HC Energie Karlovy Vary

Žraloci vyhráli základní část, v semifinále je čeká Kolín

Karlovarský sledge hokej hlásí další úspěch. První víkend roku 2008 definitivně rozhodl o tom, že se Nowaco Sharks poprvé stali vítězi základní části České sledge hokejové ligy. Žraloci vyhráli na ledě Českých Budějovic a Kolína shodně 3:1 a do play-off vstoupí z nejvyšší příčky. Konečná tabulka rozhodla, že semifinálovým soupeřem bude Karlovým Varům Kolín. Vyřazovací série staruje 19. ledna a hraje se na dvě vítězná utkání.

B.B. Budweiser Kings České Budějovice - SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)

Branky: 30. Rumplík (Jedliska) - 7. J. Berger (Schneider), 24. M. Geier (J. Berger), 40. J. Berger (M. Geier). Vyloučení: 4:3. Bez využití. V oslabení: 0:1. Rozhodčí: Hamr, Vaňásek. Diváci: 40.

B.B. Budweiser Kings České Budějovice: Švec - David, Málek, Rumplík, Kalina, Podhradský, Jedliska, Kovář

SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary: Bozděk - Kvoch, Hrbek, J. Berger, Nejedlý, M. Geier, T. Berger, Schneider, Lindák, Frous

Žraloci vědomi si papírových předpokladů nastoupili proti poslednímu celku tabulky aktivně a bez ustání zaměstnávali českobudějovického brankáře Švece. Postupně neuspěli Geier, Nejedlý, Kvoch ani kapitán Berger. Po šesti minutách hry se ale Jiří Berger opřel po vyhraném buly do puku tak, že Švec na střelu od modré čáry nedosáhl a poprvé kapituloval. Gólman Králů byl i nadále nejzaměstnanějším mužem na ledě, ovšem zároveň i nejúspěšnějším. Z karlovarských rozehrávek se navíc postupně vytrácela přesnost, a tak už se do konce třetiny další puk do jihočeské branky nedostal. Za Žraloky se mezi tři tyče posadil tentokrát Jiří Bozděk, který měl jedinou vážnější práci v 11. minutě při jištění Davidova obloučku.

Druhá třetina pokračovala v duchu své předchůdkyně. Žraloci se snažili tvořit hru, ale dobré přihrávky zůstaly kdesi před branami jindřichohradeckého zimního stadionu. Když už se dostali na dostřel například Hrbek nebo Jiří Berger, byl na místě pozorný Švec. Žralokům se nevedlo ani ve dvou po sobě jdoucích přesilových hrách, které Králové sebevědomě ubránili a navíc si vynutili faul a vyrovnání sil na ledě. Při hře čtyř proti čtyřem vytáhl Bozděk svůj nejlepší zákrok dne, když vleže zlikvidoval sólový nájezd Davida. Úspěšný save se ukázal jako klíčový o pouhých patnáct sekund později, neboť do brejku se na opačné straně dostal Michal Geier a i s trochou štěstí překonal jinak výtečného Švece.

Ani dvoubrankové vedení ale Žralokům větší pohodu na hokejky nepřineslo. Důkazem je neproměněná samostatná akce Nejedlého ze 26. minuty nebo Hrbkova práce před vlastní brankou, při které se musel mít Bozděk hodně na pozoru. Množící se chyby nakonec celkem logicky vyústily v kontaktní gól Českých Budějovic. Do šatny se půl minuty před druhou sirénou trefil Jiří Rumplík, který využil odrazu puku od zadního mantinelu a důrazně jej propasíroval za brankovou čáru.

O přestávce rozdávané energetické nápoje možná měly sledge hokejistům dodat křídla, ale úplně to tak neplatilo. Karlovarská snaha se často ztrácela v sériích nepřeností a českobudějovických zakázaných uvolněních. Přesto se několik zajímavých šancí urodilo. Ve 32. minutě dorážel Kvochovu pobídku zblízka Jiří Berger, stejný hráč o dvě minuty později nebezpečně střílel ze zákrytu a v početní výhodě zakončil objížďku dvou bránících hráčů nad branku. Velkou úlevu Žralokům přinesl čas 39:01, kdy za Švecova záda zamířil padáček Jiřího Bergera, který se skryl za clonícími hráči. Okopírovat recept na gól se snažil hned vzápětí na druhé straně Kalina, ale Bozděk měl na místě svůj beton.

