HC Energie Karlovy Vary

Boj o finále začíná! Junioři míří do Třince

Výborný týmový výkon a neuvěřitelná obětavost ve čtvrtfinálové sérii s týmem BK Mladá Boleslav zajistili juniorce Energie postup do semifinále extraligy juniorů. V něm narazí na třinecké Oceláře. Vzhledem k pořadí ve skupině zahájí karlovarští mladíci semifinálovou sérii na ledě Třince. Před své fanoušky se energetici vrátí 3. a 4. dubna.

Z kabiny Energie

Energetici naposledy v semifinále bojovali před třinácti lety, kdy porazili tým Sparta Praha 3:2pp a 3:2sn a postoupili do finále NOEN extraligy juniorů. Finálové boje vyhráli Orli Znojmo a tým Energie tak bral stříbro.

Karlovarští junioři do letošní sezony po obměně kádru opět vstoupili jako nejmladší tým a s novým trenérem v zádech. Tím je Pavel Arnošt, který se může spolehnout na asistenty Jiřího Parkmana, Miroslava Táborského a trenéra gólmanů Marka Zapletala. Během přípravy a v úvodu základní části pracoval trenérský tým na sestavě, která se postupně během jednotlivých částí soutěže vykrystalizovala do současné podoby.

Juniorka Energie dosáhla v základní i nadstavbové části svého cíle a dostala se do první čtyřky. Čtvrté místo v nadstavbě našim mladíkům určilo jako soupeře do čtvrtfinálových bojů tým BK Mladá Boleslav. Už během sezony měly vzájemné souboje grády a to se přeneslo i do čtvrtfinále. Všechny tři zápasy měly náboj, obětavost, nasazení a spoustu dalších věcí, které k play-off zápasům patří. Energetici předvedli výborný výkon a za velké podpory realizačního týmu slavili postup do semifinále už po třech zápasech.

V nich se svými staršími spoluhráči drželi krok také kluci, kteří jsou v juniorce prvním rokem. Jejich výkon ostatně ocenil i jeden z lídrů týmu útočník Robert Šlechta. „Byl jsem hrozně překvapený, jak mladší kluci zvládli přepnout z normálních, regulérních zápasů základní části a nadstavby do play-off módu. Ti kluci, aniž by jim někdo něco řekl, najednou začali hrát play-off hokej. Sráželi se, blokovali střely, hráli pro tým a udělali na tom ledě takový posun, který jsem v životě ještě neviděl. Ještě jsem u mladých hráčů nezažil, že by z ničeho nic začali hrát play-off hokej. Takže jsme my starší byli příjemně překvapeni.“ Možná i právě tento mix zkušeností, bojovnosti a zápalu stál za ziskem vstupenky do semifinále. V něm se energetikům do cesty postaví tým Oceláři Třinec.

„Jsme si vědomi, že Třinec je velmi kvalitní soupeř, který dlouhodobě prokazuje svoji výkonnost. O to větší je naše motivace změřit si s ním síly a snažit se uspět a zvítězit v sérii,“ vyhlíží semifinále trenér karlovarské juniorky Pavel Arnošt.

„V první řadě je to super postoupit po několika letech do semifinále. Sám jsem to v podstatě vnímal, že se to hodně dlouho nepovedlo. Takže už ten postup považuji za obrovský úspěch této sezony. Stále ale jdeme krok za krokem. Je před námi semifinále a proč si tu sezonu neprodloužit ještě víc,“ usmívá se kapitán juniorky Ondřej Dorot při líčení atmosféry v kabině a dodává. „Do Třince jedeme s tím, že tam necháme všechno a porveme se o to, aby ta naše cesta ještě nekončila.“

Statistika sice nuda je, ale nabízí zajímavé údaje a tak se na některé podíváme. Ve třech zápasech čtvrtfinálové série měli karlovarští junioři devět početních výhod, z nichž dvě využili a dostali se tak na úspěšnost 22,22 %. Svou obětavost energetici předvedli v oslabeních. Těch měli dvanáct a pouze jedno neubránili. S úspěšností ubránění oslabení 91,67 % jsou v této statistice na prvním místě. Výborná byla i úspěšnost střelby, která byla 13,4 % a našim mladíkům vynesla třetí místo.

