HC Energie Karlovy Vary

Junioři po statečném boji v Třinci padli a jsou čtvrtí

I když juniorka Energie byla nejmladším týmem letošního extraligového ročníku, dokázali se naši mladíci v obou částech soutěže dostat mezi čtyři nejlepší týmy skupiny. V základní části skončili třetí a ve vyšší nadstavbě vybojovali čtvrté místo. Ve čtvrtfinále svěřenci Pavla Arnošta narazili na tým Mladé Boleslavi. Energetikům stačily tři zápasy na to, aby po dlouhých třinácti letech rozrazili bránu semifinále. V něm narazili na třinecké Oceláře, úřadující vicemistry extraligy, a vyhráli první dva zápasy série. Jenomže Oceláři nejenže sérii srovnali, ale nakonec rozhodli ve svůj prospěch poslední pátý duel. Naši junioři si svými výkony vybojovali v celé soutěži čtvrté místo. Kluci, děkujeme!
DHL Extraliga juniorů, SF5, so 6.4.2024, Třinec, MINI WERK ARENA
Oceláři Třinec
Karlovy Vary
6:4
1:1, 1:1, 4:2
Branky a nahrávky: 00:51 Ramik (Cedzo, Haas; 5/5), 38:58 Ramik (Kurbaka, Holinka; 5/4), 45:00 Šutý (Ošmera, Haas; 5/5), 46:13 Šilar (Bartoš, Kozlík; 5/5), 53:54 Ramik (Pospíšil, Haas; 5/5), 56:00 Kozlík (Pánek, Šilar; 5/5) – 16:42 Záhejský (M. Váňa, Bulka; 5/5), 21:38 Šmajda (Záhejský; 5/5), 43:38 Šmajda (Záhejský, Bulka; 5/5), 59:14 M. Váňa (Bulka, Dorot; 5/4). Rozhodčí: Obadal, Mejzlík – Zídek, Polák. Diváci: 198. Vyloučení: 9:5. Využití: 1:1. Střely na branku: 39:48. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3, 6:3, 6:4.
Rozhodčí: Obadal, Mejzlík – Zídek, Polák
vyloučení9:5
využití1:1
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci198
Oceláři Třinec: Král – Horváth, Ošmera, Kurbaka, Mrtka, Volas, Pospíšil, Buják – Spěváček, Gerych, Šutý, Šilar, Kozlík, Cedzo, Ramik, Bartoš, Blaha, Haas, Pánek, Holinka.
Karlovy Vary: Ebenstreit – Anton, Zolnaj, Bulka, Postl, Beran, Vogel, Dorot – Novotný, Galnor, Pastor, Šlechta, V. Váňa, Šmajda, Zeman, Steklý, Záhejský, Varvařovský, M. Váňa, Adámek.

Komentář k utkání

Vstup do pátého semifinálového duelu vyšel lépe Ocelářům. Už v první minutě Michal Ramik poslal do akce jednoho ze svých spoluhráčů, ten však puk do branky Energie nenasměroval. O pár sekund později pálil Adam Cedzo. Jeho střelu Adam Ebenstreit sice vyrazil betonem, ale puk skončil před Michalem Ramikem, který ho zametl do odkryté klece - 1:0. Třinečtí se dostali do ráže a zamkli energetiky před jejich brankou. Ve třetí minutě musel do akce Jakub Král, který krotil nahození jednoho z karlovarských mladíků. V závěru šesté minuty zakončoval přesilovkovou kombinaci Ondřej Dorot, ale i se střelou karlovarského kapitána si Jakub Král poradil. V polovině třetiny zasahoval Adam Ebenstreit proti úniku Ocelářů. A po chybě svých hostitelů, stejnou šanci dostali také energetici, ale jejich akce nakonec skončila pouze zakázaným uvolněním.

V úvodu třinácté minuty si tyčku karlovarské branky vzal na mušku Jan Bartoš. Puk po jeho střele proletěl těsně kolem ní. Na pozoru se musel mít o pár sekund později Adam Ebenstreit, kterého se nadvakrát pokusil překonat Miroslav Holinka. V čase 16:42, tedy tři sekundy po konci početní výhody spolupráce Kryštofa Bulky a Matyáše Váni poslala do akce Víta Záhejského, který srovnal skóre - 1:1. Otočení hry zaměstnalo Adama Ebenstreita, který však zasáhl svým betonem. Další spanilá jízda Víta Záhejského skončila u mantinelu, kde ho Oceláři obrali o puk. Do konce třetiny ještě energetici zaměstnali Jakuba Krále, ale třinecký gólman jejich snahám odolal a tak se ve druhé třetině za stavu 1:1 začínalo znovu od nuly.

