HC Energie Karlovy Vary

Junioři zakončili rok výhrou nad Třincem! Dvěma góly přispěl Blažek

Energetici do Nového roku vkročí s výhrou v zádech. V napínavém duelu porazili třinecké Oceláře. Pod dva góly se podepsal Vlastimil Blažek, pro kterého šlo o premiérové trefy v juniorském hokeji. Na listinu střelců se dále zapsali Matyáš Váňa, Matěj Novotný a Ondřej Dorot. Týmový výkon třiceti devíti zákroky podpořil Adam Ebenstreit. Zisk plného počtu bodů energetiky vynesl na čtvrté, postupové místo ve skupině a na pátý Liberec mají dvoubodový náskok.
DHL Extraliga juniorů, 8. kolo, pá 29.12.2023, Karlovy Vary, KV Arena
HC Energie Karlovy Vary
HC Oceláři Třinec
5:3
1:1, 2:1, 2:1
Branky a nahrávky: 08:03 Blažek (TS), 27:34 M. Váňa (Varvařovský, Dorot; 5/4), 34:11 Novotný (Steklý, Pastor; 5/5), 43:42 Blažek (Steklý; 5/5), 48:32 Dorot (M. Váňa, Adámek; 5/4) – 17:53 Pánek (Mikula, Lysak; 5/5), 34:22 Bartoš (Kozlík, Šilar; 5/5), 50:19 Bartoš (Volas, Kozlík; 5/5). Rozhodčí: Micka, Glanc – Hlinka, Figer. Diváci: 83. Vyloučení: 4:3. Využití: 2:0. Střely na branku: 27:42. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 5:2, 5:3.
Rozhodčí: Micka, Glanc – Hlinka, Figer
vyloučení3:4
využití2:0
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci83
HC Energie Karlovy Vary: Ebenstreit – Pelikán, D. Postl, O. Postl, Beran, Dorot, Vogel, Holejšovský – Novotný, Adámek, Pastor, Rybár, V. Váňa, Vojáček, Steklý, Blažek, Varvařovský, Šilhan, M. Váňa.
HC Oceláři Třinec: Skácel – Horváth, Pospíšil, Buják, Ošmera, Volas, Andrle – Lysak, Gerych, Mikula, Jobánek, Kozlík, Šilar, Hebar, Rybnikár, Blaha, Bartoš, Pánek.

Komentář k utkání

V úvodu utkání se energetici ocitli na ledě ve čtyřech, ale tlak Třineckých za pomoci Adama Ebenstreita ustáli. I když v jednu chvíli ho zachránila tyčka u jeho branky. První větší šanci za Energii si připsal Matyáš Adámek, který byl vyhnán od branky a tak pálil z otočky v kruhu. David Skácel však zasáhl. Vzápětí si dobře pokryl tyčku před střelou Vojtěcha Váni. Během další početní výhody orazítkoval Petr Andrle střelou od modré Ebenstreitův beton. A další zadunění se po hale rozlehlo po střele Klimentii Lysaka. Po návratu z trestné se do akce hnal Vlastimil Blažek, byl však faulován a rozhodčí tento prohřešek ocenili trestným střílením. Toho se ujal Vlastimil Blažek, který těsně před gólmanem naznačil střelu, ale puk pak poslal na druhou stranu a připsal si tak premiérový gól v juniorském hokeji.

„Je to super pocit si to vůbec zkusit, zahrát si ve starší kategorii. Jsem rád, že jsem tu možnost dostal. Proti Vítkovicím to bylo trochu horší. Jak to byl první zápas, tak jsem si nebyl ještě jistý. V tom druhém už to bylo dobré,“ usmívá se mladičký útočník a dodává. Teď už zbývá si jenom užít šťastný Nový rok.“

Nevítanou pozornost následně věnovali třinečtí střelci Adamovi Ebenstreitovi a svůj tlak si ještě vylepšili početní výhodou. V polovině třetiny se na modré přesně proti karlovarské brance rozmáchl Patrik Volas, puk však skončil v bezpečí Ebenstreitovy náruče. Karlovarští mladíci předváděli dobrou práci při blokování střel a napadání přihrávek, ale stejně tak si počínali i Oceláři a tak se hra ve velmi rychlém sledu přesouvala mezi oběma pásmy. Jedno takové otočení přineslo šanci pro Adama Ošmeru, který nenašel mezírku mezi betony. O chvilku později byl úspěšnější Martin Pánek, který v čase 17:53 srovnal skóre - 1:1.