Z kabiny soupeře

Tým Oceláři Třinec potvrzuje roli úřadujícího vicemistra a do vyšší nadstavby vstoupil ze druhého místa, když ztrácel osm bodů na první Kometu Brno. Nadstavbovou část třinečtí mladíci zakončili se ziskem 59 bodů na prvním místě, když tentokrát nechali tým Komety za sebou.

O postup do semifinále se Oceláři utkali s Dynamem Pardubice. Jako výše nasazený tým měli Třinečtí výhodu prvních dvou domácích zápasů a beze zbytku ji využili, když oba domácí duely vyhráli. V prvním utkání padlo dohromady čtrnáct gólů a přetahovanou o vedení nakonec vyhráli Oceláři, kteří vstřelili o dva góly víc. Ve druhém zápase třinečtí mladíci svým hostům téměř nedali šanci a zvítězili rozdílem šesti gólů. Poté co se série přesunula do Pardubic, slavila výhru juniorka Dynama, která si v prodloužení vynutila čtvrtý zápas. V něm Oceláři opět museli dotahovat, přičemž druhý gól Pardubic padl v čase 19:59 poté, co puk za záda svého gólmana tečoval jeden z bránících hráčů Třince. Do třetí třetiny se nakonec vstupovalo za stavu 2:2. Vstupenku do semifinále si Oceláři zajistili právě ve třetí třetině, když se pod všechny čtyři góly této části utkání podepsali jejich střelci.

Třinečtí stejně jako energetici čekali na výsledek série mezi Kometou a Bílými Tygry Liberec. V případě vítězství Liberce by se třinečtí mladíci utkali právě s týmem zpod Ještědu a Energie by vyzvala Spartu. Sérii nakonec vyhrála Kometa, která se tak v semifinále utká se Spartou.

Oceláři se s energetiky potkali, díky změněnému formátu soutěže, až ve čtyřech zápasech v nadstavbové části. Dva duely vyhráli třinečtí junioři a ze dvou výher se radovala juniorka Energie. Zajímavé bylo to, že vždy platilo můj dům, můj hrad.

„Na sérii se stoprocentně těšíme,“ usmívá se René Mucha, trenér třineckých juniorů a dodává. „Musím přiznat, že když jsme se koukali na zápasy Karlových Varů a Mladé Boleslavi, tak Vary postoupily zaslouženě. Kluci byli trpěliví a odolní v soubojích. Byli velmi dobře zorganizovaní v defenzivě. Hráči pomáhali brankáři, takže spousta střel na něj neprošla. Byli trpěliví a za ty šance, které pak dostali byli odměněni, a v těch šancích byli velmi nepříjemní.

Takže pro nás to znamená, když to srovnám s naší čtvrtfinálovou sérií, tak se určitě musíme zlepšit v defenzivě. Budeme se snažit udržet úspěšnost v přesilovkách. Samozřejmě je to boj o postup do finále. My musíme přidat něco navíc v bojovnosti a odolnosti v osobních soubojích. Abych řekl pravdu, je škoda, že už to není jako loni, na čtyři vítězná utkání. Takže hrozně důležité bude pro nás to první dvojutkání doma,“ nastiňuje přípravu Ocelářů na semifinále kouč René Mucha.

A co o čtvrtfinále v podání juniorky Třince říkají čísla? Oceláři ve čtyřech čtvrtfinálových zápasech měli patnáct početních výhod, z nichž jich využili sedm a s úspěšností využití přesilovek 46,67 % jsou na prvním místě této statistiky. V oslabení se Oceláři ocitli čtrnáctkrát a pětkrát inkasovali. Úspěšnost ubránění oslabení se jim tak zastavila na 64,29 %. Co se týče střelby, tak tu třinečtí mladíci mají 15,7 %, což je nejlepší úspěšnost v play-off.