Úvodní buly druhé části utkání vyneslo juniorce Energie držení puku, ale to jim dlouho nevydrželo. Po jeho opětovném získání pak zaměstnali strážce třinecké branky. Ve dvacáté druhé minutě pálil, poté co objel třineckou branku, Vít Záhejský. Jakub Král puk vyrazil svým betonem. Puk se dostal před Samuela Šmajdu, který trefil odkrytou část branky - 1:2. Napadáním přihrávek svých hostitelů si energetici zajišťovali pobyt v útočném pásmu. Oceláři však energetikům opláceli stejnou mincí a tak se hra přesouvala mezi oběma pásmy. V polovině třetiny se energetici opět dostali pod tlak, ale zvládli se ubránit. Úspěšní v obraně své branky byli rovněž Oceláři, kteří ustáli i následné oslabení. Po sérii nepřesných pokusů se Oceláři dočkali první početní výhody, kterou téměř v její polovině v čase 38:58 proměnil Michal Ramik, který dostal puk do karlovarské branky po střele Viktorse Kurbaky - 2:2.

Hned v prvních sekundách třetí třetiny musel zasahovat Adam Ebenstreit, ale ani Jakub Král nezahálel. Ve čtyřicáté třetí minutě rozjetého Roberta Šlechtu zastavil ofsajd. Stejný prohřešek následně stopl i akci Ocelářů. V čase 43:38 kombinaci Kryštofa Bulky a Víta Záhejského zakončil Samuel Šmajda, který dostal puk do branky kolem tyčky - 2:3. Těsné vedení nevydrželo energetikům ani dvě minuty. V čase 45:00 skóre srovnal Patrik Šutý, který si rovněž vzal na mušku prostor u tyčky - 3:3. A v čase 46:13 si Oceláři díky střele Tomáše Šilara překlopili vedení na svou stranu - 4:3. Trenéři Energie si následně vybrali oddechový čas.

Poté se energetici bránili před dotíráním Ocelářů. Adam Ebenstreit se musel za pomoci svých spoluhráčů pěkně ohánět. Do akce se vydali i energetici, ale zastavil je ofsajd. Třinečtí si svůj těsný náskok hlídali jako ostříži. Vyhrocené emoce na ledě vyústily v čase 52:59 v bitku, za níž byli potrestáni Patrik Volas a Robert Šlechta. Krátce na to zůstal na ledě ležet Adam Ebenstreit. Karlovarský gólman nakonec ve své svatyni zůstal. V čase 53:54 pátý gól Ocelářů vstřelil Michal Ramik, který do odkryté branky dorazil kotouč po střele Michala Pospíšila a zkompletoval si tak hattrick. V padesáté páté minutě se strhla u karlovarské branky menší potyčka, kterou rozhodčí odměnili menšími tresty pro Miroslava Holinku a Ondřeje Dorota. Poté co se po zakázaném uvolnění Energie přesunula hra k její brance, uspěl se svou střelou v čase 56:00 Matěj Kozlík - 6:3.

Následně energetici pořádně zatopili Jakubovi Královi, ale ten svými zákroky udržel puk mimo branku. Třinečtí v závěru třetiny s pohodlným vedením v zádech šetřili cenný čas. V padesáté osmé minutě vypukla na ledě další rozepře. Tentokrát za třineckou brankou. Rozhodčí situaci ocenili pětiminutovým trestem pro Adama Ošmeru za hrubost a menším trestem pro Oskara Haase za nesportovní chování. Menší trest za hrubost vyfasoval Vít Záhejský. Poté, co energetici zakončili přesilovkovou kombinaci a puk skončil u Jakuba Krále došlo k další strkanici, tentokrát rozhodčí vše vyřešili domluvou. V čase 59:14 stav utkání na 6:4 upravil Matyáš Váňa, kterému sekundovali Kryštof Bulka a Ondřej Dorot. Víc už energetikům neúprosný čas nedovolil, a tak nakonec postup do finále slavili Oceláři.