Po úvodním vhazovaní druhé třetiny se díky zakázanému uvolnění energetiků dostali Oceláři do pásma. V dobré pozici pálil Tomáš Šilar, ale jeho střelu zblokoval Matěj Pelikán. Adamovi Ebenstreitovi chvilku zatrnulo po střele Marcela Mikuly, který pálil od modré, karlovarský gólman puk vyrazil do vzduchu a na chvíli ztratil přehled, kde je. Puk nakonec dopadl na led kousek od tyčky a jeden z domácích ho vyvezl do bezpečí. Střelou od modré zahájil Petr Andrle sérii střel a dorážek. Po jedné z nich skončil puk za brankovou čarou. Radost Třineckých netrvala dlouho, protože gól nebyl uznán kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti.

Do vedení šli nakonec energetici poté co v čase 27:34 zakončil Matyáš Váňa “chebskou” přesilovkovou kombinaci. U jejího zrodu byl Ondřej Dorot a David Varvařovský. Po zakázaných uvolněních Třince se energetici v pásmu zdrželi a Davida Skácela prověřil David Varvařovský. Pěknou střelu na třineckou branku poslal i Daniel Postl, ale blokem ji zastavil Martin Pánek. Po polovině třetiny bylo opět horko Adamovi Ebenstreitovi. Nejprve zastavil střelu Patrika Volase a následnou dorážku Jana Bartoše. Po střele Davida Blahy zvonila tyčka. Energetici se na chvilku osvobodili, ale po chvíli byli Oceláři zpět. Za brankou se však puku zmocnil Tobiáš Pastor a vyrazil s ním pryč od branky. V kruhu ho předal na druhou stranu, kde ho kolem mantinelu provezl Vojtěch Steklý, který pálil z hranice kruhu, odražený puk pak do odkryté části branky zametl Matěj Novotný - 3:1.

Po pouhých jedenácti sekundách však náskok Energie snížil Jan Bartoš. Ve třicáté osmé minutě provětral Jonáš Jobánek Ebenstreitovu lapačku. Další pokus si připsal Klimentii Lysak ve čtyřicáté třetí minutě, ale i tentokrát puk do karlovarské branky neprošel. Pěknou akci spustili Vlastimil Blažek a Vojtěch Steklý. Ti se dostali k puku a v prostoru kruhu si zahráli kolo kolo mlýnské s dvěma bránícími hráči a puk si udrželi. Poté Vojta pálil těsně před brankou. Puk se odrazil od povyjetého Davida Skácela a skončil na druhé straně branky, kde nezaváhal Vlastimil Blažek - 4:2. Klid na hokejky svých spoluhráčů vrátil v čase 48:32 karlovarský kapitán Ondřej Dorot, když v početní výhodě z pozice nad kruhy poslal puk do branky - 5:2. Asistenci si u tohoto gólu připsali Matyáš Váňa a Matyáš Adámek. Ani ne po dvou minutách se Oceláři znovu dostali na dostřel dvou gólů díky střele Jana Bartoše.

V následujících minutách na ledě začalo přituhovat a třinečtí junioři využívali každou příležitost ke snížení skóre. Navíc dostali k dispozici početní výhodu, během níž bylo energetikům pořádně horko. Namále měli v padesáté třetí minutě, když zřejmě po střele Marcela Mikula následovala série dorážek. Necelých pět minut před koncem si slovo vzali karlovarští mladíci, kteří předvedli několik parádních souher, ale gólovou radost jim jejich soupeři nedopřáli. V padesáté deváté minutě třinečtí trenéři zkusili hru v šesti a jejich svěřenci nejenže zkoušeli vyzrát na gólmana Energie, ale zároveň vlastními těly bránili svou branku před střelami energetiků. Čas byl však neúprosný a tak se vítězi posledního duelu letošního roku stali junioři Energie, kteří závěrečný nápor ustáli a své vedení si uhájili.

Ohlasy trenérů

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary):

Tak samozřejmě po včerejšku, kdy jsme ztratili zápas s Vítkovicemi, tak jsme dnes chtěli uspět. Kvalita soupeře byla obrovská. Měli starší a zkušenější tým a ukazovali to v předvedené hře. Byli velice efektivní ve své hře. Myslím si, že jsme týmovým výkonem podpořeným brankářem zápas dotáhli do vítězného konce i s malou dávkou štěstí.

René Mucha (HC Oceláři Třinec):

Určitě jsme dnes odehráli lepší zápas než včera na Spartě. Bohužel v určitých fázích jsme měli takové, řekl bych, lehkovážné momenty, v nichž jsme dostávali celkem laciné branky. Minimálně na třech čtyřech gólech jsme měli podíl my, že jsme zbytečně ztratili puk v určitých prostorech nebo jsme lehkovážně hráli v předbrankovém prostoru. Naopak my jsme se dnes na branky strašně nadřeli a proto domácí vyhráli.