Blízko navýšení skóre se ocitl pět minut před koncem obránce Kvoch, který ale střelou z prostoru mezi kruhy trefil Švece. Neuspěl ani při následném oslabení Geier, kterému se do cesty přesně postavila lapačka českobudějovického muže s maskou. Čtvrtý puk za Ševcova záda nedostal ani Schneider, který si v samostatném nájezdu poslal puk příliš před sebe a pozorný gólman dobře přečetl hru. Zápas svou úrovní nenadchl, ale do karlovarské kapsy přivál důležité tři body.

Ohlasy trenérů:

František Kovář (České Budějovice): "Výsledek dnes docela dobrý. Stabilně máme dobrou obrannou hru a nedostali jsme v sezóně víc než pět gólů, ale nemáme nikoho vepředu, kdo by ujel nebo kdo by si to dal. Nejsem ale spokojen s personálním stavem našeho mužstva, je nás málo a budete to muset po sezóně řešit."

Jiří Berger st. (Karlovy Vary): "Kluci si dneska pořádně nepřihráli, na naší straně bylo hodně nepřesností. S výsledkem jsem ale spokojen, získali jsme povinné tři body a do Kolína jedeme vyhrát, i když by nám stačil k prvnímu místu bod."

SK Draci Kolín - SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)

Branky: 22. Dobruský - 9. J. Berger (Kvoch), 39. J. Berger (M. Geier), 45. M. Geier (J. Berger). Vyloučení: 2:2. Využití 0:1. Rozhodčí: Kratochvíl - Nesládek, Novotný. Diváci: 10.

SK Draci Kolín: Boček - Kubeš, Šafránek, R. Buhr, Anderle, V. Buhr, Dobruský, Glier, Najbrt, Novák, Obořil, Pabst, Raul

SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary: Janoušek - Kvoch, Hrbek, J. Berger, Nejedlý, M. Geier, T. Berger, Schneider, Lindák, Frous, Kašpar

Okamžitě po úvodním buly si Boček v kolínské brance připsal první zákrok a předznamenal tím, kdo bude nejzaměstnanějším hráčem na ledě. Zpočátku zápasu ještě Draci zvládali se Žraloky bruslit a nepouštět je do větších šancí, i když se hrálo většinou před Bočkem. Jednou z příčin vyrovnanějšího začátku mohl být i fakt, že kvalitní útočníci Geier a Nejedlý na straně hostů a Pabst na straně domácích zasáhli do zápasu až po několika minutách první třetiny. V končící páté minutě zmizela nula na kontě zásahů také Janouškovi, jenž jistil kotouč letící ze Šafránkovy hokejky až od červené čáry.

Tempu hry výrazně prospěla úvodní branka z 9. minuty, jejímž autorem se díky přesné střele z levého kruhu stal karlovarský Jiří Berger. Ten následně vyzval zpoza branky Nejedlého, ovšem mladý forvard minul po ledě odkrytou polovinu kolínské klece. Žraločí tlak postupně narůstal a Drakům nezbývalo než vyhodit puk na zakázané uvolnění nebo do středního pásma. V polovině 12. minuty způsobili Jiří Berger s Kvochem chaos před Bočkem, kterého mohl využít Schneider, ale ani on při dorážce neuspěl.

Úvod druhé třetiny přinesl jednostrannou podívanou, která se více líbila karlovarské střídačce. Hosté dostali domácí celek místy až pod drtivý tlak, ve kterém nebyla nouze o zajímavé momenty. Hned po patnácti sekundách hledal rozjetý Geier před brankou Nejedlého, ale důrazný souboj skončil posunutou konstrukcí. A právě kolínská branka vychýlená z regulérního postavení se postarala o vzrušení o dvě minuty později. Mezitím ještě stihl Boček perfektním zákrokem vychytat střelu Jiřího Bergera pod horní tyč a poté už se na ledě odehrála menší obdoba aféry "Murín".

V polovině 17. minuty zapadl dalekonosný oblouček Tomáš Kvocha pod Bočkovu sledge a za brankovou čáru. Hlavní rozhodčí potvrdil gól na 0:2, ale vzápětí zastavil karlovarskou radost rozpažením na znamení zrušení svého verdiktu. Důvodem pro neuznání změny skóre byla právě posunutá branka Petra Bočka. Pokud čároví rozhodčí neukotvili konstrukci na správné místo po situaci z úvodu třetiny, pak kolínský gólman zřejmě musel o této chybě vědět. Gól ale platit nemohl, a tak hra pokračovala za stavu 0:1.

