HC Energie Karlovy Vary

Junioři v semifinále poprvé padli, série pokračuje ve čtvrtek

Karlovarští junioři první šanci na ukončení semifinálové série s Třincem nevyužili. Na ledě tréninkové haly postupně nabrali až čtyřgólové manko, čestný úspěch energetiků před skvělými 357 fanoušky vstřelil až tři minuty před koncem obránce Matyáš Beran. Po prohře 1:4 ale stále vedou v sérii 2:1 na zápasy, čtvrtý duel je na programu ve čtvrtek od 17:30 opět na ledě tréninkové haly.
DHL Extraliga juniorů, SF3, st 3.4.2024, Karlovy Vary, KV Arena, tréninková plocha
Karlovy Vary
Oceláři Třinec
1:4
0:1, 0:2, 1:1
Branky a nahrávky: 56:46 Beran (Záhejský, Šmajda; 5/5) – 05:24 Bartoš (Holinka; 5/5), 36:36 Haas (Cedzo, Mrtka; 5/5), 38:16 Gerych (Spěváček, Ošmera; 5/5), 48:46 Cedzo (Ramik, Haas; 5/5). Rozhodčí: Jechoutek, Micka – Belko, Teršíp. Diváci: 357. Vyloučení: 5:6. Bez využití. Střely na branku: 30:36. Průběh utkání: 0:4, 1:4.
Rozhodčí: Jechoutek, Micka – Belko, Teršíp
vyloučení5:6
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci357
Karlovy Vary: Ebenstreit – Anton, Zolnaj, Bulka, Postl, Beran, Vogel, Dorot – Novotný, Galnor, Zeman, Pastor, Šlechta, Čihař, Šmajda, Steklý, Záhejský, Varvařovský, Váňa, Adámek.
Oceláři Třinec: Král – Horváth, Pospíšil, Ošmera, Kurbaka, Volas, Mrtka, Andrle – Spěváček, Gerych, Mikula, Kozlík, Šilar, Ramik, Cedzo, Blaha, Bartoš, Haas, Pánek, Holinka.

Komentář k utkání

Do třetího zápasu série mohli lépe vstoupit domácí, kteří už v první minutě při vyloučení Pospíšila měli možnost přesilové hry, tu však nevyužili. Energetici měli v úvodu o něco více ze hry a hosty příliš nepouštěli do šancí, jenže v zakončení nebyli úspěšní. Do vedení se tak dostali už v 6. minutě hosté, a to při své první šanci. Třinečtí ve svém obranném pásmu získali puk. Ten poslal Miroslav Holinka do levého křídla na Jana Bartoše, který vjel do útočného pásma a tvrdou ranou golfákem překvapil brankáře Ebenstreita ke vzdálenější tyčce – 0:1.

Zvýšit vedené hostů mohl na konci 9. minuty Ramik, ten však s backhandovou kličkou na domácího gólmana nevyzrál. Energetici mohli ke konci třetiny srovnat v další přesilové hře, ale ani tu se jim nepodařilo využít.

Ve druhé třetině mohli první zahrozit domácí hráči, jenže Adámkův pas v dobré pozici nedoručil do branky jeden z jeho spoluhráčů. Z následného protiútoku mohli podruhé v zápase udeřit Třinečtí, domácí ale zachránil skvělým zákrokem Ebenstreit.

Energetici si následně prožili těžké chvíle. Nejprve byl dvojitým menším trestem za sekání potrestán Záhejský, vzápětí putoval na trestnou lavici i Šlechta, hosté však dvě minuty proti třem ani následnou standardní přesilovku díky obětavě bránicím domácím hráčům nevyužili.

Co nedokázali hosté v početní převaze, povedlo se jim o pár chvil později. Šanci Haase sice ještě dokázal Ebenstreit zlikvidovat, v polovině 37. minuty už ale inkasoval podruhé. Hosté při forčekinku získali kotouč za brankou soupeře. Radim Mrtka ho pak nahrál do slotu na volného Oskara Haase a ten nezaváhal – 0:2. Na začátku 39. minuty zvýšili Třinečtí své vedení už na tři góly. Hosté získali puk na obranné modré a Robin Gerych s Vojtěchem Spěváčkem vyrazili do přečíslení 2 na 1. Sehráli to skvěle, když po vzájemné výměně kotouče skóroval Gerych do poloodkryté klece – 0:3.

Do třetí části vstoupili domácí soustavným tlakem, jenže v gól jej přetavit nedokázali. V polovině 49. minuty neuspěl Ramik střelou z mezikruží, kterou vykopl Ebenstreit betonem, o chvíli později tečoval jeho nahození za domácího gólmana Adam Cedzo – 0:4.

Na konci 52. minuty se energetici mohli dočkat čestného úspěchu, zcela volný Matěj Zeman ale svým backhandem trefil jen betn hostujícího brankáře. Domácí se dočkali alespoň jedné branky tři minuty před koncem. V čase 56:46 totiž propálil Krále z mezikruží obránce Matyáš Beran – 1:4.

O minutu později dostali energetici ještě poslední šanci. Vyloučení Ošmery domácí po oddechovém čase ještě zesílili hrou bez brankáře, jenže úspěšní v ní nebyli. Třinec tak po výhře 4:1 zapsal první bod v semifinálové sérii.

Ohlasy trenérů

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary): Samozřejmě jsme zklamaní, že jsme tu sérii dnes nedotáhli do vítězného konce. Kvalita soupeře je ale obrovská. My víme, že se do zítřejšího zápasu zlepšíme a pokusíme se to ukončit zlepšeným výkonem, nasazením, lepší koncentrací a intenzitou v osobních soubojích.

René Mucha (HC Oceláři Třinec): Chtěl bych poděkovat celému týmu, že v semifinále nejsme náhodou. Sérii chceme každopádně vrátit do Třince, i když jsme sem přijeli za stavu 0:2. Obrovský kredit všem maturantům, kteří dnes odmaturovali a pak za týmem dorazili na večerní zápas. Velké poděkování jde i domácím trenérům, že k situaci přistoupili sportovně, hráče nechali odmaturovat, aby mohli večer nastoupit.