HC Energie Karlovy Vary

Jiří Berger: Ukázali jsme, že se s námi musí nadobro počítat!

Žádné stopy zklamání byste již jen několik málo minut po smolné porážce ve finále Malmö Open 2009 hledali ve tvářích sledgehokejových Žraloků, včetně jejich kapitána Jiřího Bergera. Nad prohrou díky brance devět sekund před koncem prodloužení opravdu nebylo proč smutnit. Poprvé v historii se český celek dostal po poctivě odpracované základní skupině do finále a hned v něm zle potrápil favorizovaný Oslo Kjelkehockey Klub. "Je to obrovský úspěch a ukázali jsme, že se s námi musí v Evropě nadobro počítat," prohlásil se stříbrnou medailí na krku Jiří Berger.

"Na turnaj Malmö Open jsme jeli s tím, že bychom mohli dosáhnout lepšího výsledku než v minulosti. Zpočátku jsme za úspěch pokládali umístit se na bedně, aspoň na třetím místě. Rozlosování skupiny nám ale dávalo šanci na víc," začal pěkně z gruntu hodnocení celého turnaje karlovarský kapitán. Při pohledu na složení skupiny bylo jasné, že pokud nedojde k nějakému překvapení, o postup z prvního místa se popere domácí FIFH Malmö právě se Žraloky nebo možná ještě s Nackou HI ze Stockholmu.

Prestižní turnaj začal hezky zostra, když hned v zahajovacím utkání svedl proti sobě Malmö a Karlovy Vary."Klíčový byl hned první zápas s jedním z favoritů skupiny, ve kterém jsme na 1:1 vyrovnali devět sekund před koncem. Celý zápas jsme ale byli lepší, soupeře jsme tlačili a byla jenom naše smůla, že jsme nedokázali proměnit šance," ohlédl se Jiří Berger o několik dnů zpět, kdy se díky velké vůli a bojovnosti začala rýsovat nakonec stříbrná cesta. Podobný charakter předvedlo mužstvo i proti druhému švédskému soupeři. "Další klíčový zápas byl proti stockholmské Nacka HI, ve kterém jsme dlouho prohrávali 0:1 a povedlo se nám skóre otočit díky dvěma brankám Pavla Kubeše. Díky tomu jsme vlastně vůbec zůstali v boji o medaile," potvrdil útočník starý stejně jako Malmö Open samo, jenž je v případě potřeby schopen zaskočit i v zadních řadách.

Díky ostatním výsledkům ve skupině, zejména hubené výhře Malmö nad norským Jordalem KHK 1:0, měli Žraloci velmi reálnou šanci skupinu vyhrát a postoupit do finále. Vše záleželo na konečném výsledku posledního utkání s Amsterdamem, který však v minulosti v pozici outsidera dokázal Žraloky potrápit. "Nakonec všechno vyšlo tak, že jsme do finále postoupili na skóre. Před posledním zápasem ve skupině jsme se trochu báli toho, že musíme dát Amsterdamu pár gólů (zapotřebí bylo vyhrát o šest branek, pozn. aut.), ale nakonec jsme jich dali sedmnáct, takže bomba," neskrýval Jiří Berger své nadšení nad zodpovědným přístupem všech svých spoluhráčů.

Třiatřicetiletá historie Malmö Open si mohla zapsat premiérový postup českého týmu do závěrečného boje o zlato. Dosud byla nejlepším českým umístěním pátá příčka Karlových Varů a Zlína. Karlovarský i reprezentační kapitán vidí účast ve finále nejprestižnějšího klubového turnaje v Evropě jako výsledek dlouholetého úsilí: "Poprvé jsme postoupili do finále Malmö Open a to je obrovský úspěch nejenom pro náš klub, ale pro celý český sledge hokej. Myslím si, že se začíná ukazovat ta práce, kterou pro sledge hokej v Karlových Varech i jinde v republice děláme."

Samotné finále nabídlo úchvatnou podívanou a bezpochyby to nejlepší, co bylo letos v Malmö na ledové ploše k vidění. "Myslím si, že finálový zápas s Nory překvapil nejenom nás, ale i všechny přítomné na stadionu, protože jsme byli Norům nejenom vyrovnaným soupeřem. Můj osobní názor je, že jsme odehráli velice kvalitní zápas hodný finále Malmö Open, ve kterém měli Norové to potřebné štěstí, že třikrát stáhli náš jednogólový náskok. Kdyby se nám povedlo odskočit o dva góly, nevím co by se dělo, ale mohlo to podle mě rozhodnout celé utkání," zhodnotil Jiří Berger nakonec smolně prohranou, ale i přesto svým způsobem vítěznou bitvu proti norským stálicím, a pokračoval: "Je velký úspěch, že se nám podařilo v podstatě s norskou reprezentací, která je mistrem Evropy, uhrát takový výsledek. To se ještě nikomu z České republiky nepodařilo. Navíc my jsme nebyli ti, kdo museli dotahovat, ale ti, kdo diktovali tempo hry. Bylo to zkrátka super a ukázali jsme, že se s námi musí už nadobro počítat," poslal jasný vzkaz Starému kontinentu.

Dramatickou partii, ve které Oslo vyrovnalo náskok soupeře třikrát a Karlovy Vary jednou, rozhodla až branka v početní výhodě v momentě, kdy se už asi všichni myšlenkami ubírali k samostatným nájezdům. "Gól devět sekund před koncem prodloužení nás hodně mrzel, ale rychle jsme to hodili za hlavu, protože jsme si všichni uvědomili, co jsme tady předvedli. Jako kapitán chci smeknout klobouk před celým týmem a poděkovat klukům, co za nás na turnaji hostovali, protože skvěle zapadli do party a to bylo podle mě rozhodující," odmítl Jiří Berger jakékoliv zklamání ze druhého místa a jako správný kapitán nezapomněl zdůraznit, že úspěch ve sledge hokeji je možný jen ve fungujícím kolektivu.

"Nemůžu samozřejmě zapomenout i na juniory, kteří odvedli parádní práci a dokázali, že český sledge hokej si na nich může do budoucna zakládat," upozornil v závěru rozhovoru na den starý zisk zlaté turnajové medaile v mladé kategorii i světlou budoucnost českého sledge hokeje Jiří Berger.