Karlovarští vrhli všechny síly do útoku ve snaze rychle zapomenout na nepříjemnou komplikaci, předvedli však jen Bočkem dirigovaný koncert zmařených šancí. Nejprve si Schneider v rodícím se samostatném nájezdu posunul puk příliš před sebe, vzápětí chtěl do prázdné branky dorážet Tomáš Berger, ale trefil jen posledního hráče v cestě, a bláznivou minutu ukončila Kvochova bomba z prostoru mezi kruhy do Bočkova postavení. Enormnímu tlaku pak v 19. minutě odzvonil na břevno Jiří Berger. Žraloci sice nadále vytrvale útočili, ale museli si zároveň dávat pozor zejména na Pabsta čekajícího ve středním pásmu na brejk.

A nakonec to nebyl rychlík Pabst, nýbrž Radek Dobruský, kterému se ve 22. minutě podařilo zachytit vyhozený kotouč a jištěn německým spoluhráčem ujížděl sám na Janouška. Tomu se vystřelený kotouč odrazil od betonu do horní poloviny branky a z prvního střeleckého pokusu domácích ve druhé třetině bylo vyrovnáno. Hrozící psychickou deku hostujícího celku chtěl setřást Schneider, ovšem i tentokrát by musel mít při svém brejku kosmickou rychlost, aby byl rychlejší než brankář Boček.

Draky vyrovnání určitě povzbudilo, ale na delší dobu se před Janouškem usadit nedokázali a to ani v početní výhodě. Za plného počtu hráčů na ledě byli nadále aktivnější hosté, kteří ale naráželi na stále skvěle připraveného Bočka. Kolínští zahrozili dalším brejkem, tentokrát Kubešův únik podpořil dorážkou Šafránek, ale Janoušek si za pomoci obránců poradil.

Po úprave ledu jako by oba týmy potřebovaly několik minut, aby našly ztracené tempo, ale povedlo se. Byli to znovu Žraloci, kteří se lépe pohybovali a dostávali se do šancí. Dvakrát to zkoušel Kvoch, ale ani od modré čáry, ani zblízka si na Bočka nepřišel, stejně jako Schneider dorážející předchozí Hrbkovu střelu. Za Kolín zahrozil náznakem dalšího brejku Pabst, jenže narazil na bránícího kapitána Karlových Varů. Ten se na konci 38. minuty prosadil až do těsné blízkosti domácí branky, ovšem překonanému Bočkovi pomohla dobře postavená pravá tyč. Náladu si Jiří Berger spravil o půl minuty později, když v početní výhodě nemohl po ideální pasu od Geiera minout zcela odkrytou branku - 1:2.

Od 41. minuty si ještě zahráli Draci přesilovku, ovšem kromě nepřesné Pabstovy střely nevytěžili výraznější ohrožení Janouškovy svatyně. Překvapením pak byl po skvělém Bočkově výkonu gól Michala Geiera v poslední minutě. Žraločí levý křídelník mohl postupovat zcela sám do zakončení, ale protože neměl rychlost, nahodil puk od modré čáry a ten dopadl přesně k levé tyči. Druhou víkendovou výhrou 3:1 tak Karlovarští definitivně podepsali své prvenství po základní části a 19. ledna si souboj s Kolínem zopakují. Tentokrát už však bude mít zápas atmosféru play-off. Odveta semifinálové série hrané na dvě vítězná utkání bude na programu o týden později v Karlových Varech.

Ohlasy trenérů:

Stanislav Tejkal (Kolín): "Dneska už o nic nešlo, takže jsem dal příležitost všem hráčům. Naší dlouhodobou slabinou je produktivita a střelba vůbec. Potřebujeme, abychom v každém zápase dali alespoň tři góly, a pak budeme vyhrávat."

Jiří Berger st. (Karlovy Vary): "Dnes jsme předvedli o mnoho lepší výkon než proti Budějovicím. Měli jsme spoustu šancí, kdybychom je proměnili, tak mohlo být skóre v náš prospěch výraznější. Ale máme tři body a vyhráli jsme základní část, za to musím mužstvu hodně poděkovat."

Další výsledky posledního kola
Zlín - Olomouc 8:0
Kolín - Sparta 0:3
České Budějovice - Sparta 1:3

Tabulka po základní části

1. Karlovy Vary   10 7 2 0 1 40:12   25
2. Zlín           10 6 1 2 1 34:19   22
3. Sparta Praha   10 5 2 1 2 24:14   20
4. Kolín          10 5 0 1 4 27:20   16
5. Olomouc        10 1 1 0 8  9:47    5
6. Č. Budějovice  10 0 0 2 8  9:31    2

Semifinálové dvojice
Karlovy Vary - Kolín
Zlín - Sparta

Semifinále hrané na dvě vítězná utkání startuje 19. ledna na ledě hůře postaveného celku po základní části. Odveta a případný rozhodující třetí zápas jsou na programu o týden později na ledě lépe postaveného celku.