HC Energie Karlovy Vary

Jakub Grof: Na zápasy v Ústí se těším, nějak výjimečně je ale brát nebudu

Jakub Grof je učebnicovým příkladem toho, jak hodně může mladým hráčům prospět pobyt v nižší soutěži. Ve svých extraligových začátcích si pevné místo v kádru Energie nevybojoval, po několika letech se však vrací ověnčen dvěma prvoligovými tituly. Již brzy šestadvacetiletý obránce patřil k základním kamenům Slovanu Ústí nad Labem a stal se dokonce sportovcem měsíce Ústeckého kraje za měsíc duben. Uvnitř článku vám s ním přinášíme rozhovor.
Jakube, jste rád, že si opět zahrajete v Karlových Varech před domovským publikem?
Určitě se těším. Jsem Karlovarák, vyrůstal jsem tady a doufám, že se mi tady nyní bude dařit.

A co jiné nabídky? Pokračovat jste mohl například v Ústí, kde se vám tolik dařilo. Extraligu byste tam hrál také.
Nabídek jsem měl více. Ta karlovarská ale přišla jako první a navíc byla nejlukrativnější. Samozřejmě jsem se také chtěl vrátit domů.

Hraje se podle vás dnes vůbec na nějaký klubový patriotismus? Jsou hráči více motivováni, hrají-li ve svém domovském klubu?
Asi záleží jak kdo. U mě to tak není. Ať jsem v jakémkoli klubu, tak v té chvíli je to můj klub a snažím se pro něj hrát na sto procent. Podle mě toto žádnou roli nehraje.

Od vašeho posledního startu za Karlovy Vary už uplynula nějaká doba. Znáte zde ještě nějaké hráče, nebo už se kádr kompletně změnil?
Sedm, osm lidí jsem tu určitě znal. Někteří tu byli už v době, kdy jsem odešel, jiné si pamatuji z juniorů. Tam jsem hrál například s Mensim nebo Honzou Košťálem.

Poslední sezony jste strávil v prvoligových klubech. Je podle vás pro mladé hráče lepší získávat zkušenosti v nižších soutěžích, nebo nastupovat v extralize ve čtvrté lajně?
Myslím si, že určitě je lepší zkusit si nějaký ten rok v první lize. Je třeba, aby na ty mladší hráče byl velký tlak, aby chodili na přesilovky a oslabení. Tímhle způsobem se vyhrají mnohem víc, než když sedí na střídačce a na led se dostanou dvakrát, třikrát za třetinu. Když takto získají nějaké zkušenosti, mohou do té extraligy vskočit úplně na plno.

Úspěšné období jste prožíval především v posledních dvou sezonách. Ústí dvakrát postoupilo do finále a vy jste nasbíral mnoho bodů. Co tam bylo klíčem k úspěchu?
V Ústí bylo zkušené mužstvo, výborná parta, která nás dvakrát dovedla až do toho finále. Mnoho hráčů tam mělo zkušenosti z extraligy, ať to byl Pavel Janků nebo Milan Antoš. Gólmany jsme měli také výborné, první rok to byl Roman Málek, letos Petr Přikryl.

Baráž o extraligu se vám loni nepovedla, letos jste ji díky úpravám pravidel absolvovat nemuseli. Jak si však myslíte, že by dopadla?
Já doufám, že bychom jí vyhráli (smích). Určitě jsme ale byli rádi, že odpadla, protože ta sezona byla hodně náročná. Končila až někdy 16. dubna, měli jsme toho už všichni plné zuby a byli jsme rádi, že jsme si extraligu zajistili automaticky. Myslím si, že Ústí si extraligu určitě zaslouží.

Extraligu si však příští rok zahraje 15 mužstev. Co na to říkáte?
Dobré to není. Přece jenom je to lichý počet a myslím si, že na české poměry už je těch týmů moc. Prostě to ten jeden rok budeme muset vydržet a pak se to zase srovná na těch čtrnáct.

Jak si myslíte, že se Ústí v extralize povede?
Já doufám že dobře. Ten postup totiž stál všechny mnoho úsilí, ať to byli hráči, management, či fanoušci. Věřím, že se v soutěži udrží a v dalších letech půjdou jen nahoru.

A jak se těšíte na vzájemné zápasy? Budou pro vás hodně prestižní?
Určitě se na ty zápasy těším, hlavně do Ústí. Hrál jsem tam přece jenom dva roky a bylo to super. Nějak výjimečně ale ty zápasy brát nebudu.