HC Energie Karlovy Vary

V Ostravě začíná mistrovství světa ve sledge hokeji

Poprvé i za účasti českého národního týmu startuje v sobotu 9. května v Ostravě - Porubě mistrovství světa ve sledge hokeji. Osm mužstev bude bojovat nejen o cenné kovy, ale také o šest postupových míst na Zimní paralympijské hry ve Vancouveru. Česká družina tradičně staví i na hráčích karlovarských Žraloků. "Oproti tomu, co jsme zažili před rokem v Americe, je tu skvělé zázemí," pochvaluje si obránce Miroslav Hrbek, jeden z tria Žraloků v reprezentaci. Trojici doplňují útočníci Jiří Berger a Michal Geier.

Český tým přicestoval do Ostravy vlakem už v pondělí 4. května a na zimním stadionu v Porubě podstoupil poslední tréninkové dávky před svou premiérou mezi elitou. "V úterý jsme měli jako jediné mužstvo dva tréninky a pak už každý den po jednom tréninku plus posilovnu, rehabilitaci, saunu, vířivku. Máme tu na stadionu veškerý komfort," popsal program posledních dnů před šampionátem zadák Miroslav Hrbek. "Oproti tomu, co jsme zažili před rokem v Americe, je tu zázemí skvělé. Rozhodně nad běžnou úrovní, než na jakou jsme zvyklí," kvituje důstojné podmínky pro handicapované hráče defenzivní opora.

Na naše sledge hokejisty čeká hned na úvod soupeř z nejtěžších. Kanada prošla v posledních letech výrazným výkonnostním zlepšením a je posledním vítězem paralympiády i úřadujícím mistrem světa. Naopak Češi jsou v elitní skupině nováčkem. "Trénovali jsme ale normálně jako na každého soupeře. Trenér nám akorát řekl, abychom se zbytečně nebáli, že je to zápas jako každý jiný a začíná nula nula. Musíme hlavně dobře bránit, protože jejich síla je vepředu, a zkoušet hrát spíš takovou tou českou chytrostí, protože silově je asi nepřetlačíme," vyvrátil Miroslav Hrbek domněnky o speciální přípravě na silného protivníka.

Všichni hráči jsou v pořádku a trenér Zelenka bude mít k dispozici kompletní sestavu čtrnácti mužů. Maximální počet hráčů na soupisce ve sledge hokeji je patnáct. Po Kanadě narazí Česká republika ve skupině ještě na Japonsko a Německo. První dva týmy ze skupiny postupují do semifinále, třetí a čtvrté týmy si zahrají malé semifinále o nasazení do zápasů o páté a sedmé místo.

MS ve sledge hokeji, Ostrava 9. - 16. května 2009

Skupina A: Kanada, Japonsko, Německo, Česká republika
Skupina B: Norsko, Spojené státy americké, Itálie, Jižní Korea

Zápasy ČR ve skupině:
Sobota 9. května Kanada - Česká republika (19:30)
Neděle 10. května Japonsko - Česká republika (19:00)
Úterý 12. května Německo - Česká republika (12:00)

Sestava ČR: Michal Vápenka (Praha), Jan Matoušek (Zlín) - Tomáš Kvoch (Olomouc), Miroslav Hrbek (Karlovy Vary), Pavel Kubeš (Kolín), Zdeněk Klíma (České Budějovice) - Jiří Berger, Michal Geier (oba Karlovy Vary), Erik Fojtík (Olomouc), Zdeněk Hábl, David Palát (oba Zlín), Zdeněk Krupička (Praha), Zdeněk Šafránek, Jiří Raul (oba Kolín). Trenéři: Tomáš Zelenka a František Kovář.

Podrobné zpravodajství, kompletní rozpis šampionátu a živé přenosy s anglickým komentářem můžete sledovat na oficiálních stránkách www.sledge2009.cz. Pět záznamů a jeden přímý přenos odvysílá také Česká televize na kanálu ČT4 Sport.