sparty pak rozhodl Lukáš Pech, který stejně jako Kumstát nasbíral dva kanadské body.
Tipsport extraliga, 38. kolo, pá 13.1.2017
Sparta
Karlovy Vary
2:1p
0:0, 1:0, 0:1 - 1:0
Branky a nahrávky: 36. Kumstát (Pech, Řepík), 64. Pech (Kumstát, Mikuš) – 42. M. Rohan. Rozhodčí: Horák, Hejduk – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 5122. Střely na branku: 41:19. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.
Sparta: F. Novotný – Mikuš, Piskáček, Nedomlel, Gernát, Barinka, Švrček, Kalina – Klimek, P. Vrána, J. Hlinka – Netík, Ihnačák, Forman – Řepík, Pech, Kumstát – Kudrna, Cingel, Uher – Safin
Karlovy Vary: Závorka – Sičák, Dujsík, Tomáš Dvořák, Benák, M. Rohan, Rýgl, Baldajev – V. Tomeček, Tuominen, T. Rachůnek – Mikulík, Skuhravý, Kindl – Stloukal, Dušek, Mullane – Davídek, Gríger, Harkabus

Komentář k utkání

Sparta nastoupila do utkání proti Varům bez nemocného Tomáše Pöpperleho, kterého v brance domácího celku nahradil Filip Novotný. A ten musel být v pozoru od prvních vteřin zápasu. Karlovarští se okamžitě po buly vrhli do útočného pásma, zamkli sparťany před jejich brankou a vynutili si faul. Už po dvanácti vteřinách tak zamířil na trestnou lavici Jan Piskáček a hosté získali dvouminutovou výhodu přesilové hry. V převaze jednoho muže na ledě se jim však vůbec nedařilo. Na Novotného nevyslali jedinou střelu, naopak se museli sami bránit úniku dvojice Vrána, Klimek. Druhý jmenovaný se po Vránově přistrčení dostal před Závorkou do střelecké pozice, ale vracející se obránce ho odstavil od puku a znemožnil mu zakončit.

Sparta byla i nadále aktivnější, i Energie však měla své možnosti. Poté co se z mezikruží ve slibné příležitosti neprosadil Netík, hra se rychle přelila na druhou stranu, kde se po zaváhání Novotného dostal k prudké přihrávce na brankovišti Tuominen, ale naštěstí pro domácí nezkrotil puk. Oba týmy pak obtížně překonávaly střední pásmo. Výjimkou byl únik Hlinky po levém křídle, po kterém sparťanský kapitán křížnou střelou minul levý horní roh branky.

Přesilovou hru si v první periodě zahráli po hákování Dvořáka i domácí, ale podobně jako hosté v úvodu utkání vůbec neohrozili branku. Největší šance úvodní třetiny tak byla k vidění po důrazu Cingela, jenž mezi kruhy obral soupeře o puk, přikopl si jej do střelecké pozice a příklepem orazítkoval břevno.

I ve druhé třetině pokračovala mírná převaha Pražanů, ale o velké šance byla na ledě O2 areny dlouho nouze. A tak se slova ujal znovu sparťanský kapitán, který zkusil nenápadnou střelou z nulového úhlu po odrazu puku od mantinelu překvapit Závorku, hostující gólman ale škvíru u levé tyče utěsnil. Tempo utkání postupně vzrůstalo, o chvíli později spálil obrovskou možnost Kumstát, který po Řepíkově přihrávce do druhé vlny trefil z mezikruží jen náruč hostujícího strážce branky.

Hrozila však i Energie. Z nenápadné křížné přihrávky od mantinelu se neurodilo jen proto, že aktivní Tomeček, na kterého domácí obránci před brankou zapomněli, prudkou přihrávku promáchl. A Tomeček byl v akci i o chvíli později, kdy se v úniku dvou na jednoho rozhodl pro střelu, ale dal tím jen vyniknout Filipu Novotnému. Chybující obrana Sparty si pak znovu koledovala o gól, když zcela zapomněla před brankou na Václava Skuhravého, ale jeho bekhendový blafák dokázal Novotný vytěsnit mimo tři tyče. A tak udeřilo v 36. minutě na druhé straně. Pech se na brankové čáře dostal k puku, na brankoviště jej předložil Petru Kumstátovi, který ač tísněn dokázal puk doklepnout do sítě. Přesto si ještě v závěru domácí koledovali o vyrovnání, když se nepovedeného vyhození zmocnili hosté na modré čáře, puk rychle vrátili před branku, ale Skuhravého teč za Novotného nepropadla.

Co se nepovedlo Karlovarským v závěru druhé třetiny, to dokázali na začátku té třetí. Statickou defenzivu zaskočil Martin Rohan, který se obtočil kolem dvou hráčů a střelou pod horní tyč nedal Novotnému šanci. Hosté po vyrovnání převzali iniciativu a sparťané měli velké štěstí, že v následné přesilovce soupeře neinkasovali znovu.

K vidění pak byla i jedna kuriózní situace, kdy při signalizovaném vyloučení hostů vraceli sparťané puk do vlastního pásma, kde již mezitím startoval domácí gólman na střídačku a puk jen těsně minul opuštěnou klec. V následné přesilovce pak sparťané Závorku ohrozit nedokázali.

V bláznivém prodloužení měli nejprve více ze hry hosté. Nejprve se v úniku neprosadil Skuhravý, který ani v pádu nadvakrát nedokázal procedit puk za Novotného a poté se v jasné šanci neprosadil ani Gríger, kterému nejprve puk při zakončení sjel z hole, druhou střelu pak poslal mimo i přesto, že na něj zívala zcela odkrytá klec. Vítěznou tečku za zápasem tak udělal domácí Lukáš Pech, který tváří v tvář Závorkovi nezaváhal.

Ohlasy trenérů

Jiří Veber (HC Sparta Praha): Nebudeme si nic nalhávat, nejsem spokojení, protože jsme chtěli tři body. Čekali jsme, že to bude těžké utkání, což se potvrdilo už v první třetině. Ve druhé jsme dobývali bránu Karlových Varů, ale nebyli jsme asi ve správný moment na správném místě. Nejsme vůbec spokojení s produktivitou. O inkasovaný gól jsme si na začátku třetí třetiny koledovali. V prodloužení to spadlo na naši stranu.

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): Musím kluky pochválit, protože bojovali. Byl to pro nás těžký zápas. Víme, že Sparta je hrozně kvalitní soupeř. Jsme rádi, že jsme tady uhráli bod. Závěr třetí třetiny nebyl jednoduchý, tam jsme ustáli dvě přesilové hry soupeře. Sparta mohla klidně rozhodnout a nemuseli jsme mít nic. Na druhou stranu nás trošku mrzí to prodloužení, v něm jsme měli dvě velké šance, které jsme nedali. Soupeř pak rozhodl a získal extra bod, který by byl pro nás zlatý. Bohužel ho nemáme a jsme rádi aspoň za ten jeden.

Související články

Ohlasy k zápasu | pá 13.1.2017

Závorka: Škoda tutových šancí v prodloužení

Preview k zápasu | čt 12.1.2017

Energie zajíždí do O2 areny. Potrápí Spartu?